Balatoni Limnológiai Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balatoni Limnológiai Intézet
Típuskutatóintézet
Alapítva1927
AlapítóKlebelsberg Kuno
Anyavállalata
Balatoni Limnológiai Intézet (Tihanyi-félsziget)
Balatoni Limnológiai Intézet
Balatoni Limnológiai Intézet
Pozíció a Tihanyi-félsziget térképén
é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″
A Balatoni Limnológiai Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Balatoni Limnológiai Intézet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), korábban a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (MTA BLKI), 2012. január 1-től 2019. augusztus 1-ig MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (MTA ÖK BLI), 2021. április 1-től Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Az intézet a magyarországi limnológiai kutatás központja Tihanyban.

A BLKI-n belül öt kutatócsoport működik: a Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport, a Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoport, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport, a Vízi Gerinctelenek és Közösségökológiai Kutatócsoport, valamint a Zooplankton és Interakció Ökológiai Kutatócsoport.

Az Ökológiai Kutatóközpontot, így magát az intézetet is – az MTA intézethálózatának többi tagjához hasonlóan – 2019. augusztus 1-jétől nem az MTA, hanem az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat – mai nevén: Magyar Kutatási Hálózat – irányítja. 2021. áprilisától az ELKH (ma: HUN-REN) felügyelete alatt ismét önálló az intézet. Igazgatója Erős Tibor, a Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport vezetője. Előtte két évig Jordán Ferenc volt az igazgató, aki G. Tóth Lászlót követte a poszton.

Történelem[szerkesztés]

A Tihanyi Biológiai Intézet. Háttérben a Tihanyi apátság

Az intézet jogelődjét, a Magyar Biológiai Kutatóintézetet 1927-ben alapították Klebelsberg Kuno irányítása alatt. Híres kutatói között udvardi és básthi dr. Udvardy Miklós (19191998) biológus, ornitológus, és biogeográfus található. A kutatóintézet 1951-ben került az MTA fennhatósága alá, majd onnan 2019. augusztus 1-jén átkerült az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz, amely ma a Magyar Kutatási Hálózat nevet viseli.

Az eredeti épületegyüttest, amely egy főépületből, és az ehhez kapcsolódó vendégházból és kutatói lakóházból állt, Kotsis Iván tervezte. Idővel a vendégház egy újabb emelettel bővült, a lakóházból kutatóépület lett, a kutatók elhelyezésére pedig hat lakóház épült a közelben. Az intézethez kéthektáros tóparti park is tartozik.

Vendégház[szerkesztés]

Az intézet vendégháza 17 szobájában (melyek közül 2 apartman, 8 két- és 6 háromágyas szoba) 42 fő elszállásolására ad lehetőséget. Éttermében egyszerre 60 fő étkezhet. Ezenkívül egy 100 fős konferenciateremmel is rendelkezik.[1]

Elismerése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Vendégháza (magyar nyelven). Tihany. [2003. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]