Nagy szarvascsőrűmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy szarvascsőrűmadár
Felnőtt példány egy németországi állatkertben
Felnőtt példány egy németországi állatkertben
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Nem: Buceros
Faj: B. bicornis
Tudományos név
Buceros bicornis
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy szarvascsőrűmadár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy szarvascsőrűmadár témájú médiaállományokat és Nagy szarvascsőrűmadár témájú kategóriát.

A nagy szarvascsőrűmadár vagy homrai (Buceros bicornis) a madarak (Aves) osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe, ezen belül a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A nagy szarvascsőrűmadár a trópusi esőerdőkben él India nyugati részén, a Himalája lábánál, Thaiföldön, a Maláj-félsziget nagy részén, valamint Szumátrán. Veszélyeztetett madár.

Alfajai[szerkesztés]

  • Buceros bicornis bicornis
  • Buceros bicornis cavatus

Megjelenése[szerkesztés]

A tojó hossza 1 méter, a hím hossza 1,3 méter. Szárnyfesztávolsága 180 centiméter, csőrhossza pedig 25–30 centiméter. Tollruhájában a fekete és fehér szín dominál, de nyaka és melle okkersárga. Hosszú, fehér faroktollait fekete keresztsáv díszíti. A szarv a felső csőrkáván ül, erről kapta a nevét ez a madárcsalád. A könnyű szerkezetű csőrtoldalék felerősíti a madár hangját. A hím szeme vérvörös színű és mélyfekete gyűrű keretezi. A szarv elülső és hátulsó széle fekete. A tojó szeme, a hím szemével ellentétben fehér és vörös gyűrű övezi. A szarv elülső és hátulsó szegélye vöröses árnyalatú.

Életmódja[szerkesztés]

A madár fán él, nappali állat és a táplálékot csapatosan keresgéli. Tápláléka gyümölcsök, magvak, rovarok, kisebb hüllők és emlősök. Körülbelül 20 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget valószínűleg két-hároméves korban éri el. Nincs meghatározott költési időszaka. Amikor költ, a tojó bezárkózik egy faodúba. Mindkét madár sárral és ürülékkel elzárja a faodú nyílását. Eközben a hím eteti a tojót és a fiókákat. A fészekaljban rendszerint két fehér tojás van, de általában, a szűk hely miatt, csak az egyik fióka marad meg. A tojó 28–31 napig kotlik. A fiatal madarak 2–3 hónapos korban repülnek ki.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]