Pécsi Ifjúsági Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 03′ 55″, k. h. 18° 12′ 19″

A Szivárvány gyermekház épülete Uránvárosban

A Pécsi Ifjúsági Központ a város és Baranya vármegye legnagyobb művelődési intézménye, melynek nyolc egysége egymásra épülő rendszerben biztosít kultúrával és szórakozással kapcsolatos programokat. Az intézményben 35 művészeti, hobbi- és szabadidős csoport működik.

Szivárvány Gyermekház[szerkesztés]

A gyermek és ifjúsági korosztály szórakoztatására jött létre a gyermekház. Itt székel a Pécsi Ifjúsági Színjátszó Társulat is, amely a Pécsi Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést kapott, meghívást kapott jelentős fesztiválokra, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó és a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok. Itt a zsűri fődíjjal jutalmazta a társulatot.[1]

Közlekedési Park[szerkesztés]

Pécsett az Uránvárosban ismerkedhetnek kisebbek és nagyobbak a közlekedési szabályokkal, elkerített helyen, biztonságos körülmények között. A közlekedési Park a gyermek korosztályok részére biztosítja játékos formában a közlekedési ismeretek elsajátítását és gyakorlati alkalmazását.[2]

Gyermektáborok[szerkesztés]

A Balatonfenyvesen működő három gyermektáborba nyaranta szerveznek utazásokat diákok számára.

Mecseki kisvasút[szerkesztés]

Az 570 méteres (Magyarország legrövidebb kisvasútja) pályát 1962. augusztus 20-án adták át.[3] Azóta folyamatosan üzemel, az 1960 augusztusában megnyílt Pécsi Állatkert a vidámpark között. Szándékosan úgy építették, hogy minél ívesebb, kanyargósabb legyen. A vasút mozdonya egy igazi ritkaság, egy aszimmetrikus C-50-es.

Pécsi Vidámpark[szerkesztés]

A pécsi városi vidámpark 1961-ben épült Dömörkapun a Mecsek tetején, egy 5 hektáros erdőben. A vidámpark egy része "retro" szerűen őrzi a 60-as évek hangulatát. Az üzemeltető, aki annak idején tíz évre írt alá a várossal, azt vállalta, hogy évente beszerez egy új nagyjátékot, egyet pedig felújíttat.[4] A vidámpark területén szokták minden évben megrendezni a pécsi Earthdance fesztivált.[5] A park 2011-ben végleg bezárt, 2014-ben lebontották, csak a pénztár-és büféépület maradt meg.

Ifjúsági Ház[szerkesztés]

A központban a középiskolások, az egyetemisták és annál idősebbek számára zenei koncerteket, táncházakat, ismeretterjesztő programokat, pódiumműsorokat, és színházi előadásokat szoktak tartani. A nagy koncertterem 300 fő, míg a kisterem ("Billentyű") 100 fő befogadására alkalmas. Az épületben rendszeresek a különböző témájú galériák is.

Állandó csoportok[szerkesztés]

  • Borklub

A klub 6 éve, havi rendszerességgel működik, Környei Béla vezetésével. A mintegy 80 fős tagság foglalkozásait szakmai jellegű programok, borbemutatók is színesítik. A bemutatkozó pincészetek a szőlőtermeléstől a borpalackozásig bemutatják a termelési folyamatokat. A Baranyában működő borutak egy-egy "állomáshelyének" megismerése a Fehérborút és a Vörösborút is része volt klubéletnek. A találkozók szakmai fórumként is működnek, hiszen sok termelő van tagjaik között.[6]

  • Fiatal Írók Alkotó Köre

Az irodalom és a vers kedvelői alakították Pécsen 2007-ben, Balogh Robert író vezetésével. Hetente a magukkal hozott "alkotásokat" elemzik, beszélik meg. A csoport "nagy elődjeinek" tekintik a 70-es 80-as évek újdonságait és a gondolati szabadság eszméit követő írókat, mint Meliorisz Béla, Pálinkás György, Csordás Gábor, és Parti Nagy Lajos.

