Alekszej Mihajlovics Romanov orosz nagyherceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Alekszej Mihajlovics nagyherceg
Alekszej Mihajlovics
Alekszej Mihajlovics
Születési név Grand Duke Alexei Mikhailovich of Russia
Született 1875. december 28.
Tbiliszi; Grúzia
Elhunyt 1895. március 2. (19 évesen)
Sanremo; Olaszország
Sírhely Péter-Pál-székesegyház
Állampolgársága grúz
Szülei Olga Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné
Mihail Nyikolajevics Romanov orosz nagyherceg
Foglalkozása tiszt
Díjak
  • Knight of the Order of St. Alexander Nevsky
  • Order of Saint Anna, 1st class
  • Order of the White Eagle
  • Order of Saint Stanislaus, 1st class
  • Order of St. Alexander Nevsky
  • Szent András-rend
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alekszej Mihajlovics nagyherceg témájú médiaállományokat.

Alekszej Mihajlovics orosz nagyherceg (oroszul: Великий князь Алексей Михайлович Романов; Tbiliszi, 1875. december 16./29.Sanremo, 1895. március 2.) orosz nagyherceg, fiatalon elhunyt tuberkulózis következtében.

Élete[szerkesztés]

Russian coa 1830.png

Alekszej Mihajlovics nagyherceg Tifliszben, 1875 decemberében látta meg a napvilágot Mihail Nyikolajevics nagyherceg és Cecília badeni hercegnő hetedik, utolsó gyermekeként, illetve hatodik fiaként. Gyermekkora nagy részét Grúziában töltötte, mivel édesapját még 1862-ben kinevezték a Kaukázus alkirályává. A család 1882-ben költözött haza a fővárosba, amikor az uralkodó Mihail nagyherceget tette meg az Államtanács elnökévé.

Alekszej Mihajlovics meglehetősen spártai nevelést kapott; édesanyja híres volt a gyermekeivel szembeni szigoráról. A nagyherceg hat évvel volt fiatalabb legkisebb bátyjánál, így meglehetősen kilógott testvérei közül. Játszópajtásai így III. Sándor cár korban hozzá közel álló ifjabb gyermekei, Mihail Alekszandrovics és Olga Alekszandrovna voltak.

Zseniális fiú, aki rendkívül nagylelkű és teljesen őszinte[1] – jellemezte öccsét Alekszandr Mihajlovics. Alekszej nagyherceget édesapja a kor és a család elvárásainak és szokásainak megfelelően katonai pályára szánta, egész neveltetése ebben a szellemben folyt. A haditengerészethez kívánt csatlakozni, akárcsak unokatestvére, Kirill Vlagyimirovics nagyherceg. A kuzinok kiképzését egyszerre kezdték meg; ők ketten hamar jó barátságba kerültek. A kiképzése vége felé III. Sándor cár meghívta Alekszej és Kirill nagyhercegeket egy nyári vakációra. A finn partok mentén hajókáztak; a cár pedig csónakversenyt rendezett Kirill Vlagyimirovics, Alekszej Mihajlovics és fia, Mihail Alekszandrovics számára.

Néhány héttel a versenyt követően Alekszej Mihajlovics súlyos beteg lett; a kórt eleinte meghűlésnek vélték. Csak később derült ki, hogy a nagyherceg tüdőbajban szenved. Évek múltán Kirill Vlagyimirovics azt mesélte, Mihail Nyikolajevics nagyherceg nem engedte fia számára a betegség kifekvését, míg be nem fejezték kiképzését.[2]

Mikor kiviláglott, hogy Alekszej nagyherceg milyen súlyos beteg, szülei a meleg éghajlatú olasz kisvárosba Sanremóba küldték gyógyulni. Ott halt meg, 1895. március 2-án. Temetéséről Kirill nagyherceg ezt írta: „első alkalommal a koporsójában volt rajta a tengerészkadét egyenruha”.[2]

Származása[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zeepvat; 256. oldal
  2. ^ a b Zeepvat; 257. oldal