Linemen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lineman-ek, azaz a falemberek. védők pirossal (4–3-as formációban), a támadók zölddel jelölve

A linemen, azaz falemberek (ritkán sorjátékosok) az amerikai futballban egy összefoglaló név, azokra a játékosokra, akik a play elején line of scrimmage két oldalán állnak egymással szemben. A játék szabályai alapján mindig minimum öt támadó falembernek kell lennie a play alatt a pályán. Védekező játékosoknál ez három, négy és öt lehet, attól függően, hogy a védelem milyen taktikát alkalmaz. Egy alapvető védelmi felállás például a 3–4. Az első szám a falemberek számát mutatja, a második a linebackerekét.

Tagjai[szerkesztés]

A lineman csoportba több, különböző pozíciójú játékos tartozik.
Az offense részéről:

A defense részéről:

Jellemzőik[szerkesztés]

A falemberek a csapatok legnagyobb és legerősebb tagjai. Általában a támadóké erősebb a védelemhez képest, a védelemé viszont gyorsabb és mozgékonyabb. Erre mindenképpen szükség van, hiszen rajtuk áll, hogy a védekező csapat meg tudja-e állítani a labda előrejutását vagy sem. Fontos szabály, hogy a falemberek nem kaphatják el az érkező passzokat, csak különleges helyzetben vehetik fel a labdát, például fumble esetén.

A támadó falemberek mezszámai 60 és 69 között, míg a védekezőké 90 és 99 között vannak (de a védekezők alatt itt általában a defensive endet értik). A 70 és 79 közötti rész közös, és a többi védelmi játékosé itt található.

Feladataik[szerkesztés]

A támadó falembernek a célja, hogy futójáték esetén vagy lyukat nyissanak a védelemben, amennyiben a running back középen futna fel, vagy fedezzék a futójátékost. Passzjátéknál természetesen a passzt elkapó játékost fedezik.

A védekező falembernek a feladata lényegében a futó játékosok szerelése és a quarterbacken elkövetett sack, hogy területet veszítsen a támadó csapat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Amerikai futball-pozíciók
Offense Defense Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Tackle, End, Nose tackle Rúgó játékosok Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback Linebackerek Snapping Long snapper, Holder
Backs Halfback, Fullback, H-back Backs Cornerback, Safety Visszahordás Punt returner, Kick returner
Elkapók Wide receiver, Tight end, Slotback Nickelback, Dimeback Szerelés Gunner
Formációk - Pozíciók története
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap