Balatoni Limnológiai Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balatoni Limnológiai Intézet
Típus kutatóintézet
Alapítva 1927
Alapító Klebelsberg Kuno
Anyavállalata MTA Ökológiai Kutatóközpont
Balatoni Limnológiai Intézet (Magyarország)
Balatoni Limnológiai Intézet
Balatoni Limnológiai Intézet
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″
A Balatoni Limnológiai Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Balatoni Limnológiai Intézet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), korábban a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (MTA BLKI), 2012. január 1-től 2019 augusztus 1-ig MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (MTA ÖK BLI), 2021 április 1-től Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Az Intézet a magyarországi limnológiai kutatás központja Tihanyban. A BLKI-n belül öt kutatócsoport működik: a Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport, a Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoport, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport, a Vízi Gerinctelenek és Közösségökológiai Kutatócsoport és a Zooplankton és Interakció Ökológiai Kutatócsoport . Az Ökológiai Kutatóközpontot, és így magát az intézetet is – az MTA intézethálózatának többi tagjához hasonlóan – 2019. augusztus 1-től nem az MTA, hanem az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányítja. 2021. áprilisától az ELKH felügyelete alatt ismét önálló az intézet, igazgatója Erős Tibor, a Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport vezetője. Előtte két évig Jordán Ferenc volt az igazgató, aki G. Tóth Lászlót követte a poszton.

Történelem[szerkesztés]

A Tihanyi Biológiai Intézet. Háttérben a Tihanyi apátság

Az intézet jogelődjét, a Magyar Biológiai Kutatóintézetet 1927-ben alapították Klebelsberg Kuno irányítása alatt. Híres kutatói között udvardi és básthi dr. Udvardy Miklós (1919-1998) biológus, ornitológus, és biogeográfus található. A kutatóintézet 1951-ben került az MTA fennhatósága alá, majd onnan 2019. augusztus 1-jén átkerült az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.

Az eredeti épületegyüttest, amely egy főépületből, és az ehhez kapcsolódó vendégházból és kutatói lakóházból állt, Kotsis Iván tervezte. Idővel a vendégház egy újabb emelettel bővült, a lakóházból kutatóépület lett, a kutatók elhelyezésére pedig hat lakóház épült a közelben. Az intézethez kéthektáros tóparti park is tartozik.

Vendégház[szerkesztés]

Az intézet vendégháza 17 szobájában (melyek közül 2 apartman, 8 két- és 6 háromágyas szoba) 42 fő elszállásolására ad lehetőséget. Éttermében egyszerre 60 fő étkezhet. Ezen kívül egy 100 fős konferenciateremmel is rendelkezik.[1]

Elismerése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Vendégháza (magyar nyelven). Tihany. [2003. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]