Papp Antal (cserkészvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Papp Antal György
Papp Antal (középen) Teleki Pál főcserkésszel és Farkas Ferenc táborparancsnokkal az 1933-as gödöllői világdzsemborin
Papp Antal (középen) Teleki Pál főcserkésszel és Farkas Ferenc táborparancsnokkal az 1933-as gödöllői világdzsemborin
Született1875. május 6.
Erzsébetváros
Elhunyt1948. november 8. (73 évesen)
Budapest
Foglalkozásapénzügyminisztériumi államtitkár, cserkészelnök
SablonWikidataSegítség

erzsébetvárosi dr. Papp Antal György (Erzsébetváros, Küküllő vármegye, 1875. május 6.Budapest, 1948. november 8.) pénzügyminisztériumi államtitkár, a Magyar Cserkészszövetség elnöke, a budapesti örmény katolikus templom adományozója.

Élete[szerkesztés]

A Küküllő vármegyei Erzsébetvárosban örmény származású családba született. Apja erzsébetvárosi Papp Antal, kataszteri becslőbiztos, anyja Lukáts Janka. Testvére erzsébetvárosi dr. Papp József Antal, Kolozsvár főispánja.

1896-ban jogi doktorátust szerzett a Budapesti Tudományegyetemen. Köztisztviselői pályáját 1894-ben számgyakornokként kezdte a budapesti adófelügyelőségen. 1897-ben a Pénzügyminisztériumba helyezték át, ahol minisztériumi segédfogalmazóként kezdett, majd végigjárva a hivatali létrát, 1909-re minisztériumi titkár lett. 1913 és 1919 között Kolozsvárott működött pénzügyigazgatóként miniszteri tanácsosi rangban. A román betörés elől Budapestre menekült. A Tanácsköztársaság bukása után folytatta karrierjét a Pénzügyminisztériumban, ahonnan helyettes államtitkárként nyugdíjazták 1935-ben. 1937-től a Ferenc József Tudományegyetemen tanított államszámviteltant.

Köztisztviselői pályája mellett Papp a hazai cserkészet egyik szervezője volt. 1932 és 1942 között a Magyar Cserkészszövetség országos elnökeként működött, ebben a minőségben gazdasági csoportvezető és helyettes táborparancsnok volt Teleki Pál mellett az 1933-ban, Gödöllőn tartott 4. Cserkész Világdzsembori idején. Elnöksége idején szervezték meg a vízi-, a repülős, a rádiós és a regős cserkészetet. 1939 és 1942 között a Cserkész Világszövetség Intéző Bizottságának tagjaként funkcionált.

Források[szerkesztés]