Nádorkert megállóhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nádorkert megállóhely
OrszágMagyarország
HelyBudapest XI. kerülete
Felhasználási terület
  • vasúti megállóhely
  • tervezett entitás
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Elhelyezkedése
Nádorkert megállóhely (Budapest)
Nádorkert megállóhely
Nádorkert megállóhely
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 03′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 03′ 24″
Térkép
SablonWikidataSegítség

Nádorkert megállóhely egy tervezett vasúti megállóhely Budapest XI. kerületében, Nádorkert és Infopark városrészek határa (Dombovári út) mentén, az előbbi központjához közelebb, az 1-es villamos Budafoki út/Dombóvári út és Infopark nevű megállói közötti területen.

Története[szerkesztés]

Ugyan a vasúti összeköttetés a mai Kelenföld vasútállomás és Ferencváros vasútállomás között az Összekötő vasúti híd (népnyelven sokszor még: Déli összekötő vasúti híd) 1877-es átadása óta létezik, a két állomás közti szakaszon sohasem épült egyetlen megállóhely sem.

A körvasút megújítására 2017-ben írták ki a közbeszerzést. A 2019-ben megindult teljeskörű felújításának és bővítésének részeként Európai Uniós forrásból két új megállóhelyet is terveznek építeni a hivatalos ütemterv szerint 2023-ban ezen a részen, a Duna mindkét oldalán egyet-egyet. A budai oldalon Nádorkert, a pesti oldalon pedig Közvágóhíd megállóhely néven. A számítások szerint mindkét megálló roppant forgalmas lesz majd, ha egyszer elkészül.

Ha elkészül, az 1861-ben nyílt Albertfalva megállóhely és a szintén 1861-ben átadott Kelenföld vasútállomás után több, mint 160 évvel ez lesz a harmadik vasútállomás Budapest XI. kerületében.

Megközelítése budapesti tömegközlekedéssel[szerkesztés]

A tervezett vasúti peron egyik, vagy másik végénél már most is van megállója az 1-es villamosnak, illetve a 33-as, 133E és 154-es buszoknak.

Források[szerkesztés]