Holder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A holder (H), esetenként labdafogó az amerikai futball egyik játékosa. Ő kapja el a centertől vagy a long snappertől a snap során hátraadott labdát mezőnygól, vagy touchdown utáni extra pont kísérleténél.

Jellemzői[szerkesztés]

A holder általában a csapat egy másik pozíciójú játékosa, általában egy punter, wide receiver vagy egy quarterback. Mivel a feladata nagy koncentrációkészséget és jó kezeket igényel, ezért általában a quarterback a legjobb holder egy csapatban.

Fő feladata[szerkesztés]

Ha az átlövő jobblábas, akkor ő a bal térdét a földön tartva azzal a ponttal szemben helyezkedik el, ahonnan az átlövő lőni készül. Az ujja hegyével arra a pontra támaszkodik, ahová majd a labdát helyezi. Így kijelöli a placekicker számára a célt. Ezután a jobb tenyerét a center vagy long snapper felé tartja, így neki is célpontot kínál. A labdát így egyenesen a kezeihez kapja. Ha megvan, lehelyezi a földre a labdát, úgy, hogy a varrás a kapufák felé nézzen (mivel a varrás helyzete befolyásolja az ellőtt labda röppályáját). A labdát az ujjával tartja az egyik csúcsán, hogy az közel függőleges helyzetben legyen. Nem nyomja be a talajba, csak tartja, mert az is befolyásolhatja a rúgás ívét.

Egyéb feladatai[szerkesztés]

Az úgynevezett fake field goal alatt, mikor csak úgy tesz a támadó fél, mintha kapura rúgna, de helyette a labdát mégis előre juttatják first down vagy touchdown reményében, a snap során hátrapasszolt labdát a holder vagy előrepasszolja egy fogadónak, vagy elkezd futni a labdával. Ezt megteheti akkor is, ha a snap nagyon rossz volt, és nem lehet jól elrúgni a labdát. De ez a lehetőség ritkán sikeres, mert a holdert gyorsan blokkolják a defense egységei.

Akkor is a holdert használják, ha olyan erős a szél, hogy kezdő- vagy szabadrúgásnál a labda nem tud magától megállni a tartójában.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Amerikai futball-pozíciók
Offense Defense Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Rúgó játékosok Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Backs Halfback, Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety Visszahordás Punt returner, Kick returner
Elkapók Wide receiver, Tight end, Slotback Nickelback, Dimeback Szerelés Gunner
Formációk - Pozíciók története - Stratégia
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap