Tónus (nyelvészet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kínai nyelv tónusai. Sorrendben: normál (ā), emelkedő (á), eső-emelkedő (ǎ), eső (à)
A harmadik tónus alakja 1., 2. és 4. tónus előtt (másik 3. tónus előtt 2. tónusúnak hangzik) – ez egyben a szandhi példája is

A tonalitás (más néven szóhanglejtés vagy zenei hangsúly[1]) azt a sajátosságot jelenti, hogy egy-egy szótag kiejtésének hangmagassága, illetve annak változása jelentésmegkülönböztető szereppel bír.

Az intonáció (hanglejtés) számos nyelvben kifejezhet hangsúlyt, nyomatékot, szembeállítást, kérdést, felkiáltást, érzelmi viszonyulást stb., a tonális nyelvek (avagy politón nyelvek) azonban szótári szavakat különböztetnek meg velük: eltérő lesz például egy szó jelentése, ha közepes, mély, magas, ereszkedő vagy emelkedő hangfekvésben ejtik ki. Az ilyen esetekben a tónust, mivel jelentést különböztet meg (akár a fonéma), tonémának is nevezik.

Egy tonális nyelvet beszélő ember számára a szótag tónusa olyan fontos információval bír, mint például a magyarul beszélőknek a magánhangzó. A szövegkörnyezetből talán ki tudjuk találni, hogy a „K_R” az adott helyen miként olvasandó (kar, kár, kér, kor, kör stb.), de rendkívül megnehezíti a megértést.

A kínaiban például a ma szótag egyenletesen magas hanglejtéssel ejtve ’anyá’-t (妈/媽) jelent (pinjin átírással: ), emelkedő hanglejtéssel ejtve (má) ’kender’-t (麻), eső-emelkedő hanglejtéssel (mǎ) ’ló’ (马/馬) a jelentése, hirtelen eső hanglejtéssel (mà) pedig annyit jelent: ’szid’ (骂/罵). Létezik egy tónus nélküli kiejtése is, amely a mondat végén a kérdést jelöli: ma (吗/嗎). Míg ezek között talán eligazíthat a szövegkörnyezet, olykor ez sem segít: Kína két tartományának neve között ugyanis „mindössze” annyi a különbség, hogy az egyik Shānxī, a másik pedig Shǎnxī (magyar átírása mindkettőnek Sanhszi lenne, de az utóbbit egy eseti eltéréssel Senhsziként különböztetik meg). Az előbbi első szótagja magas tónusú, az utóbbi első szótagja viszont ereszkedő-emelkedő.

A hanglejtésükben eltérő szótagokat vagy szótagsorokat a tonális nyelvek beszélőinek agya különböző szavakként azonosítja,[2] és e nyelvek beszélői között elterjedt az abszolút hallás.[3]

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ nyelveinek jelentős része tonális, például a kínai, a vietnami, a thai nyelv, valamint számos más ázsiai és afrikai nyelv. A magyar és az indoeurópai nyelvek többsége azonban nem ilyen (a pandzsábit kivéve); némelyekben pedig csak korlátozottan érvényesülnek ilyen vonások (pl. litván, szlovén, szerbhorvát, limburgi, svéd, norvég nyelv).

Fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tónus lehet állandó (magas, közepes vagy mély) vagy változó (emelkedő, ereszkedő, emelkedő-ereszkedő, ereszkedő-emelkedő stb.).

A lehetséges tónusok (tonémák) száma az egyes nyelvekben kettő és hat között változik (egyes források szerint a kam-sui nyelvekben 15 tónus is előfordul[4][5]).

Sound A „ma” szótag kiejtése a kínaiban használt négy fő tónussal

Összevetés a magyarban meglévő hanglejtéssel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tónusok ugyan nincsenek a magyarban, de könnyen közelíthetők oly módon, ha egyetlen szótagból álló mondatokat ejtünk különböző hanglejtéssel, illetve ha a beszédfolyamatból kiragadunk egyes szavakat, amelyek a mondat hanglejtését hordozzák.

Tónus Közelítő példák a magyarból
Normál tónus
 • Ő…
Emelkedő tónus
 • Ő?
 • … [ott volt] ő, [aki]…
Ereszkedő tónus
 • Ő.
 • Ő!
 • (Kér)tél?
Magas tónus
 • Hát… [nem tudom]
 • (Si)ke(rült)?
Mély tónus
 • Neeeem… [kizárt dolog]
 • (Sike)rült?
A mandarin kínai nyelvben meglévő négy tónus (lásd a mellékelt ábrát, illetve az előbbi hangmintát), pontosabban az ezeknek megfelelő hanglejtések például ilyen mondatokban fordulnak elő a magyarban:
 1. Magas, szinttartó tónus – vö. félbehagyott kijelentés: „Lám…” (…ide jutottunk.) vagy „Hát…” (…nem sok értelmét látom.)
 2. Középről emelkedő tónus – vö. reményteli kérdés: „Volt?” (Szinte biztosra véve az igenlő választ.)
 3. Ereszkedő-emelkedő tónus – legtöbbször (1., 2. és 4. tónus előtt) aránylag mélyről a mélypontig ereszkedő, majd szinttartó változatban fordul elő – vö. érzelemmentes kijelentés: „Nincs.”[6]
 4. Hirtelen eső tónus – vö. felkiáltás vagy parancs: „Jaj!” vagy „Hé!”

Az összevetés természetesen annyiban sántít, hogy a hanglejtés a tonális nyelvekben állandó jelleggel kötődik a szóhoz: az egyes szavak kiejtése minden körülmények között azonos, a beszélőnek a témához való viszonyulásától függetlenül.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A világ nyelvei. Akadémiai, Budapest, 2000, 1673. és 1676. o.
 2. Teach a Thai to Teach you Thai
 3. Az anyanyelvtől függ az abszolút hallás (Index, 2009. május 12.)
 4. A nyelvek világatlasza – A világ nyelveinek eredete és fejlődése, Kossuth 2006, ISBN 978-963-09-4834-0, 64. o.
 5. A kam-sui nyelvek közé tartozó tung (angol átírással dong) nyelvben 15 tónus fordul elő: [1]
 6. WikiBooks, Massachusetts Institute of Technology, Trinity University, Chinese Outpost