Gunner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gunner egy játékos az amerikaifutballban. Az ő dolga, hogy egy punt vagy kickoff esetén, a rugó csapat tagjaként, végigrohanjon a pályán és szerelje a kick returnert vagy a punt returnert.

Jellemzői[szerkesztés]

Tekintve feladatkörét, fontos, hogy nagyon gyors legyen, ezért általában a gunner játékos egy wide receiver, egy defensive back vagy egy cornerback. Nagyon jó mozgékonysággal kell rendelkezniük a hirtelen irányváltások miatt, és számos egyedi technika szükséges, hogy gyorsan cselezhessék ki a rájuk támadó játékosokat.

A puntolás alatt, amikor a labda átadása a punternek történik (snap), az egy vagy két gunner elkezd a pálya szélén rohanni a fogadó felé, hogy szerelhesse. Így fontos, hogy a puntot elkapó csapat mire koncentrál a taktikában: több embert állít a gunnerek megállítására, hogy az elkapás biztosabb legyen, de így talán nem jut annyit előre a receiver, mert a kevesebb támadó majd kevesebb embert tud blokkolni. Ha kevesebb embert állít fel, akkor meg igaz, hogy a támadók majd jobban tudnak takarítani a labdával futó receiver elől, de lehet, hogy már szereli is őt egy gunner, ha nem tudja elkerülni őket.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap