Orosz Mihály Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz Mihály Zoltán
Született1969. július 7. (54 éves)
Újfehértó
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásavárospolitikus
Tisztségepolgármester (2005–2017, Érpatak)
SablonWikidataSegítség

Orosz Mihály Zoltán (Újfehértó, 1969. július 7. –) 2005 és 2017 között Érpatak község polgármestere. Megosztó közéleti személyiség, politikus.

Tanulmányai[szerkesztés]

Az általános iskolát az Érpataki Szent Anna általános iskolában végezte, majd a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett. Az itt szerzett vallásos alapokon nyugvó tudás és eszmerendszer meghatározták későbbi munkásságát, és gondolkodását. Egyetemi éveit a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) töltötte. Az egyetemi évek után katonai szolgálatot teljesített.

Tanárként[szerkesztés]

A katonaság után, tanári állást kapott, matematika-fizika szakos tanárként a Hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnáziumban. Évekkel később a Nyíregyházi Szent Imre gimnáziumban is tanított.

Politikai pályája[szerkesztés]

Orosz Mihály Zoltán tevékenysége (pl. Simón Peresz és Benjámín Netanjáhú bábujának felakasztása)[1] egyértelműen arra utal, hogy politikailag a szélsőjobboldali eszmerendszernek híve. Ezen gondolkodása meghatározta politikai pályafutását, és jelenleg is szélsőjobboldali politikusként tartja számon a közélet és a média. Orosz Mihály Zoltánt először 2005-ben az időközi választásokon választották meg Érpatak polgármesterének, és kezdetben törekvései sikeresnek bizonyultak, főleg a bűnözés területén. Később bevezette az általa kifejlesztett "Érpataki modell" nevű községvezetési tervet, aminek célja a település fejlesztése és a munkanélküliség felszámolása, illetve a bűnözés teljes elfojtása volt, sajátságos eszközökkel.

Személye 2014-től a független online média kedvelt témájává vált. Az általa "balliberális sajtónak" nevezett hírportálok legtöbb esetben éles kritikával ábrázolták a polgármester tevékenységét, ami miatt sokszor került összetűzésbe ezen lapok újságíróival.

A polgármester bukását végül Érpatak válságos gazdasági helyzetbe sodródása hozta el, ugyanis 2017. december 19-én a képviselőtestület feloszlatta önmagát az évek óta tartó zárszámadási vita rendezhetetlensége miatt, ami a község működésképtelenségéhez vezetett. Emiatt időközi választást kellett tartani és ezen választást már Nagy Imre Attiláné nyerte.

A volt polgármester jelenleg jogvédelmi tevékenységet folytat családi jogvédelmi területen.

Jelenleg Nagykálló képviselőtestületének tagja. Gyakran áll konfliktusban a képviselőtestülettel és a polgármesterrel.

Sikkasztás, hűtlen kezelés és zaklatás vádjával számos büntetőeljárás folyt ellene.[2] 2018-ban a nyírbátori rendőrkapitányság becsületsértés miatt letartóztatta.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]