Phaeoceros carolinianus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Phaeoceros carolinianus
Phaeoceros carolinianus 011112b.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Becősmohák (Anthocerotophyta)
Osztály: Anthocerotopsida
Alosztály: Notothyladidae
R.J. Duff, J.C. Villarreal, Cargill & Renzaglia
Rend: Notothyladales
Hyvönen & Piippo
Család: Notothyladaceae
(Milde[1]) Müll. Frib. ex Prosk.[2] emend. Hässel[3]
Nemzetség: Phaeoceros
Prosk.
Faj: P. carolinianus
Tudományos név
Phaeoceros carolinianus
(Michx.) Prosk.
Szinonimák

Phaeoceros laevis subsp. carolinianus (Michx.) Prosk.
Anthoceros laevis subsp. carolinianus (Michx.) R.M. Schust.
Carpoceros carolinianus (Michx.) Dumort.

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Phaeoceros carolinianus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Phaeoceros carolinianus témájú médiaállományokat és Phaeoceros carolinianus témájú kategóriát.

A Phaeoceros carolinianus (magyarul: Sárgaspórás becősmoha) egy mohafaj a becősmohák törzséből és a Notothyladaceae családból. Kozmopolita becősmoha, az egész világon elterjedt növényfaj. A ritkább Phaeoceros laevis-hez nagyon hasonló faj, a megkülönböztetésük nem könnyű, tapasztalatot és gyakorlatot igényel.

Jellemzői[szerkesztés]

Ennek a becősmoha fajnak matt, sötét zöld telepei vannak (thallus), amik 3-4 cm átmérőjűek, kb. 10 sejtsor vastagok, belsejükben nyálkaüregek nincsenek. A telepek felszíne sima, széle nem hullámos. A P. carolinianus egylaki növény, szemben a kétlaki P. laevis-el, de az ivarszervek megfigyelése gyakorlatot igényel. A P. carolinianus telepének felszínén apró gödröcskében megtalálhatóak elszórva mind a hím, mind a női ivarszervek. A kutatók feltételezik, hogy a mivel a két faj nehezen különböztethető meg egymástól a talált becősmohák közül sokkal több a P. carolinianus, mint a P. laevis.
A sporofiton általában 1-3 cm hosszú. Az érett spórák 30-40 mikrométer átmérőjűek, narancssárga színűek, ellentétben az Anthoceros fajokkal, ahol azok feketék, sötét barnák.[4] A spórák felszíne apró bibircses és úgy nevezett "szárnyacska" figyelhető meg rajta; a P. laevis spóráján ez a szárnyacska gyengébb, szinte alig látszik.[5]

Elterjedése és Ökológiája[szerkesztés]

Kozmopolita faj, minden kontinensen megtalálható. Magyarországon is él, főleg a középhegységekben és az Őrségben, azonban nem gyakori faj így hazai vöröslistás besorolása NT (mérsékelten fenyegetett).[6]
A többi becősmoha fajhoz hasonlóan nedves talajon él szántóföldeken, árokparton, lápréteken, mocsarak szélén.[4] Az következő mohafajokkal él együtt Európában: Anthoceros agrestis, Pottia truncata, Riccia fajok, Blasia pusilla, Dicranella staphylina, Bryum rubens, Ephemerum minutissimum.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Milde, J. (1859). „Über das Genus Notothylas Sullivant”. Botanische Zeitung 17 (6), 49–55. o.  
  2. Proskauer, J. (1960). „Studies on Anthocerotales. VI. On spiral thickenings in the columella and its bearing on phylogeny”. Phytomorphology 10 (1), 1–19. o.  
  3. Hässel de Menéndez, Gabriela G. (1988). „A proposal for a new classification of the genera within the Anthocerotophyta”. Journal of the Hattori Botanical Laboratory 64, 71–86. o.  
  4. a b [1] BBS Field Guide online pages - Phaeoceros carolinianus/laevis
  5. C. Casas - Handbook of Liverworts and Hornwortsof of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands. 2009
  6. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 27.)

Linkek[szerkesztés]