Kultúra Pápai Tanácsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nem Hívőkkel Való Párbeszéd Pápai Tanácsa szócikkből átirányítva)
Kultúra Pápai Tanácsa (Pontificium Consilium de Cultura)

Rangja:pápai tanács
Alapítója:II. János Pál pápa
Alapítás dátuma:1982. május 20.
Feladatköre:a különböző kultúrákkal és a nemhívőkkel való párbeszéd;
együttműködés a kulturális örökség, a művészetek, a tudomány és a sport területén az evangelizáció elősegítése érdekében

Vezetője:Gianfranco Ravasi bíboros, elnök
Titkára:Paul Tighe
A Wikimédia Commons tartalmaz Kultúra Pápai Tanácsa témájú médiaállományokat.

A Kultúra Pápai Tanácsa (latinul: Pontificium Consilium de Cultura, olaszul: Pontificio Consiglio della cultura) a Római Kúria egyik dikasztériuma (hivatala). Célja az evangélium és a különböző kultúrák közti párbeszéd előmozdítása. II. János Pál pápa alapította 1982-ben, 1993-ban összeolvadt a Nem Hívőkkel Való Párbeszéd Pápai Tanácsával.

Előzmény[szerkesztés]

A II. Vatikáni Zsinatot követően a katolikus egyház egyre nagyobb figyelmet fordított a világ különböző pontjain jelenlévő kultúrák megszólítására, és a modern, közömbös társadalommal való kapcsolódási pontok kiépítésére.

Nem Hívőkkel Való Párbeszéd Pápai Tanácsa[szerkesztés]

E folyamatok eredményeképp hozta létre VI. Pál pápa 1964. május 19-én a Nemhívők Titkárságát. Ennek feladata alapvetően az ateizmus vizsgálata, és a nemhívőkkel való párbeszéd előmozdítása volt. 1988-tól pápai tanácsként működött. 1993-ban II. János Pál pápa egyesítette a Kultúra Pápai Tanácsával.

Alapítása és feladatköre[szerkesztés]

1982. május 20-án alapította meg II. János Pál, feladata ekkor alapvetően a püspöki konferenciákkal, nemzetközi és nemzeti szervezetekkel és kulturális intézményekkel való együttműködés, valamint a tudományok és művészetek támogatása volt, a közjó és az evangelizáció elősegítése érdekében. 1993-tól nemhívőkkel folytatott párbeszéd is a dikasztérium hatáskörébe tartozott, mely ekkortól két részleggel működött: Hit és kultúra és a Dialógus a kultúrákkal. Azóta további részlegekkel bővült, jelenleg hat működik (Tudomány és Hit, Sport, Digitális Kultúra, Humán Tudományok). 2012-ben XVI. Benedek pápa Pulchritudinis fidei kezdetű motu propriójával az Egyházi Kulturális Javak Pápai Bizottságát is a Tanácsba olvasztotta.

Szervezet[szerkesztés]

A Kultúra Pápai Tanácsa élén egy elnök áll, bíborosi rangban. Az ő munkáját egy titkár és egy altitkár segíti. A titkár általában felszentelt püspök, az altitkár áldozópap. A plenáris ülésekre általában kétévente kerül sor, de a Tanács tagjai ezen kívül egyéni tanácsokkal is segítik a működést.

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Gianfranco Ravasi bíboros
elnök
 Olaszország 2007. szeptember 3.
Paul Tighe
titkár
 Írország 2017. október 28.
Melchor Sánchez de Toca y Alameda
altitkár
 Spanyolország 2004. április 14.

Elnökök[szerkesztés]

  • 1982–1988: Gabriel-Marie Garrone
  • 1988–2007: Paul Poupard
  • 2007-  : Gianfranco Ravasi

Források[szerkesztés]