Olga Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Olga Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné
Великая княгиня Ольга Фёдоровна (Цецилия Баденская).jpg

Életrajzi adatok
Uralkodóház Zähringen-ház
Romanov-ház
Született 1839. október 2.
 Badeni Nagyhercegség, Karlsruhe
Elhunyt 1891. április 12. (51 évesen)
 Orosz Birodalom, Harkov
Édesapja Lipót badeni nagyherceg
Édesanyja Zsófia badeni nagyhercegné
Házastársa Mihail Nyikolajevics Romanov orosz nagyherceg
Gyermekei Nyikolaj Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1859–1919)
Anasztaszija Mihajlovna Romanova orosz nagyhercegnő (1860–1922)
Mihail Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1861–1929)
Georgij Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1863–1919)
Alekszandr Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1866–1933)
Szergej Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1869–1918)
Alekszej Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg (1875–1895)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olga Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné témájú médiaállományokat.

Olga Fjodorovna orosz nagyhercegné, született Cecília badeni hercegnő (németül: Prinzessin Cäcilie von Baden, oroszul: Великая княгиня Oлгa Фёдоровна Романова, teljes nevén Cäcilie Auguste; Karlsruhe, 1839. október 2.Harkov, 1891. március 31./április 12.) badeni hercegnő, házassága révén orosz nagyhercegné és a Kaukázus helytartónéja.

Élete[szerkesztés]

Származása és gyermekkora[szerkesztés]

Wappen Zaehringer.png

Cecília hercegnő Karlsruhéban, a badeni hercegek székhelyén született Lipót badeni nagyherceg és Zsófia Vilma svéd királyi hercegnő nyolcadik, legifjabb gyermekeként. Létezett egy olyan rosszindulatú pletyka, mely szerint Cecília hercegnő édesapja nem I. Lipót nagyherceg, hanem egy zsidó férfi volt. Ez később egész házasságára rányomta a bélyegét, ugyanis a cári család tagjai között sokan antiszemita nézeteket vallottak.

1848-ban a badeni forradalom alatt a nagyhercegi családnak menekülnie kellett, és noha 1849-ben az uralkodóház visszatért a trónra, a forradalmi események mélyen érintették Cecília hercegnőt, és ezek hatására lett a liberálisabb eszmék híve és támogatója. Oktatására szülei nem fordítottak sok gondot, ennek ellenére udvarhölgyei úgy írták le, mint rendkívül intelligens nőt.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

1857. augusztus 28-án Szentpétervárott feleségül ment Mihail Nyikolajevics orosz nagyherceghez. Az esküvő előtti napon az orosz szokásoknak megfelelően Cecília hercegnő áttért az orosz ortodox hitre, és felvette az „Olga Fjodorovna” nevet. Új nevét Mihail Nyikolajevics nagyherceg választotta számára állítólag azért, mert nem szerette a Cecíliát.[1] A párnak hét gyermeke született:

A házasság szerelmi frigy volt; Mihail Nyikolajevics és Olga Fjodorovna kapcsolatát végig harmónia jellemezte, melyet az is bizonyít, hogy I. Miklós cár fiai közül egyedül Mihail nagyherceg maradt hűséges hitveséhez. A pár Oroszországban közkedveltségnek örvendett, maga Viktória királynő is nagyon kedvelte őket, és úgy jellemezte Olga Fjodorovnát, mint aki „igen jó humorú, vidám és kellemes”.[1] A nagyhercegné hamar beilleszkedett új hazájába, és a Romanov család egyik fontos tagjává vált, noha a családban nem örvendett nagy népszerűségnek, és emiatt a nagyhercegné igyekezett minél kevesebb időt tölteni Szentpétervárott. Remek megfigyelő hírében állt, és szeretett tisztában lenni az aktuális eseményekkel. „Szokatlanul okos nő, aki éles kritikai érzékkel is rendelkezik. Bizonyos körökben félték gúnyos, de meglepő és találó megjegyzéseit. Én személyesen csak kedves figyelmességét és tapintatát tapasztaltam…[2] – emlékezett meg róla udvarhölgyeinek egyike. Olga Fjodorovna igen szigorú szülőnek bizonyult, gyermekeit katonásan, spártai szigorban nevelte fel.

Kaukázusi helytartónéként[szerkesztés]

1862-ben Mihail nagyherceg lett a Kaukázus helytartója, és a család ennek megfelelően odaköltözött. Tifliszi palotájukban született meg hét gyermekük közül négy. Helytartónéként Olga Fjodorovna aktívan részt vett a közéletben, ő alapította meg az első kaukázusi leányiskolát és több leánynevelő intézetet. A gyógyászat iránt is érdeklődött; ez különösen az 1877–78-as orosz–török háború alatt mutatkozott meg. Liberális eszméi nagy hatással voltak férjére, aki ezeknek megfelelő politikát folytatott. Miután Mihail Nyikolajevicset közel húsz év elteltével elmozdították helytartói pozíciójából, a család visszatért Szentpétervárra.

A nagyhercegné kora előrehaladtával egyre gyakrabban panaszkodott gyenge egészségi állapotára; jóformán a kor összes európai fürdővárosában megfordult hatásos gyógymódot keresve. Fia, Mihail Mihajlovics nagyherceg rangon aluli házasságának hírére egészsége súlyosan megrendült, s ezt orvosolandó 1891. április 9-én a Krímbe indult gyógykezelésre, ám rosszul lett, és még aznap este visszatért Harkovba, ahonnét reggel elindult. Orvosokat hívtak hozzá, akik átszállították a cár várótermébe. Olga Fjodorovna nagyhercegné két napig maradt ott, cselédei társaságában, mígnem végül április 12-én elhunyt.

Származása[szerkesztés]

Források, jegyzetek és külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olga Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné témájú médiaállományokat.
  1. ^ a b Zeepvat; 64. oldal
  2. Zeepvat; 65. oldal