Nikki Sixx

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nikki Sixx
SzületettFrank Carlton Serafino Feranna, Jr.[1]
1958. december 11. (65 éves)[2]
San José
Álneve
  • Nikki Sixx
  • Nikki London
  • Nikki Nine
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Brandi Brandt (1989. május 1. – 1996. november)
  • Donna D'Errico (1996. december 23. – 2007. november 28.)
  • Courtney Sixx (2014. március 15. – )
Élettársa
Gyermekei
  • Gunner Sixx
  • Storm Sixx
  • Decker Sixx
  • Frankie Sixx
Foglalkozása
IskoláiRoosevelt High School
Zenei pályafutása
Műfajokheavy metal
hard rock
glam metal
alternatív metal
Aktív évek1975–napjainkig
EgyüttesMötley Crüe
Sixx:A.M.
Brides of Destruction 58
London
Sister
Hangszerbasszusgitár
vokál

Nikki Sixx aláírása
Nikki Sixx aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Nikki Sixx témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nikki Sixx (eredeti nevén Franklin Carlton Serafino Feranna) (San José, Kalifornia, 1958. december 11. –) amerikai basszusgitáros, dalszövegíró, és zenei producer (pl.: Marion Raven, Meat Loaf, Saliva) valamint divattervező (Royal Underground), fényképész és író. Fő dalszövegírója volt a glam metal zenekarnak a Mötley Crüe-nak, valamint játszott a szintén glam metal London-ben, az 58-ben, a hard rock Brides of Destruction-ben valamint jelenleg Dj Ashba-val és James Michael-el a Sixx:A.M.-ben.

Fiatalkora[szerkesztés]

Apja, Frank Ferrana korán elhagyta a családot, ezt követően anyja, Deana Richards és annak barátja nevelte fel. Hatévesen anyjával egy rövid időre Új-Mexikóba költöztek, majd nagyszüleivel együtt az idahó-i Jerom-ba.

Fiatal korában olyan zenéket hallgatott mint a Deep PurpleHarry NilssonThe BeatlesThe Rolling StonesElton JohnQueen, majd később felfedezte a T.Rex-et David Bowiet és  a Slade zenekarokat. 

Miközben Idahóban élt Sixx-ből igazi vandál lett: betört a szomszédokhoz, bolti lopásokban vett részt, valamint kicsapták az iskolából, mert drogot árult. A család ezt követően még számos alkalommal költözött (El Paso, Anthony). Nagyszülei elküldték az anyjához Seattle-be, hogy vele éljen. Rövid ideig ott is élt, és megtanult basszusgitározni, miután megvette az első hangszerét egy lopott gitárért kapott pénzen.

Karrierje[szerkesztés]

Korai karrier, Sister, London (1975–1979)[szerkesztés]

17 évesen önállósította magát és átköltözött Los Angeles-be, ahol egy italboltban kezdett dolgozni és porszívók telefonos értékesítésével foglalkozott, valamint bandák meghallgatásaira járt. Ezek után beszállt a Sister nevű zenekarba, miután válaszolt egy újságban talált hirdetésre, ahol basszusgitárost kerestek. Nem sokkal később, miután felvettek egy demót, Sixx-et kirúgták a bandából Lizzie Grey-jel együtt.

Sixx és Grey nem sokkal később megalapították a London nevű zenekart 1978-ban. Ezalatt az idő alatt változtatta meg a nevét hivatalosan is Nikki Sixx-re. Sokadszori tagcsere után bevették a bandába az egykori Mott the Hoople énekesét, Nigel Benjamint, akivel felvettek egy 16 számból álló demót is Burbankben. Benjamin távozása után, sokadszori sikertelen helyettesítést követően ő is kiszállt a bandából.

