Pia de’ Tolomei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pia de’ Tolomei
opera seria
Eredeti nyelvolasz
ZeneGaetano Donizetti
SzövegkönyvSalvadore Cammarano
Főbb bemutatók1837. február 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Pia de’ Tolomei témájú médiaállományokat.

A Pia de’ Tolomei Gaetano Donizetti kétfelvonásos operája (opera seria). A szövegkönyvet Salvadore Cammarano írta Bartolomeo Sestini azonos című regénye alapján.

1837. február 18-án mutatták be először a velencei Teatro Apollóban. A fogadtatás vegyes volt, és a zeneszerző nagy csalódására pontosan az általa legjobbnak tartott áriát, a finálét értékelték a legkevésbé. Még távozása előtt megígérte a társulat impresszáriójának, hogy átírja az operát.

A módosított változatot 1837. július 31-én mutatták be Sinigagliában. Ősszel (szeptember 30.) Nápolyban is bemutatták, jelentősen átdolgozva, mivel a helyi cenzorok jelentős változtatásokat rendeltek el. Magyarországon még nem játszották.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés Az ősbemutató szereposztása (Velence)
Pia, Nello felesége szoprán Fanny Tacchinardi Persiani
Ghino Degli Armieri, Nello sógora tenor Antonio Poggi
Nello Della Pietra bariton Giorgio Ronconi
Rodrigo, Pia testvére alt Rosina Mazzarelli
Piero, egy remete basszus Alessandro Meloni
Ubaldo, Nello szolgája tenor Alessandro Giacchini
Bice szoprán Marietta Bramati
Lamberto, szolgáló basszus Alessandro Cecconi
Szolgálók, remeték.

Cselekménye[szerkesztés]

Helyszín: Siena
Idő: 1260

Ghino reménytelenül szerelmes Piába, sógorának, Nellónak a feleségébe, aki a ghibellinek egyik meghatározó vezére. Amikor Pia visszautasítja közeledését, a bosszús Gino azt hazudja sógorának, hogy kezébe került egy üzenet, amelyből kiderül, hogy Pia házasságtörést követett el. A féltékeny Nello elmegy a Gino által megjelölt helyre, hogy bizonyosságot szerezzen felesége hűtlenségéről. Megtalálja Piát egy férfi társaságában, viszont nem tudja, hogy az a férfi tulajdonképpen a nő testvére, Rodrigo, egy guelf, akit az ő fogságában van, a többi guelffel együtt. Pia megpróbálja kimenteni testvérét Nello fogságából, ezért találkozott vele. A dühös Nello rájuk tör. Rodrigo elmenekül. Nello házasságtöréssel vádolja meg Piát és börtönbe záratja. Ghino meglátogatja a nőt és felajánlja, hogy szerelméért cserébe kiszabadítja, ám Pia továbbra is ellenszegül közeledésének. Ghinót meghatja a nő hűsége és tántoríthatatlansága és bevallja Nellónak tetteit, ámde későn mert a féltékeny férj már kiadta a parancsot felesége megmérgezésére. A börtönbe szalad, remélve, hogy sikerül időben közbelépnie, de a felesége már haldoklik. Halála előtt Pia megbocsát férjének és testvére szabadságát kéri tőle.

Források[szerkesztés]

  • Ashbrook, William. Donizetti and His Operas. Cambridge University Press (1982). ISBN 0-521-27663-2