Nama nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nama, Khoekhoe
Khoekhoegowab
Beszélik Namíbia,  Botswana,  Dél-afrikai Köztársaság
Terület Oranje, Namaqualand
Beszélők száma200 000 (2011) fő
NyelvcsaládKoiszan nyelvcsalád
   Központi koiszan nyelvek
    Khoikhoin nyelvek
     Nama nyelv
Írásrendszer
Hivatalos állapot
Hivatalos  Namíbia (regionális nyelv)
Nyelvkódok
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3- Haillom, naq - Nama hgm - Haillom, naq - Nama
A Wikimédia Commons tartalmaz Khoekhoegowab témájú médiaállományokat.

A nama nyelv vagy khoekhoe nyelv (namául: khoekhoegowab) egy leginkább elterjedt koiszan nyelv Dél-Afrika részén, ami akárcsak a legtöbb nyelvben, itt is vannak ún. klikk mássalhangzók. A namát három törzs beszéli, ezek: a nama, a damara és a haillom népcsoportok.

A khoekhoe egy nemzetközi nyelv Namíbiában, ahol tanítják is. Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban állami tulajdonban lévő műsorszolgáltatási vállalatok produkálnak és sugároznak is rádiós műsorokat ilyen nyelven.

Dialektusok[szerkesztés]

Ezek a dialektusok annyira különböznek egymástól, hogy külön nyelveknek tekinthetők.

szintén közel áll, de ma már általánosan számolva mint különálló nyelv.

Fonológia[szerkesztés]

Magánhangzók[szerkesztés]

A namában összesen öt szájhang /i e a o u/, és három nazális hang van /ĩ ã ũ/. Az /u/ erősen kerekített, mint ha /o/ lenne, de csak az /a/ hangnál vehető igazán észre az allofón /ə/ hangként van kihangsúlyozva az /i/ vagy az /u/ előtt.

Tónus[szerkesztés]

A namában négy vagy öt tónus van leírva, ezek: /á, ā, à/ vagy /a̋, á, à, ȁ/, amelyek akkor fordulnak elő, ha az néhány mora (magánhangzók és végleges nazális hangok). Az emelkedő tónus magasabb lesz, amikor előfordul egy másik emelkedő tónusban (/í ú/) vagy a nazálisban (/ń ḿ/), mint a középső vagy alacsony magánhangzókban.

Hangsúly[szerkesztés]

Az állandósult szókapcsolaton belül, a szótári szavakban átvesz egy nagyobb hangsúlyt, mint a nyelvtani szavak. A szón belül, az első szótag veszi át a legtöbb hangsúlyt. A többi szótag már kevesebb és kevesebb hangsúlyt vesz át, és egyre gyorsabban és gyorsabban mondják.

Mássalhangzók[szerkesztés]

A namában 31 mássalhangzó van. Ebből 20 csettintő, és 11 nem csettintő hang található.

Mintaszöveg[szerkesztés]

A következő mondat egy mintaszöveg nama nyelven:

Nē ǀkharib ǃnâ da ge ǁgûn tsî ǀgaen tsî doan tsîn; tsî ǀnopodi tsî ǀkhenadi tsî ǀhuigu tsî ǀamin tsîn; tsî ǀkharagagu ǀaon tsîna ra hō.

Ebben a régióban vándorantilopot, oryxot és fehértorkú vízirigót; frankolin-fajdot, guineai baromfit, túzokot és struccot; és még különféle fajtájú kígyót találunk.