Ugrás a tartalomhoz

Parfüm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chanel No5 parfüm flakonja

A parfüm (franciául: parfum; magyarul néha parfőm), illat, szagosító víz, illatszer.[1]

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A parfüm története az ókorban kezdődött: az ókori Egyiptomnak jelentős illatszerkivitele volt. Illatos olajokat, kenőcsöket, permetezőfolyadékokat Görögországban és Rómában elterjedten használtak. A középkorban főleg Arábia volt az illatszerek hazája, mint ahogy keleten általában mindig szerették az intenzív, fűszerszagú illatszereket. Az európai parfümgyártás történetének kezdetei Velencéhez kötődnek. Velence évszázadokon keresztül volt a távol-keleti kereskedelem központja volt – ide érkeztek a legritkább illatanyagok, Kínától Indián át egészen a Perzsa Birodalomig. XV. Lajos francia király udvarában mértéktelen illatszerhasználattal leplezték a kevés mosdás következtében kellemetlenül jelentkező kipárolgást. A franciaországi Grasse-ban a modern parfümgyártás hagyományai a 16. századra nyúlnak vissza. [2]

Grasse-ban[szerkesztés]

Grasse-ban eredetileg bőrcserzéssel, kesztyűkészítéssel foglalkoztak. Az itt készült kiváló minőségű kesztyűk nagy hírnévnek örvendtek. Egy ide való tímár ötlete volt az illatos bőrkesztyű (rózsavíz, fűszerek illatával) készítése, keleti módszerek szerint. E kesztyűkből került ajándékképpen egy pár Medici Katalin francia királynéhoz is, aki megbízta egyik tudósát, hogy a Grasse környéki virágokból állítson elő parfümöt, majd 1533-ban a provance-i Grasse-ban alapította meg az első parfümlaboratóriumot. Az illatos, parfümös kesztyű készítése fénykorát a 17. században élte, majd a bőripar hanyatlásával a parfümgyártás lépett előtérbe, mely hamarosan világhírnevet szerzett a városnak. Grasse alig kétszáz év alatt a világ parfümvővárosává nőtte ki magát. A parfümkészítés fejlesztés először a Riviéra turizmusát célozta meg Grasse-ban; illatos és hagyományos ajándékok (antik ékszerek, hímzett ágynemű, paplan, lekvárok) készítésével.

Grasse ritka illataival (levendula, mirtusz, jázmin, rózsa, narancsvirág, vadmimóza) nyerte el a világ parfümfővárosa címet. Néhány évtizede az illatok között a munkaigényes jázmin is előtérbe lépett: a virágokat hajnalban kézzel kell leszedni, amikor az illat a legfejlettebb, és azonnal hideg abszorpcióval kell kezelni.

Ma Grasse a parfüm a legfontosabb ipari központja. A hálózat hatvan céget, 3500 embert foglalkoztat a városban és a környező területeken. Beleértve a közvetett munkahelyeket, amelyekkel közel 10 000 ember foglalkozik a parfümkészítéssel.

A nagy márkák, mint a Chanel saját rózsa- és jázminültetvényekkel rendelkeznek Grasse-ban.

A modern szintetikus illatszergyártás a régi virágillatok (elsősorban rózsa, ibolya, tubarózsa, jázmin stb.) helyett újszerű illatkompozíciókat tett népszerűvé.

Képgaléria[szerkesztés]

A parfümök alapanyagai[szerkesztés]

Növényi eredetű alapanyagok[szerkesztés]

Állati eredetű alapanyagok[szerkesztés]

A következő (négyféle) állati anyagokat ma már nem, vagy igen ritkán alkalmazzák:

 • szürke ámbra – a nagy ámbráscet emésztőrendszeréből kinyert, kavics- vagy kődarabszerű képződményből készül, abból is kilogrammonként csak néhány dekagrammnyi anyag hasznosítható.
 • pézsma – az Ázsia hegyvidékein (Tibet, Himalája) élő pézsmaszarvasok hímjeinek nemi mirigyeiben termelődő illatanyag.
 • cibet vagy civet – cibetmacskák végbéltáji mirigyeiből kinyerhető anyag.
 • kasztoreum vagy hódzsír – hódok belső elválasztású mirigyeiből kinyert anyag, amit korábban az élelmiszeripar is használt.

A flakonok kialakítása[szerkesztés]

Számos parfümöt egyedi tervezésű flakonokban (üvegcsékben) hoznak forgalomba. A gondosan, gyakran művészien megtervezett flakonok formája gyakran egy-egy márkához kötődik. Az egyedi tervezésű flakonok szerzői jogi, formatervezési mintaoltalmi, illetve esetenként védjegyoltalom alatt is állhatnak.

A parfümök osztályozása[szerkesztés]

Fogyasztói célcsoport szerint[szerkesztés]

A parfümöket hagyományosan női-, férfi-, gyermek- és uniszex illatokra osztják. E kategóriák jellemzői:

 • A női parfümöket elsősorban virágillatok (pl. jázmin, rózsa, narancsvirág vagy gyöngyvirág) uralják. Ezen illatok között gyümölcsök, púderes tónusok, vanília vagy fűszerek is megjelennek.
 • A férfi parfümökre általában hangsúlyosabb, fás illat jellemző, amelyet friss citrusfélék és fűszerek kísérnek. Ugyancsak kedvelt illatok a levendula, a keleti összetevők, a bőr vagy a dohány.
 • Az uniszex parfümök univerzális parfümök, amelyek mind a férfiakat, mind a nőket célozzák. Ezeket az illatokat gyakran erős citrus komponens, fás aroma vagy víz- és káposztatónusok jellemzik.
 • A gyermekparfümök általában édes, bonbon-, rágógumi-, kóla-, karamell- és lédús gyümölcsillatúak. Az édes aromához finom virágillat, esetleg kókuszdióillat párosul. [3]

Intenzitás szerinti osztályozás[szerkesztés]

 • Parfüm (extrakt) – 15 – 30 % illatos parfümkompozíció sűrített alkoholban – Előnye, hogy nagyon csekély mennyiség is elegendő, hatása akár 6 órán át is érezhető.
 • parfümös víz ( Eau de Parfum, EdP) – 8 – 15 % illatos parfümkompozíció kb. 85 – 90 % alkoholban. Különösen estére, alkalmakra ajánlják. Tartóssága 3-5 óra.
 • Toalettvíz (Eau de Toilette, EdT) – 4 – 8 % illatos parfümkompozíció kb. 80 % alkoholban. Főleg mindennapos használatra, illetve nyárra ajánlják.
 • Kölnivíz (Eau de Cologne, EdC) – 3 – 5 % illatos parfümkompozíció kb. 70 % alkoholban.[4] Rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm. Tartóssága kb. 2 óra. [5]

Egyéb osztályozások[szerkesztés]

A Société Française des Parfumeurs (Francia Parfüm Társaság) saját osztályozást állított össze.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az illatszerek a természetes illatanyagok és mesterséges, vegyi úton nyert, nagy illaterejű keverékeknek gyűjtőneve.Uj Idők Lexikona 13-14. Herder - Kamcsatka (Budapest, 1939 ) Illatszerek 3323 - 3324. old.
 2. Uj Idők Lexikona 13-14. Herder - Kamcsatka (Budapest, 1939 ) Illatszerek 3323 - 3324. old.
 3. https://www.notino.hu/parfumok/
 4. https://parfen.hu/az-illatok-besorolasa/
 5. https://www.notino.hu/gyakran-ismetld-kerdesek/

További információk[szerkesztés]

 • Braillé E. és Laroze C., Le livre du parfum, Paris, Flammarion, 1995
 • Chastrette M., L'art des parfums, Paris, Hachette, 1995
 • Pavia F., L'univers des parfums, Paris, Solar, 1995
 • P. László és S. Riviere., Les sciences du parfum, Presses Universitaires de France, 1994
 • Nigel Groom: Parfümök; ford. Béresi Csilla; Glória, Bp., 2004 (Dolce vita)
 • 100 legendás parfüm; szöveg Sylvie Girard-Lagorce, ford. Király Katalin; Aréna 2000, Bp., 2006
 • Egyszervolt illatszerek 's azok kicsinyke flaskái; Tandem Grafikai Stúdió, Bp., 2015 (Anno)
 • Kovács László Zoltán: Illatos víziók a cseresznyéskertből; Cherry Garden, Bp., 2022