Pálffy Károly (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pálffy Károly
Pálffy Károly.JPG
Született 1934. december 28. (85 éves)
Csíkszentkirály
Nemzetisége magyar
Foglalkozása műszaki író,
politikus

Pálffy Károly (Csíkszentkirály, 1934. december 28.) erdélyi magyar gépészmérnök, műszaki író, politikus.

Életpályája[szerkesztés]

A csíkszeredai Elméleti Líceum elvégzése (1952) után a kolozsvári Politechnikai Intézet mechanika szakán államvizsgázott (1959). Gépészmérnöki pályáját a szászrégeni faipari mozdonyjavító és gépgyártó üzemben kezdte, 1960-tól a kolozsvári Metalul Roșu textilgépgyár mérnöke, majd gyártáselőkészítő főmérnöke. 1990-94 között a kolozsvári Fimaro gépgyárban számítógépes tervezőmérnök. A műszaki tudományok doktora (1978). 1994-től nyugdíjas. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének alelnöke, 1996-tól városi tanácsos.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatási területe a fogaskerékgyártás, számítógépes szerszámtervezés, a hámozásos-legördüléses fogazási módszer. Román és német nyelvű szakfolyóiratokban közölt dolgozatai mellett magyar tanulmányai jelentek meg a budapesti Gép című folyóiratban Metszőkerékkel gyártott fogaskerekek profilszámítása (1976/6) és Fogazószerszámok belső fogazatok hámozásos lefejtő megmunkálásához (1981/10) címmel. Három találmányát szabadalmazták.

Prezenszky Tiborral és Csibi Vencellel írt munkája: Fogazott alkatrészek tervezése, gyártása és szerszámai (Kolozsvár 1999).

Források[szerkesztés]