Osztrák Tudományos Akadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichische Akademie der Wissenschaften)
Wien - Österreichische Akademie der Wissenschaften.JPG

Korábbi neve(i) Österreichische Akademie der Wissenschaften
Alapítva 1847
Típus tudományos szervezet
Székhely Bécs
Nyelvek német
Präsident (elnök) Anton Zeilinger
Dolgozók száma ca. 1300
Osztrák Tudományos Akadémia (Bécs)
Osztrák Tudományos Akadémia
Osztrák Tudományos Akadémia
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 12′ 31″, k. h. 16° 22′ 39″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 31″, k. h. 16° 22′ 39″
Az Osztrák Tudományos Akadémia weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztrák Tudományos Akadémia témájú médiaállományokat.
Az Osztrák Tudományos Akadémia székháza a Bécs 1. kerületében.

Az Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichische Akademie der Wissenschaften - ÖAW) egy központi tudományos intézmény Ausztriában, melynek feladata az egyetemeken kívül történő kutatás támogatása és a tudomány képviselete. Székhelye Bécsben található. A Magyar Tudományos Akadémiához képest viszonylag későn, 1847. május 14-én alapította I. Ferdinánd osztrák császár, német és francia példára.

Az Osztrák Tudományos Akadémia hagyományosan az „Österreichische Volkspartei”-hoz áll közel, ami kifejezi a politikai hátterét.

Jóval korábban, Mária Terézia idején (1750 körül) is voltak már tervek egy angol ill. francia mintára létrehozandó tudományos akadémiáról. Alapítása után, a 19. század ötvenes éveiben megkezdődött a kutatómunka. A szellemi tudományok területén történelmi forrásmunkák kiadására került sor, mint például a „Biographische Lexicon des Kaisertums Österreich”. Régészeti kutatóexpedíciók indultak útnak Kis-Ázsiába, Dél-Arábiába és Núbiába. Nyelvészeti kutatások folytak a Balkánon és a Közel-Keleten. 1899-ben a bécsi Akadémia dicsekedhetett elsőként Európában egy fonogramarchívummal.

Széles körben folytak a természettudományos kutatások is. A híres „Novara” hajó föld körüli expedícióját az Akadémia támogatta. A sarkkutatások terén is elöl jártak az osztrák tudósok. Az Akadémia fennállásának első évtizedében úttörő munkát végzett: 1851-ben megalapította a meteorológiát és a föld mágnesességét kutató intézetet, a „Zentralanstalt für Meteorologie und Erdmagnetismus”-t. Ezt követte a 20. század elején egy a rádiumot kutató intézet, az „Institut für Radioumforschung” létrehozása. Az Osztrák Tudományos Akadémia alapító tagja a „Kartell der deutschen Akademien”-nek (1893) valamint az „Internationale Assoziation der Akademien”-nek (1899). Az Osztrák Tudományos Akadémia ma Ausztria legfontosabb kutatóintézményének nevezheti magát a számos egyetemi kutatóintézmények mellett. Ez legfőképpen a nemzetközi szervezetekkel és kutatóprogramokkal való együttműködésnek köszönhető.

Magyar tagjai[szerkesztés]