Phaeoceros laevis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phaeoceros laevis
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Becősmohák (Anthocerotophyta)
Osztály: Anthocerotopsida
Alosztály: Notothyladidae
R.J. Duff, J.C. Villarreal, Cargill & Renzaglia
Rend: Notothyladales
Hyvönen & Piippo
Család: Notothyladaceae
(Milde[1]) Müll. Frib. ex Prosk.[2] emend. Hässel[3]
Nemzetség: Phaeoceros
Prosk.
Faj: P. laevis
Tudományos név
Phaeoceros laevis
(L.) Prosk.
Szinonimák

Anthoceros laevis L.
Anthoceros polymorphus var. laevis (L.) Hampe
Anthoceros punctatus var. laevis (L.) Hook. ex Lindenb.
Carpoceros laevis (L.) Dumort.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Phaeoceros laevis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Phaeoceros laevis témájú médiaállományokat és Phaeoceros laevis témájú kategóriát.

A Phaeoceros laevis egy mohafaj a becősmohák törzséből és a Notothyladaceae családból. A gyakoribb, kozmopolita Phaeoceros carolinianus-hoz nagyon hasonló faj, a megkülönböztetésük nem könnyű, tapasztalatot és gyakorlatot igényel.

Jellemzői[szerkesztés]

Ennek a becősmoha fajnak matt, sötétzöld telepei vannak (thallus), amik 3-4 cm átmérőjűek, kb. 10 sejtsor vastagok, belsejükben nyálkaüregek nincsenek. A telepek felszíne sima, széle nem hullámos. A P. laevis kétlaki növény, szemben az egylaki P. carolinianus-al, de az ivarszervek megfigyelése gyakorlatot igényel. A P. carolinianus telepének felszínén apró gödröcskében megtalálhatóak elszórva mind a hím, mind a női ivarszervek, míg a P. laevis esetében a hím és női ivarszervek külön növényeken található meg.[4] A kutatók feltételezik, hogy a mivel a két faj nehezen különböztethető meg egymástól a talált becősmohák közül sokkal több a P. carolinianus, mint a P. laevis.
A sporofiton általában 1-3 cm hosszú. Az érett spórák 30-40 mikrométer átmérőjűek, narancssárga színűek, ellentétben az Anthoceros fajokkal, ahol azok feketék, sötétbarnák.[5] A spórák felszíne apró bibircses és úgy nevezett "szárnyacska" alig figyelhető meg rajta; a P. carolinianus spóráján ez a szárnyacska jóval erőteljesebb, jól látható mikroszkóppal.[6][7]

Kutatások[szerkesztés]

A P. laevis citológiája nagyon alaposan kutatott.[8] 1909-ben, Lotsy figyelte meg először, hogy a telep sejtjei (gametofiton) csak egy-egy kloroplasztiszt tartalmlaznak, azonban a sporofitonban már kettő-kettő kloroplasztisz van sejtenként.[9] Lorbeer 1924-ben végzett kutatásai azt mutatták, hogy két plastid van jelen egy sejtben, amikor sejtosztódás történik, amelyek McAllister szerint változó méretűek lehetnek.[9] A faj centroszómái a Marchantia polymorpha-hoz hasonló, azaz két centriolából állnak, amelyek a sejt két végpontjánál helyezkednek el, és amelyek hozzákapcsolódnak a sejtmag kerékküllő struktúrájához.[10]

Elterjedése és Ökológiája[szerkesztés]

Az északi féltekén megtalálható faj (Észak-Amerika, Európa, Oroszország, Kína, Japán). Magyarországon nem él.[11] Európában Nagy-Britanniában él nagyobb populációja.
A többi becősmoha fajhoz hasonlóan nedves talajon él szántóföldeken, árokparton, lápréteken, mocsarak szélén, folyók árterében.[4][5] Késő nyáron, kora ősszel találhatók meg leggyakrabban a telepei az élőhelyeken.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Milde, J. (1859). „Über das Genus Notothylas Sullivant”. Botanische Zeitung 17 (6), 49–55. o.  
  2. Proskauer, J. (1960). „Studies on Anthocerotales. VI. On spiral thickenings in the columella and its bearing on phylogeny”. Phytomorphology 10 (1), 1–19. o.  
  3. Hässel de Menéndez, Gabriela G. (1988). „A proposal for a new classification of the genera within the Anthocerotophyta”. Journal of the Hattori Botanical Laboratory 64, 71–86. o.  
  4. a b Isaac, Ivor (1941). „The Structure of Anthoceros laevis in relation to its Water Supply”. Annals of Botany 5. (Hozzáférés: 2011. április 16.)  
  5. a b [1] BBS Field Guide online pages - Phaeoceros carolinianus/laevis
  6. C. Casas - Handbook of Liverworts and Hornwortsof of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands. 2009
  7. Britton, Nathaniel Lord. Flora of Bermuda. C. Scribner's sons, 469–. o. (1918). Hozzáférés ideje: 2011. április 22. 
  8. Annals of Botany. Academic Press, 240. o. (1948). Hozzáférés ideje: 2011. április 16. 
  9. a b Lander, Caroline A. (1935. január 1.). „The Relation of the Plastid to Nuclear Division in Anthoceros laevis” 22 (1), Kiadó: American Journal of Botany.  
  10. Centrosome Structure in Anthoceros Laevis and Marchantia Polymorphia. Department of Botany, University of Illinois, 1970. február 1. (Hozzáférés: 2011. április 16.)
  11. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  12. BLWG Verspreidingsatlas Mossen