Nemicolopterus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Nemicolopterus
Evolúciós időszak: kora kréta
A Nemicolopterus rekonstrukciója
A Nemicolopterus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pterosauria
Alrend: Pterodactyloidea
Csoport: Dsungaripteroidea
Nem: Nemicolopterus
Wang et al., 2008
Fajok
  • N. crypticus Wang et al., 2008 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nemicolopterus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nemicolopterus témájú kategóriát.

A Nemicolopterus a pterodactyloidea pteroszauruszok egyik neme, melyről 2008-ban készült leírás. Egyetlen ismert faja a típusfaj, az N. crypticus. A Jehol-biótában élt 120 millió évvel ezelőtt. Szárnyfesztávolsága valamivel 25 centiméter alatt maradt, így kisebb volt a többi pterosaurusnál, de még egyes fajok fiókáinál is.[1] A példány nem volt teljesen kifejlett, de Wang Xiao-lin (Vang Hsziao-lin) és szerzőtársai (2008-ban) ismertették az összeforrott csontok számát, valamint a lábujjak, a hasi bordák és a szegycsont elcsontosodásának mértékét, ami arra utal, hogy inkább majdnem kifejlett egyed volt, mint fióka.

Darren Naish a blogján kijelentette, hogy az a tény, hogy a pteroszauruszok nagymértékben fészekhagyók voltak, azt eredményezhette, hogy az összeforrás és az elcsontosodás nagyon korán végbement, ezért lehetséges, hogy a Nemicolopterus valójában csak egy Sinopterus fióka.[2]

Etimológia[szerkesztés]

A nem jelentése 'szárnyas erdőlakó', az ógörög nemosz 'erdő', ikolosz 'lakó' és pterosz 'szárny' szavak összetételéből, a faj neve pedig krüptosz 'rejtett' szóból származik.

Felfedezés[szerkesztés]

A N. crypticus egyetlen fosszília, az IVPP V-14377 jelzésű lelet alapján ismert, amely Kínában, a pekingi Gerinces Őslénytani és Paleoantropológiai Intézet gyűjteményében található. A példányt az apti korszakban (120 millió évvel ezelőtt) keletkezett Jiufotang (Csiufotang) Formációban fedezték fel, az északkelet-kínai Liaoning tartomány nyugati részén, Jianchang (Csiencsang) megyében, egy Yaolugou (Jaolukou) nevű falu területén.

Osztályozás[szerkesztés]

A Nemicolopterus egy fogatlan pterosaurida. Wang és szerzőtársai (2008-ban) kijelentették, hogy kezdetleges átmenetet képez a fogas ornithocheiroidea és a gyakran fogatlan dsungaripteroidea pteroszauruszok között. Bár a Nemicolopterus apró méretű volt, a csoportja tagjai közül kerültek ki a valaha élt legnagyobb repülő állatok, mint például a Quetzalcoatlus.

Ősbiológia[szerkesztés]

Emellett a Nemicolopterus ujjai és karmai egyértelműen a faágak megragadásához alkalmazkodtak. A legtöbb pterosaurus tengeri üledékekből ismert, ami azt jelenti, hogy valószínűleg az óceánon halásztak és a közeli partokon vagy szirteken szálltak le. Másfelől a Nemicolopterus a kevés ismert pterosaurus egyike, amely a kontinens belsejében élt, és valószínűleg rovarokra vadászott és az erdő lombkoronájában pihent. Megjegyzendő, hogy a kortárs pterosaurus fejlődési vonal, a Tapejaridae család (amibe a Sinopterus is tartozik, amely talán a Nemicolopterus szinonimája) nagymértékben alkalmazkodott a mászáshoz.[3]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nemicolopterus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Wang, X., Kellner, A.W.A., Zhou, Z., and Campos, D.A. (2008). „Discovery of a rare arboreal forest-dwelling flying reptile (Pterosauria, Pterodactyloidea) from China”. Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (6), 1983–1987. o. DOI:10.1073/pnas.0707728105.  
  2. Tiny pterosaurs and pac-man frogs from hell. (Hozzáférés: 2009. október 26.)
  3. The Seeker. (Hozzáférés: 2009. október 26.)

További információk[szerkesztés]