Waimanu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waimanu
Evolúciós időszak: Paleocén, 60 Ma
A Waimanu manneringi rekonstrukciója
A Waimanu manneringi rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: ?
Alcsalád: ?
Nem: Waimanu
Jones, Ando & Fordyce in Slack et al., 2006
Faj: W. manneringi
Tudományos név
Waimanu manneringi
Slack et al., 2006
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Waimanu témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Waimanu témájú kategóriát.

A Waimanu a madarak (Aves) osztályának és a pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjének, eddig az egyik legbazálisabb, azaz alapibb fosszilis neme.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Waimanu ezelőtt 60 millió éve élt, a középső paleocén korszakban, majdnem mindjárt a kréta–tercier kihalási esemény, valamint a nem madárszerű dinoszauruszok kihalása után. Felfedezése két elmélet megerősítéséhez járult hozzá: az egyik szerint a Neoaves madárcsoport - melybe a legtöbb mai madár tartozik - még a dinoszauruszok korának utolsó szakaszában kezdte kialakítani a mai madárrendeket; míg a másik elmélet szerint a rendek kialakulása mindjárt a K-T esemény után, nagyon rövid idő alatt következett be. A nagymértékű és terjedelmű DNS-vizsgálatok után Hackett és társai felfedezték, hogy az utóbbi elmélet az érvényesebb.[1] Habár a Waimanu a legkorábbi ismert pingvin, már ő is röpképtelen volt, mint a mai pingvinfajok. A szárnycsontjai nem mutatnak olyan specializálódást az úszáshoz, mint a modern pingvinek esetében, de azért mégis vízi életmódot folytatott, és úszáshoz a szárnyait használta. Testalkatra a mai búvárfélékhez (Gaviidae) hasonlíthatott, azonban az úszása az óriásalkáéhoz (Pinguinus impennis) volt hasonló. Egyes DNS-vizsgálatok és alaktani kutatások a pingvineket a búvárfélékhez rokonítják, azonban az előbbiek szárnyhajtású úszáshoz, míg az utóbbiak hártyás-úszólábú közlekedéshez alkalmazkodtak.

Az első Waimanu maradványt 1980-ban, az új-zélandi Waipara folyó menti Canterbury városhoz tartozó Kokoamu zöldhomokkő formációban találták meg. A neve a maori nyelvből ered, jelentése: „vízimadár”.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe korábban két faj tartozott, azonban a 2018-as kutatások következtében az egyiket kivonták innen, tehát jelenleg ez a madárnem monotipikussá vált:[2]

  • Waimanu manneringi Slack et al., 2006 - típusfaj; középső paleocén, körülbelül 60 millió éve
  • Waimanu tuatahi Ando, Jones & Fordyce in Slack et al., 2006 - mai nevén Muriwaimanu tuatahi; késő paleocén, talán 58 millió éve[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hackett, S.J. et al., (2008). "A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History." Science, 230(27): .
  2. Slack, K.E., Jones, C.M., Ando, T., Harrison G.L., Fordyce R.E., Arnason, U. and Penny, D. (2006). "Early Penguin Fossils, plus Mitochondrial Genomes, Calibrate Avian Evolution." Molecular Biology and Evolution, 23(6): 1144-1155. doi:10.1093/molbev/msj124 PDF fulltext Supplementary Material Archiválva 2009. december 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. (2018) „A well-preserved new mid-Paleocene penguin (Aves, Sphenisciformes) from the Waipara Greensand in New Zealand”. Journal of Vertebrate Paleontology Online edition, e1398169. o. DOI:10.1080/02724634.2017.1398169.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Waimanu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]