Nyársas-hegyi-üreg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyársas-hegyi-üreg
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz3 m
Mélység1 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés2 m
Tengerszint feletti magasságkörülbelül 170 m
Ország Magyarország
Település Tihany
Földrajzi táj Balaton-felvidék
Típus hidrotermális
Barlangkataszteri szám 4463-7

A Nyársas-hegyi-üreg egy barlang, amely a Tihanyi-félszigeten, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

A Nyársas-hegy csúcsát alkotó, hatalmas forráskúp keleti, meredek oldalában, körülbelül 170 méter tengerszint feletti magasságban van. A csúcsról előbb délre, majd keletre, végül északra forduló ösvény vezet a függőleges gejziritfal tövébe, melyben a barlang bejárata nyílik. Az ösvény járószintjétől körülbelül egy méterrel magasabban van a barlang. 150 centiméter széles és 100 centiméter magas a bejárata.

Leírás[szerkesztés]

A barlang befelé egyre alacsonyodó, szűkülő, a második méter után már szinte járhatatlan, de további néhány méterig még belátható. E szűk, járhatatlan csatornái 25–30 fokosan lejtve, előre és jobbra vannak. A barlang alját, úgy tűnik, vastag rétegben alkotja a gejzirittörmelékes kőzetliszt. A bekúszható hossza három méter, a magassága egy métertől fokozatosan csökken 25 centiméterig, majd járhatatlanul folytatódik és a szélessége átlagosan 130 centiméter. A térfogata körülbelül 2 köbméter.

A meszes hidrokvarcit falakon jól láthatók az oldási nyomok. A barlangot valószínűleg egy parazita forrás oldotta ki. Jelenleg teljesen száraz, a klímája alig tér el a felszínitől. Helyi jelentőségű, kis méretű barlang.

Előfordul az irodalmában Nyársas-hegy 2. sz. ürege, Nyársas-hegy alsó ürege és Nyársas-hegy üregei néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A barlang minden valószínűség szerint régen nyitott és ismert üreg. Ennek ellenére irodalmi említése alig van és az is csak éppen utal a létezésére. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]