Nagy Miklós (műgyűjtő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Miklós
SzületettNagy Miklós
1951. május 20. (72 éves)
Nagyatád magyar
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos, műgyűjtő, fotográfus
IskoláiPécsi Orvostudományi Egyetem (–1975)

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nagy Miklós (Nagyatád, 1951. május 20.) magyar orvos, műgyűjtő és fotográfus.

Életpályája[szerkesztés]

Nagy Miklós: Árnykép

1969-1975 közt tanulmányokat folytatott a pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1975-ben diplomázott. 1979-ben Budapesten szülész-nőgyógyász szakvizsgát tett. Szakterületei: ultrahang, genetika. Megnősült, felesége Dr. Kajdel Edit, két fiúgyermekük van.

Már fiatal korában érdekelte a fotózás, s látogatta a galériákat, egy időre ez az érdeklődési köre csökkent, később ismét felerősödött. Jeles kortárs művészek kiállításait látogatta, s vásárolt tőlük képeket. Hat fontosabb kiállítása volt eddig, egy a műgyűjteményéből, négy saját fotóiból, végül 2010. januárban műgyűjteményeiből és fotóiból, amelyeket igen jeles, művészettel foglalkozó személyiségek nyitottak meg, Szeifert Judit (2007. október), Géger Melinda (2008. március) művészettörténészek, Lugosi Lugo László (2008. január) fotóművész, Szüts Miklós (2007. február) festőművész, Alföldi Róbert (2008. szeptember) színházigazgató, Parti Nagy Lajos (2010. január) költő, író, drámaíró.

2014-ben, augusztus 15- okt 17. között Kaposváron a Vaszary Képtárban mutatták be kortárs festmény gyűjteményét és fotóit "Belső utak" címmel. Ez alkalomból egy albumot is kiadtak. A kiállítást Szüts Miklós nyitotta meg.

2016 január 24. és február 29. között a győri Ispitában (a Váczy Péter Gyűjtemény épületében) "Kijáratok" címmel fotókiállítása volt. Megnyitotta Parti Nagy Lajos.

2017. április 7 és május 7. között Budapesten az Artus Stúdióban a Kopás van c. fotókiállítását megnyitotta B. Nagy Anikó. Végül 2017. május 6. és június 15. között Mezőtúron a Városi Képtárban (volt zsinagóga) látható a Romlékony tájakon c. kiállítása. Megnyitotta Gyengési Mária.

Fotóművészete[szerkesztés]

Neoavantgárd szürreális valóságának motívumait a természetből és épített környezetünkből meríti, úgy láttatja környezetünket, ahogyan mi nem látjuk,[1] a kortárs festők szemléletével exponál. Fehér, szürke, kék, színes korszakai vannak, a rút és a szép esztétikai kategóriái mind fellelhetők nála, lát és láttat, témái kapaszkodnak egymásba, s peregnek, akár egy performansz.

Parti Nagy Lajos értékelése: Nagy Miklós „akarva-akaratlan azt fotózza, amit gyűjtene, s azt gyűjti, amit bármikor lefotózna, illetve le is fotóz. E kiállítással ugyanolyan érvényesen beszél magáról, mint a gyűjtött képzőművészek a képeikkel önmagukról. Itt és most Nagy Miklós fotóművészt is a gyűjtöttek közé sorolom, fotói hozzátartoznak a kollekcióhoz, mint műalkotáshoz, s fordítva, a gyűjtemény végérvényesen a fotóihoz tartozik.

Fotósként ugyanúgy az elalkonyodás, lassú romlódás, sötétbe veszés, elenyészés izgatja, mint gyűjtőként. A szenvedélyes magányosság, a sehová vezető utak, elhagyott terek robbanásveszélyes melankóliája, hétköznapi jelek, nyomok, kopások, s mögöttük, alattuk a rémségek gyúanyaga, saját és mindannyiunk démonai. A harmonikus, józan, sőt derűs, sőt artisztikus szomorúság, mint e világ héja, s lenn, az archéban az ismerős, de azért nem kezes jungi szörnyek.”[2]

Gyűjteményében szereplő művészek[szerkesztés]


Művészfotói festői stílusban[szerkesztés]

Kék varázslat[szerkesztés]

Úton szürkében[szerkesztés]

Színes napok[szerkesztés]

Házak[szerkesztés]

Fák[szerkesztés]

Homály és fény[szerkesztés]

Kiállításai (válogatás)[szerkesztés]

Alap
Hidak
  1. 2007 Godot Galéria, Budapest (Válogatott képek kiállítása Dr. Nagy Miklós gyűjteményéből; megnyitotta Szeifert Judit[3])
  2. 2007 Pannon Egyetem, Veszprém (Dr. Nagy Miklós fotókiállítása; megnyitotta Szüts Miklós[4])
  3. 2008 Karinthy Szalon, Budapest (Dr. Nagy Miklós fotókiállítása; megnyitotta Lugosi Lugo László[5])
  4. 2008 Nagyatád (Dr. Nagy Miklós fotókiállítása; a kiállítást megnyitotta Géger Melinda művészettörténész[6])
  5. 2008 Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter-gyűjteményében (Magyar Ispita), Győr (Dr. Nagy Miklós fotókiállítása; megnyitotta Alföldi Róbert[7])
  6. 2010 Műgyűjtő objektívvel - Válogatás dr. Nagy Miklós képzőművészeti gyűjteményéből, 2010. január 23. - 2010. február 28. Városi Művészeti Múzeum - Napóleon-ház, Győr[8]
  7. 2011. május 20-án Franciaországban nyílt fotókiállítása Champagne tartományban, a palisi Domaine de Tournefou kiállítóhelyén, Philippe Brame fotóművész nyitotta meg. A kiállítás 2011. július 20-ig volt látogatható.[9][10]
  8. 2012 szeptemberében Pécsett a Nádor Galériában nyílt fotókiállítása, megnyitotta Gaál József.
  9. 2013. szeptember 7-én Győrött az Esterházy Palotában nyílt fotókiállítása, megnyitotta Radnóti Sándor esztéta, filozófus. A kiállítás 2013. október 6-ig volt megtekinthető.
  10. 2014 augusztus 15- október 17. között Kaposváron a Vaszary Képtárban mutatták be a kortárs festmény gyűjteményét és fotóit "Belső utak" címmel.
  11. 2016 január 24. és február 29. között a győri Ispitában (a Váczy Péter Gyűjtemény épületében) "Kijáratok" címmel rendezték meg fotókiállítását.
  12. 2017. április 7 és május 7. között Budapesten az Artus Stúdióban a Kopás van c. fotókiállítása volt megtekinthető.
  13. 2017. május 6. és június 15. között Mezőtúron a Városi Képtárban (volt zsinagóga) látható a Romlékony tájakon c. kiállítása.

Társasági tagság[szerkesztés]

  • Magyar Szülészet-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (vezetőségi tag)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Dr. Nagy Miklós
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Miklós (műgyűjtő) témájú médiaállományokat.

Szüts Miklós: A megoldás (Elhangzott a Pannon Egyetem aulájában, dr. Nagy Miklós fotókiállításán), Élet és Irodalom, 2007. március 2. 9. sz.

További információk[szerkesztés]