Offensive tackle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az offensive tackle elhelyezkedése egy támadó felállásban

Az offensive tackle (T)/(OT) vagy támadó szerelőjátékos egy amerikaifutball-játékos. A támadósorfalban helyezkedik el a többi sorjátékos között, a két guard külső oldalán. Erős testfelépítésűek, jó fizikummal rendelkeznek, tömegük eléri a 135 kg-ot is, a magasságuk pedig a legnagyobb a támadófal tagjai között.

Feladatai[szerkesztés]

A tackle pozíciója igen fontos a támadásban. Fő feladata a blokkolás, azaz a védekező sorjátékosok megakadályozása abban, hogy a labda előrejutását gátolják, akár passz esetén, amikor védik a quarterbacket, akár futásnál, amikor megpróbálnak teret nyitni a running backnek. De mivel szélső játékos, ha a tight end passz elkapására előre halad, akkor a mellette lévő tackle követi és fedezi őt, és blokkolja a defense azon egységeit, akiket a guard és a tight end nem tud. Védekezhetnek továbbá a defensive endek és a külső linebackerek ellen is.

Típusai[szerkesztés]

Elhelyezkedéstől függően lehet bal vagy jobb, azaz left és right tackle (LT)/(RT).

A right tackle általában a csapat legjobb futóblokkolója. Mivel a futások jó része az úgynevezett strong-side felé irányul (ahol a tight end van), ezért ott nagyobb szükség van egy jó blokkolóra.

A left tackle általában a csapat legjobb passzblokkolója. Ő az aki, megállítja a quarterbacket támadó ellenfeleket. Ez azért a bal oldali tackle feladata, mert az általában jobbkezes irányítóknak a bal oldal „holttér”, ahonnan nem látják a rájuk leselkedő veszélyt. Így neki jóval nagyobb állóképességre van szüksége, mint a right tackle-nek. Természetesen a bal kezes irányítóknál a felállás fordított. Tekintve nehéz és felelősségteljes munkáját, a csapatokban a left tackle a második legjobban fizetett játékos a quarterback után.

A támadófal játékosaként ő sem lehet passzt fogadó játékos, csak különleges esetben, például fumble esetén érhet a labdához.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap