Osztrák Tudományos Akadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichische Akademie der Wissenschaften)
Akademie d Wissenschaften Wien DSC1282w.jpg

Alapítva 1847
Típus tudományos szervezet
Székhely Bécs
Nyelvek német
Präsident (elnök) Anton Zeilinger
Dolgozók száma ca. 1300
Elhelyezkedése
Az Osztrák Tudományos Akadémia weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztrák Tudományos Akadémia témájú médiaállományokat.
Az Osztrák Tudományos Akadémia székháza a Bécs 1. kerületében.

Az Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichische Akademie der Wissenschaften - ÖAW) egy központi tudományos intézmény Ausztriában, melynek feladata az egyetemeken kívül történő kutatás támogatása és a tudomány képviselete. Székhelye Bécsben található. A Magyar Tudományos Akadémiához képest viszonylag későn, 1847. május 14-én alapította I. Ferdinánd osztrák császár, német és francia példára.

Az Osztrák Tudományos Akadémia hagyományosan az „Österreichische Volkspartei”-hoz áll közel, ami kifejezi a politikai hátterét.

Jóval korábban, Mária Terézia idején (1750 körül) is voltak már tervek egy angol ill. francia mintára létrehozandó tudományos akadémiáról. Alapítása után, a 19. század ötvenes éveiben megkezdődött a kutatómunka. A szellemi tudományok területén történelmi forrásmunkák kiadására került sor, mint például a „Biographische Lexicon des Kaisertums Österreich”. Régészeti kutatóexpedíciók indultak útnak Kis-Ázsiába, Dél-Arábiába és Núbiába. Nyelvészeti kutatások folytak a Balkánon és a Közel-Keleten. 1899-ben a bécsi Akadémia dicsekedhetett elsőként Európában egy fonogramarchívummal.

Széles körben folytak a természettudományos kutatások is. A híres „Novara” hajó föld körüli expedícióját az Akadémia támogatta. A sarkkutatások terén is elöl jártak az osztrák tudósok. Az Akadémia fennállásának első évtizedében úttörő munkát végzett: 1851-ben megalapította a meteorológiát és a föld mágnesességét kutató intézetet, a „Zentralanstalt für Meteorologie und Erdmagnetismus”-t. Ezt követte a 20. század elején egy a rádiumot kutató intézet, az „Institut für Radioumforschung” létrehozása. Az Osztrák Tudományos Akadémia alapító tagja a „Kartell der deutschen Akademien”-nek (1893) valamint az „Internationale Assoziation der Akademien”-nek (1899). Az Osztrák Tudományos Akadémia ma Ausztria legfontosabb kutatóintézményének nevezheti magát a számos egyetemi kutatóintézmények mellett. Ez legfőképpen a nemzetközi szervezetekkel és kutatóprogramokkal való együttműködésnek köszönhető.

Magyar tagjai[szerkesztés]