Németország űrkutatása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Német űrkutatás. A második világháborút követően a győztes hatalmak megtiltották Németország újrafegyverkezését. A német tudósok, mérnökök, technikusok a rakétatechnikai hordozó eszközök hiányában a franciákkal szövetkeztek. A kifejlesztett kutató eszközeiket önállóan vagy Amerikával együttműködve készítették, amerikai és francia hordozóeszközökkel emelték a világűrbe.

Történelmi összefoglaló[szerkesztés]

V–2 másolata a Műszaki-történeti Múzeumban (Peenemünde)

A II. világháborúban történt szerepvállalása következtében a rakétafejlesztést (gyártást) a győztes hatalmak nullára redukáltak. A német fejlesztésű V–2 rakétákat, alkatrészek illetve a képzett állományt (mérnökök, technikusok) a pillanatnyi erőhelyzetnek megfelelően mindenki a sajátjának tekintette.

Nem tudni, hogy a nyugati országokba, amerikába került szakállomány további fejlesztéseiből mennyi jutott vissza Nyugat-Németországba. A német űrkutatás csak az 1960-as évek elején kezdte szárnyait bontakoztatni. Szorosan együttműködik a francia (CNES) és amerikai (NASA) Űrügynökségekkel.

1961-ben a német légi járművek gyártói: a Focke-Wulf-Flugzeugbau AG, a Weser-Flugzeugbau GmbH (Weserflug) és a Hamburger Flugzeugbau GmbH (HFB) megalakították az ENRO (Entwicklungsring North) munkacsoportot. Célja, hogy az NSZK északi térségében, technikailag és anyagilag alátámasztott űrkutatási centrumot hozzanak létre. Működésének támogatására 1964-ben létrehozták az ERNŐ Aerospace Engineering GmbH-t (Bremen), a repülési és űrhajózási technológiák összpontosítására. Megkapta a nemzeti- és a nemzetközi űrkutatási programok koordinálásának jogát. 1967-ben 10 millió DM (német márka) volt az alaptőkéje, 994 tudományos munkatársat foglalkoztatott.

Programok[szerkesztés]

TV-SAT vagy TDF műhold 1986-os Deutsche Bundespost bélyegen
  • ERNÖ közreműködésével a repülőgép-ipar kifejlesztett számos alkatrészt, eszközt (kis motorok, tartályok, szerkezetek, elektronika dobozok), részt vettek valamennyi európai űrprogramban.
  • ERNÖ vezető szerepet vállalt az Ariane rakéták fejlesztésében és gyártásában.
  • 1982-ben az ERNÖ és a Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) egyesítette erőit, létrehozták a német Aerospace AG (DASA).

Források[szerkesztés]