Palackpálma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Palackpálma
Palackpálmák egy ültetvényen
Palackpálmák egy ültetvényen
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Pálmavirágúak (Arecales)
Család: Pálmafélék (Arecaceae)
Alcsalád: Pálmaformák (Arecoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Chamaedoreeae
Nemzetség: Hyophorbe
Gaertn.
Faj: H. lagenicaulis
Tudományos név
Hyophorbe lagenicaulis
(L.H.Bailey) H.E.Moore, (1976)
Szinonimák
  • Basionym
    • Mascarena lagenicaulis L.H.Bailey, Gentes Herb. 6: 74 (1942)
  • Heterotypic
    • Mascarena revaughanii L.H.Bailey, Gentes Herb. 6: 72 (1942)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Palackpálma témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Palackpálma témájú médiaállományokat és Palackpálma témájú kategóriát.

A palackpálma (Hyophorbe lagenicaulis) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe, ezen belül a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Mauritiusról és annak egy szomszédos szigetéről származik. Őshonos környezetében kevesebb, mint 10 kifejlett példája található. Ennek ellenére a palackpálma jövője biztosított, mivel sok helyen termesztik. Elsősorban zárt parkokban és szállodakertekben ültetik.

Megjelenése[szerkesztés]

Alacsony törzse a tő közelében vagy (többnyire) a közepe táján hordó alakúan megduzzadt. Az áltörzs sokkal vékonyabb, mint a törzs legvastagabb része. A levélüstököt többnyire csupán 5-8 levél alkotja. A növény felálló törzsű, legfeljebb 5 méter magas fa. Levele szárnyalt, többnyire 2 méternél rövidebb, a legfiatalabbak felállók, a többi ívben meghajló. A levélhüvelyek viszonylag hosszú, zöld, felfelé keskenyedő áltörzset alkotnak. Kicsi, sárgás virágai púderpamacsszerű, csüngő virágzatokban fejlődnek, közvetlenül az áltörzs alatt. Termése hosszúkás-gömbölyded, körülbelül 2 centiméter hosszú, színe a narancsszíntől a feketéig terjed, a virágtakaró levelek maradók.

Egyéb[szerkesztés]

A pálmatörzs rendes körülmények között egész hosszúságában közel azonos vastagságú marad. Az életkoruk delén a Hyophorbe lagenicaulisok törzse azonban kifejezetten hordó alakú lesz. Idős korban a felső, keskeny rész megnyúlik, ezáltal palack alak keletkezik. A fura alak, a csekély magasság, továbbá a jó szárazság- és sótűrő képessége miatt kedvelt dísznövénnyé vált, amelyért magas árat fizetnek.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]