Nagy zűr kis Kínában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy zűr kis Kínában
(Big Trouble in Little China)
1986-os amerikai film

RendezőJohn Carpenter
ProducerLarry J. Franco
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Gary Goldman
  • W. D. Richter
Főszerepben
ZeneJohn Carpenter
OperatőrDean Cundey
VágóSteve Mirkovich
Gyártás
Gyártó20th Century Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Francisco
Játékidő99 perc
Költségvetés19–25 millió amerikai dollár[1][2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1986
  • 1986. július 2. (Amerikai Egyesült Államok)[3]
  • 1986. szeptember 18. (Németország)[4]
Korhatár12 II. kategória (F/5242/J)
Bevétel11,1 millió amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy zűr kis Kínában témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nagy zűr kis Kínában (eredeti cím: Big Trouble in Little China, címváltozat: John Carpenter's Big Trouble in Little China) 1986-os amerikai fantasy akcióvígjáték, amelyet John Carpenter rendezett. A főszerepben Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun és James Hong látható.

Bemutatója 1986. július 2-án volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Jack Burton a szuperlaza, nagydumás, önmagát túlzottan is macsónak vélő kamionsofőr San Francisco kínai negyedébe érkezik malacszállítmányával. Ha már ott jár, megkeresi fiatal barátját, Wang Chi-t, aki éppen a repülőtérre készül évek óta nem látott kínai, de zöld szemű menyasszonyáért, akivel összeházasodnak. A repülőtéren a lányt azonban elrabolják a Halál Urai, egy fiatal kínaiakból álló banda. Jack kamionjával a nyomukba erednek, míg a kínai negyed legmélyére, egy különös és elhagyott térre nem kerülnek, ahol előbb egy leszámolásos bandaháborúba keverednek, majd még rosszabb jön, egyszerre csak a kínai rémmesék és legendák lázálomszerű világában találják magukat.

A fiatal lányt a banda csak váltságdíjért tartja fogva, ám zöld szeme miatt nagyobb és sötétebb erők más szerepet szánnak neki, ezért három emberfeletti erővel rendelkező, szinte mitikus figura, a Három Vihar elrabolja tőlük.

David Lo Pan egy rendkívül koros és rozoga, kerekesszékes férfi, ennek ellenére a kínai üzleti élet és a kínai negyed korlátlan ura. Biztonságáról a Szárnyas Majmok, egy kegyetlen, harcművészetekben jártas testőrség és a Három Vihar gondoskodik. A külvilágban senki nem tudja róla, hogy valójában már kétezer éves. Egy régi átoknak köszönhetően teste folyamatosan öregszik, de meghalni nem tud. Noha képes afféle asztrális lényként is megmutatkozni, egyetlen vágya, hogy újra egy valódi és fiatal testben élhessen. A megfiatalító varázslathoz szükség van egy zöld szemű kínai lányra, akit egy mágikus szertartás keretén belül feleségül vesz, majd a vére által visszanyeri erejét és fiatalságát.

Jack, Wang és pár harcművész segítője leereszkednek a kínai negyed alatt lévő titokzatos világba, ahol a varázslat és a feketemágia a legtermészetesebb dolgok. Hihetetlen kalandok és életveszély során megküzdenek a Szárnyas Majmokkal, a Három Viharral és Lo Pannel, megmentik a lányt és elpusztítják a gonosz erőt. A fiatalok egymásé lesznek, a hétköznapi életvitelre csak kevéssé alkalmas Jack folytatja a kamionozást.

[5]

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1992)[6] 2. szinkron (1997)[7] 3. szinkron (2000)[8]
Kurt Russell Jack Burton Sinkovits-Vitay András Kaszás Attila Forgács Péter
Kim Cattrall Gracie Law Prókai Annamária Für Anikó Orosz Helga
Dennis Dun Wang Chi Bartucz Attila Kaszás Gergő Kerekes József
James Hong David Lo Pan Perlaki István Botár Endre Háda János
Victor Wong Egg Shen Juhász Tóth Frigyes Cs. Németh Lajos Versényi László
Kate Burton Margo Kökényessy Ági Juhász Judit Nyírő Beáta
Donald Li Eddie Lee Holl Nándor Görög László Szűcs Sándor
Miao Yin Suzee Pai Dudás Eszter Madarász Éva Zsigmond Tamara
Chao Li Chi Chu bácsi Móni Ottó Verebély Iván Dobránszky Zoltán
Jerry Hardin ügyvéd Uri István Csuha Lajos Kardos Gábor

Fogadtatás[szerkesztés]

A film 11.1 millió dolláros bevételt hozott Észak-Amerikában,[9] A készítők azt remélték, hogy 19-25 millió dolláros bevételt fog hozni a film.[1] Ugyanakkor a filmet James Cameron kasszasikere, A bolygó neve: Halál előtt mutatták be; Carpenter és Russell szerint ez lehet az oka annak, hogy a film szegényesen teljesített a pénztáraknál.

Kritikai szempontból viszont pozitívabban fogadták: a Rotten Tomatoes oldalán 74%-ot ért el 62 kritika alapján, és 6.4 pontot szerzett a tízből.[10] A Toronto Star kritikusa, Ron Base dicsérte Russell játékát.[11] A The New York Times kritikusa, Walter Goodman szintén pozitívan értékelte.[12]

A film negatív kritikákat is kapott: Harlan Ellison szerint "a filmben ugyan vannak vicces szövegek, de összességében egy élőszereplős rajzfilmről van szó".[13] A Time kritikusa, Richard Corliss szerint "valamennyire szórakoztató", ugyanakkor kritizálta a rengeteg filmes utalást.[14]

Roger Ebert szerint a "különleges effektek semmit nem jelentenek, kivéve, ha érdekesek a szereplők; ebben a filmben viszont úgy tűnik, hogy a szereplők csak azért vannak, hogy betöltsék a képernyőt", illetve "egyenesen a Charlie Chan és Fu Manchu korszakból származik a film, ugyanazokkal a sztereotípiákkal".[15] A The Washington Post kritikusa, Paul Attanasio kritizálta a forgatókönyvírókat.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b John Kenneth Muir. The Films of John Carpenter. McFarland, 36–. o. (2005. március 2.). ISBN 978-0-7864-9348-7 
  2. Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989 p260
  3. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 28.)
  4. http://www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=3224, 2017. december 17.
  5. Roth, Dany: The reason the Big Trouble in Little China 2 writer hated the original. Looper , 2020 [2021. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
  6. Nagy zűr kis Kínában - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 8.)
  7. Nagy zűr kis Kínában - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 8.)
  8. Nagy zűr kis Kínában - 3. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 8.)
  9. Big Trouble in Little China”, Box Office Mojo. [2007. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. július 12.) 
  10. Big Trouble in Little China (1986). Rotten Tomatoes. [2016. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 8.)
  11. Base, Ron. „Muscle-Laden Hero Kurt Russell Delivers Big Action and Little Trouble”, Toronto Star, 1986. július 1. 
  12. Goodman, Walter. „Big Trouble, Wild Stunts”, The New York Times, 1986. július 2.. [2012. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. december 2.) 
  13. Ellison, Harlan. „Harlan Ellison's Watching”, Underwood-Miller 
  14. Corliss, Richard. „Everything New Is Old Again”, Time, 1986. július 14.. [2007. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. november 3.) 
  15. Ebert, Roger. „Big Trouble in Little China”, Chicago Sun-Times, 1986. július 2.. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. január 18.) 
  16. Attanasio, Paul. „Choppy Little China”, The Washington Post, 1986. július 2. 

További információk[szerkesztés]