Paris japonica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paris japonica
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Liliomvirágúak (Liliales)
Család: Zászpafélék (Melanthiaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Parideae
Nemzetség: Paris
Alnemzetség: Paris
Fajcsoport: Kinugasa
Faj: P. japonica
Tudományos név
Paris japonica
Franchet
Szinonimák

Kinugasa japonica, Trillium japonicum

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paris japonica témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paris japonica témájú médiaállományokat és Paris japonica témájú kategóriát.

A Paris japonica (japánul: キヌガサソウ属, a Kinugasasou jelentése „lombkorona-növény”) a zászpafélék (Melanthiaceae) családjának Paris nemzetségbe tartozó növényfaj. Különlegessége, hogy az eddig vizsgált szervezetek közül a legnagyobb méretű, mintegy 150 milliárd bázispár hosszú genommal rendelkezik.[1] Oktoploid, valószínűleg négy faj alloploiploid hibridje. 40 kromoszómája van. Japán szubalpin területein őshonos.

Jellemzői[szerkesztés]

Lassú növésű (ami talán kapcsolatban van az óriási genommérettel) évelő növény. Júliusban virágzik. Mutatós, fehér színű, csillagra emlékeztető virágai egyetlen örvben nőnek, a kb. nyolc szárlevél fölött. A hűvös, árnyékos, nedves termőhelyet kedveli.

A ritka Paris japonica genomja 50-szer akkora, mint az emberé. 150 milliárd bázispárral a legnagyobb ismert genom, egyetlen sejt DNS-e kinyújtva a Big Bennél magasabban lenne (>90 méter). 19 milliárd bázispárral előzi meg az eddigi csúcstartót, az etióp gőtehalat (Protopterus aethiopicus), melynek 130 milliárd bázispárja sejtenként 132,83 pikogrammot nyom.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kew scientists discover the largest genome of them all. [2012. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paris japonica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Paris japonica
A Wikimédia Commons tartalmaz Paris japonica témájú médiaállományokat.