Pánjárvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pánjárvány 2: A Rémület szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pánjárvány
Pánjárvány 2: A Rémület
South Park
12. évad, 10-11. epizód
Eredeti cím Pandemic
Pandemic 2: The Startling
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 1210, 1211
Első sugárzás 2008. október 22.,
október 29.
Első sugárzás Magyarországon 2009. május 15., május 22.
Kronológia
ElőzőVerekedni akarsz velem suli után?
KövetkezőMásnap
A South Park epizódjainak listája

A Pánjárvány (Pandemic) a South Park című rajzfilmsorozat kétrészes epizódja (a sorozat 177-178. része, a 12. évad tizedik, illetve tizenegyedik epizódja). Az első részt (Pánjárvány, angolul Pandemic) 2008. október 22-én sugározták az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig 2009. május 15-én mutatta be a Comedy Central. A második, befejező rész (Pánjárvány 2: A Rémület, angolul Pandemic 2: The Startling) az Államokban 2008. október 29-én, míg hazánkban 2009. május 22-én került adásba.

Az epizódok cselekménye szerint a főszereplő fiúk pénzkeresés céljából perui pánsípbandát alapítanak, és meggyőzik Craig-et, hogy pénzzel támogassa vállalkozásukat. Ám az események hamar kicsúsznak a kezeik közül; a gyerekek Peruban találják magukat, miközben egy ősi átok hatására South Park lakosságát óriás tengerimalacok terrorizálják...

A kameramozgáson és a szörnyek támadásán keresztül mindkét részben utalások történnek a Cloverfield című horrorfilmre.[1] Amikor a gyerekek azt tervezik, hogy Peruba mennek, Kyle felordít, hogy nem képes odamenni. Stan azzal magyarázza Kyle viselkedését, hogy egy barátjukat megerőszakolták ott. Ez utalás a Nagy zűr nagy Kínával című epizódra.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Stan Marsh, Eric Cartman, Kyle Broflovski és Kenny McCormick a helyi plázában dühödten veszi észre, hogy a perui pánsíposok ellepik az egész világot és mindenhol ugyanazt a zenét játsszák. Stan apja, Randy folyton az új kamerájával dicsekszik és mindenkit lefilmez – ami az összes családtagját idegesíti. Másnap Stan lelkesen meséli barátainak, hogy a peruiak nagyon sok pénzt kerestek a zenei CD-k eladásával. Stannak az az ötlete támad, hogy alapítsanak egy pánsípos bandát, így ők is sok pénzt kereshetnek. A többiek beleegyeznek és elmennek Craighez, hogy szálljon be a nagymamájától kapott pénzzel a bandába, hogy jelmezeket és hangszereket vegyenek; Craig beleegyezik az üzletbe.

Eközben az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalban a nemzetbiztonsági miniszter közli az embereivel és a katonasággal, hogy a peruiak megszállták az egész világot, ezért minél hamarabb likvidálni kell őket, hogy véget vessenek a „pánsípjárványnak”. A fiúk Craiggal együtt az üzleti soron pánsípos zenét játszanak, és a CD-k szépen fogynak. Hirtelen megjelenik a katonaság, és a többi perui bandával egy Miamiban lévő internálótáborba viszi őket. A táborban a nemzetbiztonsági miniszter egy tolmács segítségével elmondja a peruiaknak, hogy hamarosan hajóra rakják őket és a Guantánamói-öbölbe viszik őket. Stanék elmondják, hogy ők nem peruiak, ezért a miniszter megígéri nekik, hogy hazajuttatja őket. De cserébe Peruba kell menniük, hogy a katonaság a segítségükkel megállíthassa a pánsípbandák terjedését. Stanék nem tudnak mit tenni, így hát repülővel az Andokba mennek. A peruiak valamiféle „szőrös halált” emlegetnek az őröknek és csakhamar óriás tengerimalacok támadják meg.

Az epizód végén a nemzetbiztonsági miniszter a hivatalban elégedetten szemléli a térképet. Amikor Davis tábornok közli vele a tengerimalacok támadását, a miniszter kinyújtja hosszú nyelvét és azzal megöli a tábornokot. Elmondja, hogy senki sem állíthatja meg, csupán egyvalaki, de ő éppen útban van az isten háta mögé. Ezután kinyit egy dossziét, melyben egy kép van Craigről...

A második rész Craig monológjával kezdődik, melyben elmeséli az előző epizód eseményeit. A gyerekek az előre megbeszélt találkozóhelyen senkit sem találnak és a repülőgép üzemanyaga is kifogyott. Felfedezőútra indulnak az őserdőbe, de a pilóták életüket vesztik. Miután elmenekülnek a helyszínről, a gyerekek egy templomot találnak, benne az előző rész eseményeit ábrázoló ősi rajzokkal. Megtudják, hogy a perui együttesek tartották az esőerdőben az óriás tengerimalacokat. Észrevesznek egy másik rajzot is, amelyen Craig van, aki elűzi a tengerimalacokat. Craignek elege van az egész kalandból, ezért otthagyja a fiúkat és elindul a dzsungelba, de Cartmanék követik őt.

Eközben South Parkban Randy, Sharon és lányuk, Shelley az óriás tengerimalacok elől menekülnek és elbújnak a közért tetején. A városban történt eseményeket Randy kameráján át láthatjuk, ugyanis Randy megállás nélkül filmezi az eseményeket. A várost „tengeri nyulak”, „tengeri egerek” és „tengeri méhek” (azaz nyúl-, egér- és méhjelmezt viselő tengerimalacok) lepik el, amelyek újabb riadalmat keltenek.

A nemzetbiztonsági miniszter az embereivel megérkezik Machu Picchuba. A miniszter odasétál egy inka istent ábrázoló szoborhoz és nevetve levizeli azt, mondván hogy ő győzött, ekkor megjelenik Craig, nyomában a fiúkkal. A miniszter látva Craiget, utasítja az embereit, hogy lőjék le őket. A fiúk meggyőzik a katonákat, hogy a pánsíposok bebörtönzése miatt szabadultak el a tengeri lények. A miniszter nevetve megjegyzi, hogy a pánsíposokat el kellett tüntetnie, hogy a tengerimalacok élhessenek. Azt is elmondja, hogy az inkák megjósolták, hogy a világ megmenekül Craig által, de szerinte ez nem fog teljesülni. Kiderül, hogy a miniszter is egy szörny, miután átváltozik „tengeri kalózzá” (kalóz jelmezes tengerimalaccá). Craig sietve elsétál, hogy kimaradjon a dolgokból, de rálép egy kőlapra, amely megemelkedik alatta és az inka szobor kezében lévő botból egy fénynyaláb tör elő. A sugár eltalálja a kőlapot, és Craig szeme is sugarakat kezd vetni, amellyel eltalálja a tengeri kalózt, és harcképtelenné teszi.

A későbbi eseményeket Craig elbeszéléséből ismerhetjük meg; a pánsíposokat kiengedték, akik visszaküldték zenéikkel a tengeri lényeket hazájukba. Az emberiség megmenekült, de Randy legnagyobb bánatára nem volt film a videókamerában. Az epizód legvégén kiderül, hogy a tengerimalac megszökött a börtönből és fekete-fehér csíkos rabruhában újabb pusztításba kezdett...

Fogadtatás[szerkesztés]

Az IGN weboldalon Travis Fickett kritikus az első epizódra tízből csupán 6,2 pontot adott a szerinte feledhetőre és nem túl viccesre sikeredett epizódra. A második részt már kedvezőbben értékelte (tízből nyolc pontra), mely véleménye szerint „egy szórakoztató epizód tele nyilvánvaló képtelenségekkel, remek viccekkel, a már megalapozott South Park-szereplők okos felhasználásával – és mókás ruhákba öltöztetett tengerimalacokkal”.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fickett, Travis: South Park: "Pandemic" Review (angol nyelven). IGN, 2008. október 23. (Hozzáférés: 2010. február 7.)
  2. Fickett, Travis: South Park: "Pandemic II - The Startling" Review (angol nyelven). IGN, 2008. október 30. (Hozzáférés: 2010. február 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – tizenkettedik évad (2008)
1201 – Mandulaműtét-hiba1202 – Britney új külseje1203 – Dekoltázs őrnagy1204 – Kanada sztrájkol1205 – Júj, egy fütyi!1206 – Netmentesen1207 – Komolytalan komák1208 – Nagy zűr nagy Kínával1209 – Verekedni akarsz velem suli után?1210 – Pánjárvány1211 – Pánjárvány 2: A Rémület1212 – Másnap1213 – Kosárbogyó vagy musical?1214 – A büntethetetlen