Páger Antal-színészdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Páger Antal a díj névadója

A Páger Antal-színészdíj (a köznyelvben gyakran csak Páger-díj vagy Páger-gyűrű) egy 2001-ben alapított díj, amit a makói képviselő-testület hívott életre, hogy méltó emléket állítson a város nagy szülöttének, Páger Antalnak. A kitüntetést évente egyszer egy színésznek ítélik oda. A szakmai kuratórium tagjai: Hegedűs D. Géza, Tordy Géza, Szalma Tamás, Réz András filmesztéta és Gyarmati Antal. Odaítélésének fő szempontjai az eszköztelen színjátszás és a págeri hitvallás gyakorlása. Az eseményen díszvendégként részt vesznek Páger Antal még élő rokonai: lánya, illetve három unokája, dédunokái, valamint családtagjaik.

A Páger-gyűrű Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mása. A család hozzájárult, hogy évente egy példányban a gyűrű másolata elkészülhessen. A gyűrűt maga Páger Antal is díjként kapta, nyolcvanéves korában, a Vígszínháztól.

A rendezvény mindig a Hagymaházban zajlik; megtekintése ingyenes. A gyűrű átadása után Réz András beszélget a meghívott és díjazott színművésszel. A díjátadó napján, a műsor előtt a város képviselőtestülete és a gyűrűvel jutalmazott művész megkoszorúzza Téni bácsi szülőházát.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gálffi László kap jövőre Páger-gyűrűt
  2. Exxite. „Hegyi Barbara kapja a Páger Antal-színészdíjat :: Vígszínház” (Hozzáférés ideje: 2018. november 28.) (hu nyelvű) 
  3. Papageno: Bodrogi Gyula kapja jövőre a Páger Antal Színészdíjat (magyar nyelven). Papageno, 2019. november 28. (Hozzáférés: 2019. december 4.)

Források[szerkesztés]