Linebacker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A linebacker (piros színnel) egy tipikus 4–3 defense formációban

A linebacker (LB) azaz sorhátvéd az amerikai futballban a védőoldal (defense) játékosa. A pozíciót Fielding Yost amerikaifutball-edző találta ki. A sorhátvédek a védekező sorjátékosok mögött állnak fel. A sorhátvéd az offense quarterbackjének a megfelelője, lényegében ők a defense vezérei. A pályán lévő linebackerek száma befolyásolja a védelem lehetőségeit. A sorhátvédek mezeinek a számai az offense centerjével együtt az 50 és 59 között vannak.

Jellemzői[szerkesztés]

A sorhátvéd fontos tulajdonsága az erős fizikum, hogy ellen tudjon állni a támadó sorjátékosok blokkolási kísérleteinek, de legyen elég gyors és mozgékony is, hogy képes legyen fedezni a passzokat az átvevő játékossal szemben. Ezenfelül jó helyzetfelismerő képességgel kell rendelkeznie, hogy gyorsan és pontosan tudjon helyezkedni. Így összességében a sorhátvéd a defense mindenese, és csak kiváló képességű emberek tudják a feladatait maradéktalanul ellátni.

Feladatai[szerkesztés]

Lényegében támogatnia kell a védekező sorjátékosokat, fedeznie a védőket az emberfogásban, valamint a labdát birtokló ellenfél szerelésében is segítenie kell. Amennyiben passzjáték van, visszahúzódik, és segít fedezni a potenciális fogadókat.

A sorhátvéd munkája sokszor a védelem által nem fedezett támadó sorjátékosokhoz vagy futójátékosokhoz igazodik. Biztosítania kell a pálya középső részét. Ha a támadójáték középen zajlik, a sorhátvéd előremegy a tolongás felé és blokkolja a támadósor tagjait, vagy blitz reményében a quarterbacket. Ha átkaroló akció folyik, azaz a labdát a pálya külső oldalán vagy a szoros szélsőkön kívül vezetik, akkor a sorhátvéd feladata a labda követése is, hogy szerelhesse a hordozó játékost.

Típusai[szerkesztés]

A pályán lévő linebackerek száma – a védelmi taktikától függően – három vagy négy lehet.
Ha három van, akkor a következő az elnevezésük:

  • Strong-side linebacker (SLB): A strong-side az az oldal, ahol a tight end foglal helyet. Kódneve Sam. Mivel a running back játékosok általában a tight endek oldalára irányulnak és az ő blokkjuk mellett futnak el, ezért a linebackernek gyakran kell a running backeket szerelniük. Mivel ő a legerősebb linebacker, gyakran ráküldik a quarterbackre, ez a blitz.
  • Middle linebacker (MLB): Szinte mindig a Mike kódnevű linebacker a védekező team vezére. Általában ő dönti el, hogy mit játszik a védelem, ő beszél az edzőkkel is. Fő feladata a futások megállítása, illetve a passznál az emberfogás vagy zónázás.
  • Weak-side linebacker (WLB): Kódneve: Will. Ő a leggyorsabb a három linebacker közül, mivel leggyakrabban passz elleni védekezésre használják. Természetesen a futás ellen is védekeznie kell, ha arra kerül a sor. Általában bizonyos keretek közt ugyan, de szabad szerepet kap.

Ha négy linebacker van, akkor outside, illetve inside linebackerként hivatkoznak rájuk. Ezt a felállást leginkább akkor alkalmazzák, ha az ellenfél gyakrabban passzol. Ilyenkor mindkét külső linebackert alkalmazhatják a „pass rush”-ra. A két belső linebacker közül az egyik nagyobb, robusztusabb (a futás ellen hasznos), míg a másik gyorsabb, és inkább a passz elleni védekezés az erőssége. Ilyenkor Mike lesz a kódneve, annak, amelyik az SLB-hez van közelebb, és Jack vagy Buck, amelyik a WLB-hez. Hivatalosan LILB és RILB, azaz Left és Right inside linebacker a nevük.

Források[szerkesztés]

Amerikai futball-pozíciók
Offense Defense Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Rúgó játékosok Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Backs Halfback, Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety Visszahordás Punt returner, Kick returner
Elkapók Wide receiver, Tight end, Slotback Nickelback, Dimeback Szerelés Gunner
Formációk - Pozíciók története - Stratégia
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap