Perudyptes devriesi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perudyptes devriesi
Evolúciós időszak: Középső eocén, 42 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: ?
Nem: Perudyptes
Faj: P. devriesi
Tudományos név
Perudyptes devriesi
Clarke et al., 2007
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Perudyptes devriesi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Perudyptes devriesi témájú kategóriát.

A Perudyptes devriesi a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Még nem sikerült besorolni, valamelyik pingvinalcsaládba. Nemének eddig az egyetlen felfedezett faja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Perudyptes devriesi ezelőtt 42 millió éve élt, a középső eocén korszakban, ott, ahol manapság Peru nyugati partja van. A maradványait a Paracas-formációban találták meg.[1][2]

A tudományos nevének a nemi fele, azaz a Perudyptes Perunak – a megtalálási helyének –, valamint a dyptes görög szónak (’merülő’, ’búvár’) összevonásából született. A fajnevét, vagyis a tudományosból a másodikat, a devriesi-t, Thomas DeVriesról, a Vashon Island High School egyik tanáráról kapta, aki sokat tevékenykedett Peruban.[3]

A szóban forgó pingvinfaj a rendjének egyik bazális képviselője. Ennek a madárnak a felfedezése igen jelentős, mivel kitölt egy 20 millió éves üres teret, melyben a pingvinek evolúciójáról eddig nem tudtunk semmit. A Perudyptes devriesi a paleocén kori Waimanu-fajok és az ezeket követő legősibb megtalált pingvinek között helyezhető el.

A Perudyptes devriesi koponyáján a fossa temporalisok mélyek; más bazális pingvinektől eltérően a csőre meghosszabbodott és vékony. A szárnyának a csontozata a Waimanu-fajokra emlékeztető kezdetleges evezőszárny, azonban a modern pingvinekre jellemző szárnyalak is észrevehető.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2007) „Paleogene equatorial penguins challenge the proposed relationship between penguin biogeography, body size evolution, and Cenozoic climate change”. Proceedings of the National Academy of Sciences 104 (28), 11545–11550. o. DOI:10.1073/pnas.0611099104. PMID 17601778.  
  2. (2010) „The basal penguin (Aves, Sphenisciformes) Perudyptes devriesi and a phylogenetic evaluation of the penguin fossil record”. Bulletin of the American Museum of Natural History 337. Sablon:Hdl.  
  3. Tom Devries Class Web Page. Vashon Island School District. [2010. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Perudyptes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]