Vanity

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vanity
Életrajzi adatok
Születési név Denise Katrina Matthews
Művésznév Denise Matthews-Smith, D. D. Winters
Született 1959. január 4.
Ontario, Kanada
Elhunyt 2016. február 15. (57 évesen)
Fremont, Kalifornia
Pályafutása
Aktív évek 19672016
Műfajok soul

Vanity IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Denise Katrina Matthews (művésznevei: Vanity, Denise Matthews-Smith, D. D. Winters) (Niagara Falls, Ontario, 1959. január 4.Fremont, Kalifornia, 2016. február 15.) kanadai énekes, színész, modell.[1]

Pályáját meztelen modellként és alacsony költségvetésű filmek szereplőjeként kezdte. 1982-ben találkozott Prince-szel, akitől a Vanity nevet kapta, mert úgymond önmaga női részét látta visszatükröződni benne. Ez évben a Vanity 6 nevű vokáltrió énekesnője lett; legnagyobb slágerük, a Nasty Girl producere Prince volt. A csapat jellemzője a nyílt szexualitás volt mind a szövegekben, mind az előadásmódban, öltözékben. Egyetlen album után, 1983-ban Vanity megvált az együttestől és az előkészületben lévő Bíboreső filmtől. A Motown Record céggel 1984-ben jól fizető szerződést írt alá. Az együttműködésből két lemez született: a Wild Animal és a Skin to Skin.

Néhány filmben is szerepelt, közülük legsikeresebb a The Last Dragon és az Action Jackson volt. A Playboy magazin 1988-ban közölt róla fényképeket.

A droggal és vesebetegséggel megküzdve elhagyta a művésznevét, és a 90-es években újdonsült keresztény és igehirdető lett. 1996-ban a Genesis Technology Group PR-igazgatója volt. Kaliforniában élt.

2005-ben a Nasty Girl számot Inaya Day táncos előadóművész törzsi stílusban feldolgozta.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]