Mötley Crüe (1981–)[szerkesztés]

1981-ben Nikki megalapította a zenekart a dobos Tommy Lee-vel. Később csatlakozott hozzájuk a gitáros, Mick Mars, egy helyi újság álláshirdetése útján,és az énekes Vince Neil, aki Tommyval járt egy középiskolába. A zenekar felvette a debütáló albumukat, a Too Fast for Love-ot, ami később, 1981 novemberében ki lett adva a zenekar saját, Leathür Records nevű kiadója által. Miután leszerződtek az Elektra Recordshoz, az albumot ismételten kiadták. A zenekar ezután felvette, és kiadta a Shout at the Devil című albumukat, ami nemzetközi sikereket hozott nekik. Ezek után még 3 albumot felvettek a 80-as években, a Theatre of Pain-t 1985-ben, a Girls Girls Girls-t 1987-ben, és a Dr. Feelgood-ot 1989 szeptemberében. Ez utóbbi a legsikeresebb albumuk lett, 114 hétig maradt a slágerlistákon a megjelenést követően.

Ezalatt az idő alatt Nikki rászokott a heroinra. Ahogy a Heroin naplókban is mondta: "Alkohol, bélyeg, kokain... ezek csak afférok voltak. Mikor találkoztam a heroinnal, az volt az igazi szerelem." Állítása szerint féltucatszor adagolta túl magát.

Miután kiadták a válogatás albumukat, a Decade of Decadence-t 1991-ben, Vince Neil kiszállt a bandából, a helyére pedig John Corabi került. Egy, saját névre hallgató albumot adtak ki vele 1994-ben, mielőtt kirúgták 1996-ban. Ezek után visszavették Vince-t, akivel kiadták a Generation Swine albumot 1997-ben.

1999-ben Tommy kiszállt a bandából, hogy megalapítsa a Methods of Mayhem-et. Az egykor Ozzy Osbournenál doboló Randy Castillo vette át a helyét, akivel kiadak egy új albumot 2000-ben New Tattoo címmel. The group went on hiatus soon after before reuniting in 2004, during which Sixx declared himself sober. 2001-ben megjelent az önéletrajzi könyvük, The Dirt címmel, ami a világ leghírhedtebb zenekaraként mutatja be őket. A könyv bekerült az első 10 hely közé a The New York Times Best Seller listáján, és 10 hétig rajta is maradt.

2006-ban a Mötley Crüe ismét összeállt egy turné során, a 4 eredeti taggal, és az Aerosmith-el közösen, aminek a neve The Route of All Evil lett. 2008. áprilisában a banda bejelentette az első Crüe Fest-et, egy nyári turnét, ami többek között bemutatta Nikki másik bandáját, a Sixx:A.M.-et, a Buckcherry-t, a Papa Roach-ot, és a Trapt nevű zenekart. 2008. június 24-én kiadták a kilencedik, és egyben legutolsó albumukat, a Saints of Los Angelest-t, amin Nikki feltűnik minden zeneszámban szerző, illetve társszerző formájában. A zenekar 2015. december 31-én adta utolsó búcsúkoncertjét a Los Angelesi Staples centerben.

58 (2000)[szerkesztés]

2000-ben Nikki megalapította az internet alapú mellékprojektjét, Dave Darling producerrel, és a gitáros Steve Gibb-el (ex Black Label Society, Crowbar tag) valamint a dobos Bucket Baker-el. Egy kislemezt adtak ki "Piece of Candy" címmel,és a debütáló albumukat, Diet for a New America címen, Nikki Americoma kiadóján, és a Beyond Recordson keresztül. A banda nem turnézott, és Nikki csak egy művészi megnyilvánulásként tartotta számon.

Brides of Destruction (2002–2004)[szerkesztés]

A Brides of Destruction-t Nikki Sixx and Tracii Guns-al alapította Los Angelesben, 2002-ben. Kezdetben a nevük Cockstar volt, és mivel a Mötley akkoriban épp nem játszott sehol, Traci pedig kilépett az L.A. Guns.-ból, Nikki meghívta az egykori Beautiful Creatures gitárosát, DJ Ashba -t, hogy csatlakozzon hozzájuk, de ő elutasította, mondván, hogy a szólózenekarára szeretne koncentrálni. Ashba végül csatlakozott Nikkihez a Sixx:A.M.-be.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Nikki Sixx–Ian Gittins: A heroin-naplók. Egy összetört rocksztár életének egy éve; ford. Szabó Ádám; Cartaphilus, Bp., 2008
  • Az első 21; ford. Varga Attila; Cser, Bp, 2023

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://ultimateclassicrock.com/nikki-sixx-name-born-again-christian/
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 21.)
  3. The Heroin Diaries: A Year in the Life of a Shattered Rock Star