Offensive tackle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az offensive tackle elhelyezkedése egy támadó felállásban

Az offensive tackle (T)/(OT) vagy támadó szerelőjátékos egy amerikaifutball-játékos. A támadósorfalban helyezkedik el a többi sorjátékos között, a két guard külső oldalán. Erős testfelépítésűek, jó fizikummal rendelkeznek, tömegük eléri a 135 kg-ot is, a magasságuk pedig a legnagyobb a támadófal tagjai között.

Feladatai[szerkesztés]

A tackle pozíciója igen fontos a támadásban. Fő feladata a blokkolás, azaz a védekező sorjátékosok megakadályozása abban, hogy a labda előrejutását gátolják, akár passz esetén, amikor védik a quarterbacket, akár futásnál, amikor megpróbálnak teret nyitni a running backnek. De mivel szélső játékos, ha a tight end passz elkapására előre halad, akkor a mellette lévő tackle követi és fedezi őt, és blokkolja a defense azon egységeit, akiket a guard és a tight end nem tud. Védekezhetnek továbbá a defensive endek és a külső linebackerek ellen is.

Típusai[szerkesztés]

Elhelyezkedéstől függően lehet bal vagy jobb, azaz left és right tackle (LT)/(RT).

A right tackle általában a csapat legjobb futóblokkolója. Mivel a futások jó része az úgynevezett strong-side felé irányul (ahol a tight end van), ezért ott nagyobb szükség van egy jó blokkolóra.

A left tackle általában a csapat legjobb passzblokkolója. Ő az aki, megállítja a quarterbacket támadó ellenfeleket. Ez azért a bal oldali tackle feladata, mert az általában jobbkezes irányítóknak a bal oldal „holttér”, ahonnan nem látják a rájuk leselkedő veszélyt. Így neki jóval nagyobb állóképességre van szüksége, mint a right tackle-nek. Természetesen a bal kezes irányítóknál a felállás fordított. Tekintve nehéz és felelősségteljes munkáját, a csapatokban a left tackle a második legjobban fizetett játékos a quarterback után.

A támadófal játékosaként ő sem lehet passzt fogadó játékos, csak különleges esetben, például fumble esetén érhet a labdához.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Amerikai futball-pozíciók
Offense Defense Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Rúgó játékosok Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Backs Halfback, Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety Visszahordás Punt returner, Kick returner
Elkapók Wide receiver, Tight end, Slotback Nickelback, Dimeback Szerelés Gunner
Formációk - Pozíciók története - Stratégia
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap