Mráz Ferenc (filmoperatőr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mráz Ferenc
Született1951. szeptember 14. (72 éves)
Bukarest
Állampolgárságaromán
SzüleiMráz Lajos
Foglalkozásaoperatőr
SablonWikidataSegítség

Mráz Ferenc (Bukarest, 1951. szeptember 14. –) romániai magyar filmoperatőr, Mráz Lajos fia.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

A bukaresti Magyar Líceumban érettségizett (1970). Pályáját az Alexandru Sahia Filmstúdióban kezdte mint kisegítő operatőr, a Színház- és Filmművészeti Főiskola esti tagozatán filmoperatőri diplomát szerzett (1989).

Vasárnapi séta című első filmjét a Costinești-i Filmfesztiválon első díjjal jutalmazták 1986-ban. A zsilavai börtönről készített A 92. szoba című filmjéhez az élményanyagot a népfelkelésben való részvétele és 1989. december 22-ei letartóztatása szolgáltatta. 1991 őszétől a TV magyar műsorainak is dolgozik, ahol Tövissi-Antal Ildikóval a Haláltánc, Bartha Ágnessel A radnóti vár című közös filmet forgatta, s Nagy Imre festményeit mutatta be húros- és ütőhangszeres kísérettel.

2000-ben romániai magyar alkotók nyerték a Budapesten megrendezett II. Moholy Filmfesztivál fődíját, a Zsoltár Fehérvízen című dokumentumfilmmel, amely a Romániai Magyar TV Média Stúdiója és a Duna Televízió közreműködésével készült, alkotói B. Nagy Veronika, Mráz Ferenc és Kacsó Sándor.[1]

2005-ben a Sepsiszentgyörgyön dokumentumfilm-fesztivált rendeztek, a rendezvényre mintegy félszáz alkotással neveztek be magyar és román filmesek. A versenyfilmek között nyitányként a kisajátított temesvári rendszerváltás megrázó képeit mutatták Maradunk, nem halunk meg címen. A Képtárban Sára Sándor és Mráz Ferenc fotóit állították ki.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Guther M. Ilona: Moholy Filmfesztivál. Romániai Magyar Szó (Bukarest), 2000. október 7.
  2. Mózes László: Film.dok, másodszor. Háromszék (Sepsiszentgyörgy), 2005. április 9. (Jegyzetek Udvardy Frigyes adatbankja nyomán.)

Források[szerkesztés]