Ugrás a tartalomhoz

Vanity

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vanity
SzületettDenise Katrina Matthews
1959. január 4.[1]
Niagara Falls, Ontario
Elhunyt2016. február 15. (57 évesen)[2][1]
Fremont, Kalifornia
ÁlneveVanity
Állampolgárságakanadai
HázastársaAnthony Smith (1995–1996)
Élettársa
Foglalkozása
Halál okaveseelégtelenség
Színészi pályafutása
Aktív évek1967–2016
Műfajoksoul

SablonWikidataSegítség

Denise Katrina Matthews (művésznevei: Vanity, Denise Matthews-Smith, D. D. Winters) (Niagara Falls, Ontario, 1959. január 4.Fremont, Kalifornia, 2016. február 15.) kanadai énekes, színész, modell.[5]

Pályáját meztelen modellként és alacsony költségvetésű filmek szereplőjeként kezdte. 1982-ben találkozott Prince-szel, akitől a Vanity nevet kapta, mert úgymond önmaga női részét látta visszatükröződni benne. Ez évben a Vanity 6 nevű vokáltrió énekesnője lett; legnagyobb slágerük, a Nasty Girl producere Prince volt. A csapat jellemzője a nyílt szexualitás volt mind a szövegekben, mind az előadásmódban, öltözékben. Egyetlen album után, 1983-ban Vanity megvált az együttestől és az előkészületben lévő Bíboreső filmtől. A Motown Record céggel 1984-ben jól fizető szerződést írt alá. Az együttműködésből két lemez született: a Wild Animal és a Skin to Skin.

Néhány filmben is szerepelt, közülük legsikeresebb a The Last Dragon és az Action Jackson volt. A Playboy magazin 1988-ban közölt róla fényképeket.

A droggal és vesebetegséggel megküzdve elhagyta a művésznevét, és a 90-es években újdonsült keresztény és igehirdető lett. 1996-ban a Genesis Technology Group PR-igazgatója volt. Kaliforniában élt.

2005-ben a Nasty Girl számot Inaya Day táncos előadóművész törzsi stílusban feldolgozta.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]