  • EuroDance Tánc és modellstúdió

A táncstúdió 1989-ben alakult Rovó Attila Nívó-díjas táncpedagógus vezetésével. Már az első években országos bajnoki címeket szerzett a stúdió, illetve világbajnoki ötödik és hatodik helyezéseket. A stúdió változatos stílusokban dolgozik: A hiphop, funky, show- és musical-táncok. Kezdetben középiskolásokból és egyetemistából állt a stúdió, mely ma már több generációból áll. Jeszenszky Endre táncpedagógus tanár útmutatásai alapján felépült egy óvodás kortól az érett felnőtt korig tartó modern táncképzés Pécsett.

  • Képzőművészeti Műhely

Több mint három évtizede a város legjobb művésztanárai oktatnak a műhelyben különböző tudásszintű csoportokban. Évente egy alkalommal a műhelyben készült legjobb munkák a nagyközönség elé kerülnek, az IH Galéria kiállításán.

  • Pécsi Vonósok

A zenekar 1975-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Pécsett élő illetve tanuló amatőr vonósokat. Rendszeresen adnak Pécsett és környékén egyházi, világi, ismeretterjesztő és gyermek-hangversenyeket. 2003 óta a Pécsi Advent rendezvénysorozat kiemelt résztvevője. Többször is koncerteztek külföldön, például Horvátországban, a finn Lahtiban, az osztrák Grazban, a lengyel Krakkóban, az amerikai Seattle-ben, Bulgáriában, és Szerbiában is. Kapcsolatainak köszönhetően külföldi kamarazenekarok, szimfonikus zenekarok és kórusok látogattak el Pécsre. A Veszprémi XIII. Országos Kamarazenekari Fesztiválon 2003-ban az Editio Musica különdíját, 2005-ben pedig Kőszegen Vas megye Önkormányzata különdíját nyerték el. A „Pécsi Vonósok” nevet 2006. május 16-án tartott hangversenyük óta használják. Repertoárjukban a zenekar jellege miatt a barokk művek élveznek elsőbbséget, de minden zenei korszakból szívesen játszanak. A közkedvelt európai zeneszerzők művei mellett kevésbé ismert szerzők darabjai, valamint filmzenék és könnyűzenei átiratok is megtalálhatók műsorukban.[7]

  • Sziporka Gyermekszínpad

A színpad művészeti vezetője N. Szabó Sándor és Unger Pálma. A meseirodalom legismertebb, legkedvesebb meséit dolgozzák fel, adják elő a város óvodás és általános iskolás gyerekeinek nagy sikerrel. Minden év szeptemberében új mesedarabot tanulnak, amit a következő év elején 10-12 előadáson bemutatnak.

  • Tanac Táncegyüttes

Az együttes 1988 októberében alakult, Sárosácz Mihály és Szávai József kezdeményezésére, a Pécs környéki horvát falvak fiataljaiból. Első célja mindig a magyarországi horvátok néphagyományainak gyűjtése, bemutatása és megőrzése.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.ihpecs.hu, Állandó csoportjaink / Pécsi Ifjúsági Színjátszó Társulat. [2009. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 27.)
  2. www.info-pecs.com olvasva: 2009. március 22.. [2009. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 22.)
  3. www.tar.hu - Mecseki kisvasút. olvasva: 2009. március 22.. [2009. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 22.)
  4. www.bama.hu - Pécsi Vidámpark: nosztalgia és retro. olvasva: 2009. március 22.. [2009. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 22.)
  5. www.kikotoonline.hu - Earthdance a pécsi vidámparkban. olvasva: 2009. március 22.. [2009. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 22.)
  6. www.viexia.hu - Borklub az IH-ban. olvasva: 2009. március 22.
  7. www.parlando.hu XIV. ORSZÁGOS KAMARAZENEKARI FESZTIVÁL. olvasva: 2009. március 22.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]