Balatoni Limnológiai Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balatoni Limnológiai Intézet
Típus kutatóintézet
Alapítva 1927
Anyavállalata MTA Ökológiai Kutatóközpont
Balatoni Limnológiai Intézet (Magyarország)
Balatoni Limnológiai Intézet
Balatoni Limnológiai Intézet
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″
A Balatoni Limnológiai Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Balatoni Limnológiai Intézet témájú médiaállományokat.

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI), korábban a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (MTA BLKI), 2012. január 1-től MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (MTA ÖK BLI), a magyarországi limnológiai kutatás központja Tihanyban. A BLI-n belül három osztályon folyik a tudományos munka: a Hidrozoológiai, a Hidrobotanikai és a Kísérletes Állattani Osztályon. Az Ökológiai Kutatóközpontot, és így magát az intézetet is – az MTA intézethálózatának többi tagjához hasonlóan – 2019. augusztus 1-től nem az MTA, hanem az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányítja. 2019. április elejétől Jordán Ferenc az igazgató, [1] előtte G. Tóth László vezette az intézetet.

Történelem[szerkesztés]

A Tihanyi Biológiai Intézet. Háttérben a Tihanyi apátság

Az intézet jogelődjét, a Magyar Biológiai Kutatóintézetet 1927-ben alapították Klebelsberg Kuno irányítása alatt. Híres kutatói között udvardi és básthi dr. Udvardy Miklós (1919-1998) biológus, ornitológus, és biogeográfus található. A kutatóintézet 1951-ben került az MTA fennhatósága alá, majd onnan 2019. augusztus 1-jén átkerült az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.

Az eredeti épületegyüttest, amely egy főépületből, és az ehhez kapcsolódó vendégházból és kutatói lakóházból állt, Kotsis Iván tervezte. Idővel a vendégház egy újabb emelettel bővült, a lakóházból kutatóépület lett, a kutatók elhelyezésére pedig hat lakóház épült a közelben. Az intézethez kéthektáros tóparti park is tartozik.

Vendégház[szerkesztés]

Az intézet vendégháza 17 szobájában (melyek közül 2 apartman, 8 két- és 6 háromágyas szoba) 42 fő elszállásolására ad lehetőséget. Éttermében egyszerre 60 fő étkezhet. Ezen kívül egy 100 fős konferenciateremmel is rendelkezik.[2]

Elismerése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2019. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 7.)
  2. MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Vendégháza (magyar nyelven). Tihany. [2003. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]