Ugrás a tartalomhoz

Schuinshoogtei csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schuinshoogtei csata
Első búr háború
Dátum1881. február 78.
HelyszínSchuinshoogte
EredményDöntő búr győzelem
Harcoló felek
 Egyesült Királyság Transvaal Köztársaság
Parancsnokok

N. J. Smith.
J. D. Weilbach
Egyesült Királyság
George P. Colley
Haderők
350-500 gerilla240 gyalogos
38 lovas
2 ágyú
Veszteségek
Elesett katonák:
8
Sebesültek:
10
Elesett katonák:
69
Sebesültek:
77

A schuinshoogtei csata az első búr háború egyik fontos ütközete volt, amely során az angoloknak ismét nem sikerült vereséget mérniük a túlerőben lévő, de rosszabb fegyverzetű ellenfélre.

Előzmények

[szerkesztés]

Az információk szerint az angol ellátmányi- és kommunikációs vonalakat a búr gerillák folyamatosan zavarták. Ez Colley-t felbőszítette és úgy döntött, lerohanja a kommunikációs vonalait zavaró kóbor gerillákat. Az viszont az ő egyik hibájának tudható be, hogy a gerillák eredményesen zaklatták a mögötte levő angol erőket, mivel mélyen benyomult a búr területekre és nem várta be az erősítéseket, az útvonalak így megnyúltak. Ráadásul a búrok jobban ismerték a terepet az angoloknál. A búrok saját, hétköznapi ruhájukat viselve szinte beolvadtak a szavannába, szemben a brit regulárisok egységes, rikító (többnyire vörös) színű kabátot viseltek, amit messziről is könnyű volt észre venni.

A csata menete

[szerkesztés]

Colley kémei kiderítették hol a legveszélyesebb az útvonal, majd jelentették ezt parancsnokuknak. Reggel 9-kor Colley tábornok kivonult a Mount Prospect táborból, főként gyalogságot vitt magával, illetve néhány lovast és 2 ágyút.

Az angolok nem sokkal később felmentek schuinshoogtei magaslatra. Amint meghallották hogy a búr Weilbach, és Smith tábornok csapatai közelednek, Colley harckészültséget rendelt el. A búrok körbezárták az angol csapatokat ezzel elzárták a menekülési útvonalakat. A búrok nem sokkal később megindították támadásukat. Az angolokat nagyban hátráltatta feltűnő, fekete, és piros egyenruhájuk, ezzel szemben a búrok terepszínű ruhákat viseltek, egyébként mesterei voltak a rejtőzködésnek.

A délután folyamán nagy esőzés volt, ezért a támadást visszarendelték. Az éjszaka folyamán Colley tábornok hatalmas hibát követett el, kitörésre szánta el magát a búr vonalakon keresztül. A búrok kis idő múlva viszonozták a tüzet, majd ellentámadásba mentek át, és bár az angoloknak a kitörés sikerült, és csapataik egy részét kimenekítették, hatalmas árat fizettek érte, a katonák tömege esett el az Ingogo folyón való átkelés során.

A britek végül elvesztettek 69 katonát és 7 tisztet, ráadásul további 63 sebesült katonával lett több a seregben.

Források

[szerkesztés]