Paschasius Radbertus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Paschasius Radbertus
Franciaország
Középkori teológia
CORBIE Abbatiale Nef.JPG
Élete
Született 786 körül
Soissons
Elhunyt 865. április 26.
(kb. 79 évesen)
Saint-Riquier
Pályafutása
Fontosabb művei De corpore et sanguini Domini; De fide, spe et caritate

Latinos néven Paschasius Radbertus (franciául: Paschase Radbert), (Soissons, 786 körül[1]Saint-Riquier, 865. április 26.) középkori francia szerzetes, Corbie-i apát, teológus, egyházi író.

Élete és művei[szerkesztés]

Bencés rend szerzetes volt, később a pikárdiai Corbie-i kolostor apátja, korának legtudósabb teológusa. Halála után szentként tisztelték, emléknapja a soissonsi egyházmegyében április 26. volt. Több műve fennmaradt, így a De corpore et sanguini Domini, a Comment. in Matth., a Vita s. Adalhardi, a Vita S. Walae, a Passio Ruffini et Valerii Mart., az Expositio in Psalmus 44, az In Threnos, a De fide, spe et caritate,[2] Epithamium Arsenii.[3] Ezen kívül egyesek neki tulajdonítják a De partu virginis című írást is, amelyet viszont mások Szent Ildefonzhoz kapcsolnak.

Paschasius művei közül különösen figyelmet érdemel a De corpore et sanguini Domini című írás, amely a Tours-i Berengár-féle 11. századi viták alkalmával és később a reformáció idején nagy fontosságra emelkedett, mert a reformátusok szerint Paschasius újításokat hozott a Római katolikus egyház tanításába és az oltáriszentség transubstanciációja, ami később a katolikus egyház egyik dogmája lett, ő tanította volna először. Pedig Paschasius mindössze annyit tett, hogy az egyházban régóta meglévő nézetet tudományos-teológiai nyelven fejezte ki.[4] Műveltségére vall, hogy ismerte Cicerot és Senecát.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pallas, i. h.
  2. Pallas, i. h.
  3. Gilson, i. m., 212. o.
  4. Pallas, i. h.
  5. Gilson, i. m., 212. o.

Művei magyarul[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]