Gunner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A gunner egy játékos az amerikaifutballban. Az ő dolga, hogy egy punt vagy kickoff esetén, a rugó csapat tagjaként, végigrohanjon a pályán és szerelje a kick returnert vagy a punt returnert.

Jellemzői[szerkesztés]

Tekintve feladatkörét, fontos, hogy nagyon gyors legyen, ezért általában a gunner játékos egy wide receiver, egy defensive back vagy egy cornerback. Nagyon jó mozgékonysággal kell rendelkezniük a hirtelen irányváltások miatt, és számos egyedi technika szükséges, hogy gyorsan cselezhessék ki a rájuk támadó játékosokat.

A puntolás alatt, amikor a labda átadása a punternek történik (snap), az egy vagy két gunner elkezd a pálya szélén rohanni a fogadó felé, hogy szerelhesse. Így fontos, hogy a puntot elkapó csapat mire koncentrál a taktikában: több embert állít a gunnerek megállítására, hogy az elkapás biztosabb legyen, de így talán nem jut annyit előre a receiver, mert a kevesebb támadó majd kevesebb embert tud blokkolni. Ha kevesebb embert állít fel, akkor meg igaz, hogy a támadók majd jobban tudnak takarítani a labdával futó receiver elől, de lehet, hogy már szereli is őt egy gunner, ha nem tudja elkerülni őket.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Amerikai futball-pozíciók
Offense Defense Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Rúgó játékosok Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Backs Halfback, Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety Visszahordás Punt returner, Kick returner
Elkapók Wide receiver, Tight end, Slotback Nickelback, Dimeback Szerelés Gunner
Formációk - Pozíciók története - Stratégia
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap