Dekoltázs őrnagy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dekoltázs őrnagy
South Park
12. évad, 3. epizód
Kenny és Dekoltázs őrnagy
Kenny és Dekoltázs őrnagy
Eredeti cím Major Boobage
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 1203
Első sugárzás 2008. április 3.
Első sugárzás Magyarországon 2009. március 27.
Kronológia
ElőzőBritney új külseje
KövetkezőKanada sztrájkol
A South Park epizódjainak listája

A Dekoltázs őrnagy (Major Boobage) a South Park című animációs sorozat 170. része (a 12. évad 3. epizódja). Elsőként 2008. március 26-án sugározták az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon 2009. március 27-én mutatta be a Comedy Central.

A cselekmény szerint a South Park-i gyerekek körében új drogozási módszer terjed el, amelynek Kenny McCormick is egyre inkább a hatása alá kerül... Az epizód animációs stílusát az 1981-es Heavy Metal című kanadai animációs film inspirálta,[2] valamint utalások történnek Anne Frank naplójára és az Eliot Spitzer lemondása körüli botrányra is.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az iskolában Mr. Mackey drogprevenciós szándékkal különféle bódulatot okozó módszerekről beszél a gyerekeknek, és megemlít egy új, egyre népszerűbb eljárást is: a kan macskák által területmegjelölésre használt vizelet mámoros állapotba hozhatja azt, aki ezt belélegzi. Tanítás után a főszereplő gyerekek ki is próbálják a hallottakat, Eric Cartman macskájának, Cicusnak a segítségével. A feladatra Kenny vállalkozik, aki a vizelet hatására pszichedelikus utazáson vesz részt; beül egy repülő autóba és egy másik bolygón egy szőke, nagymellű nővel találkozik, aki közös fürdőzésre hívja őt. Még mielőtt azonban erre sor kerülne, barátai visszahozzák Kennyt a valóságba, aki ezt nagyon zokon veszi és dühében rátámad Cartmanre.

Ez a drogozási forma, amely a „sajtolás” nevet kapja (mert „a plaFONig széDÜlsz”), országszerte elterjed a gyerekek körében, ezért a TV-ben is egyre több szót ejtenek róla. Kyle Broflovski szülei, Gerald és Sheila aggódni kezdenek fiukért, ezért Gerald kezdeményezi a macskatartás betiltását South Parkban. A rendőrség az összes macskát elkobozza gazdájuktól, de Cartman időben elrejti Cicust a padláson. Nemsokára Cartman újabb és újabb macskákat is befogad, mert megsajnálja őket.

Kenny ennek ellenére képes macskát beszerezni, de barátai ezt elkobozzák tőle és próbálják jobb belátásra bírni a drogfüggővé vált Kennyt. Az elkobzott macskát Kyle rejti el a szobájában, amit Sheila megtalál a fiókjában és azt hiszi, hogy fia is drogfüggő lett. Gerald leviszi a macskát a pincébe, Kyle-t pedig szobafogságra ítéli. A pincében kiderül, hogy Gerald tíz évvel ezelőtt szintén sajtolt, és nem tud ellenállni az újabb kísértésnek, legalábbis egy „utolsó alkalom” erejéig. Bódult állapotban Gerald is találkozik a nagymellű nővel, de amikor közös fürdőzésre indulnak, Kenny is jelen van, akivel meg kell küzdenie a nőért. A képzeletükben egy Colosseum-szerű stadionban küzdenek, a valóságban azonban a döbbent South Park-iak szeme láttára félmeztelenül püfölik egymást egy homokozóban.

Miután mindketten kijózanodnak, Gerald nyilvános beszédet tart a városlakóknak. Bocsánatot kér tettei miatt és elrendeli a macskák visszaszolgáltatását, mert szerinte nem azok tehetnek az elmúlt eseményekről és a gyerekek úgy is találnak majd más eszközöket, amiktől elkábulhatnak. Kyle megkérdezi a gyakran antiszemita nézeteket hangoztató Cartmant, nem lát-e valamilyen összefüggést a macskák rejtegetése és egy bizonyos történelmi esemény – azaz a zsidók második világháború alatti üldöztetése – között, de Cartman nem tudja (vagy legalábbis úgy tesz, mintha nem tudná), miről beszél Kyle. Barátai örömmel látják, hogy Kenny élvezi a természet szépségeit, immár teljesen tisztán. Ugyanis Kenny virágokat szagolgat, de egyre többet és többet, mígnem bódító hatásuk alá kerülve visszatér korábbi utazásai színhelyére...

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Produkció[szerkesztés]

Az epizód az 1981-es Heavy Metal című sci-fi animációs filmnek állít emléket. A rendhagyó animációs technikával készült rész gyártása a többi South Park-epizódhoz képest szokatlanul hosszú időbe, nyolc hétbe telt. A szereplők drogos utazásai során látható szereplők realisztikus mozgásának elkészítéséhez a sorozat munkatársai álltak modellt, míg a szőke nő megformálásához a stúdió egy színésznővel kötött szerződést. Egyes jelenetek során Kenny autójához egy háromdimenziós makettet használtak fel animáció helyett.[2] Az epizódban három, a Heavy Metal eredeti filmzenei albumán is szereplő dal hangzik el; Don Feldertől a Heavy Metal (Takin' a Ride), illetve Sammy Hagar Heavy Metal című száma.[4] Kenny és Gerald párbaja alatt pedig rövid időre a Riggs együttes Radar Rider című száma hallható.

A Dekoltázs őrnagy végül a rajongók kedvencévé vált és az első olyan rész volt, mely elérte az egymilliós online nézettséget a South Park hivatalos honlapján.[2]

Kyle az epizód végén megjegyzi, hogy Cartman macskabújtatása egy bizonyos történelmi eseményre emlékezteti (a zsidók bujkálására a második világháború idején), Cartman azonban nem érti, mit akar ezzel Kyle mondani. A történelmi párhuzamra utal az is, hogy amikor Cartman elbújtatja Cicust, azt mondja neki, írjon naplót. A zsidó Anne Frank a II. világháború idején írt naplót, amikor a család barátja bújtatta a padlásán.[5] Gerald nyilvános bocsánatkérése az epizód végén célzás Eliot Spitzer amerikai ügyvéd és politikus 2008-as prostitúciós botrányára.[3]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az IGN weboldalon az epizód kedvező bírálatot kapott, mely szerint „A Dekoltázs őrnagy első két perce viccesebb, mint az azt megelőző két epizód együttvéve.” Travis Fickett, a honlap egyik kritikusa nagyra értékelte a Heavy Metal-utalásokat, azt a tényt, hogy az epizód nem egy poénra támaszkodik, illetve a cselekmény során látható kisebb gegek sorozatát. Összességében a Dekoltázs őrnagy 10-ből 9 pontot ért el az IGN-en.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ball, Ryan: South Park Tips Hat to Heavy Metal (angol nyelven). Animation Magazine, 2008. március 24. (Hozzáférés: 2009. október 9.)
  2. a b c South Park Studios – Making Boobage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. április 14.)
  3. a b Trechak, Brad: South Park: Major Boobage (angol nyelven). TV Squad, 2008. március 26. (Hozzáférés: 2009. október 1.)
  4. Soundtracks for "South Park" Major Boobage (2008) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. október 9.)
  5. a b Fickett, Travis: IGN.com – South Park: „Major Boobage” Review (angol nyelven), 2008. március 27. (Hozzáférés: 2009. április 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – tizenkettedik évad (2008)
1201 – Mandulaműtét-hiba1202 – Britney új külseje1203 – Dekoltázs őrnagy1204 – Kanada sztrájkol1205 – Júj, egy fütyi!1206 – Netmentesen1207 – Komolytalan komák1208 – Nagy zűr nagy Kínával1209 – Verekedni akarsz velem suli után?1210 – Pánjárvány1211 – Pánjárvány 2: A Rémület1212 – Másnap1213 – Kosárbogyó vagy musical?1214 – A büntethetetlen