Mixtape

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnókazetta, kézzel írt felirattal.

A mixtape (vagy mixkazetta) egy zenei válogatás, általában különböző forrásokból.[1] Az 1980-as években terjedt el és általában egy otthoni környezetben készített zeneválogatást ír le, amelyet egy kazettára, CD-re vagy digitális lejátszási listára vettek fel. Geoffrey O'Brien a mixtape-et a "legszélesebb körben használt amerikai művészeti stílus"-nak nevezte.[2][3]

A hiphop és R&B kultúrában a mixtape gyakran egy előadó teljességében önmaga által készített felvételt ír le, amelyet ingyenesen adnak ki, hogy népszerűséget találjanak vagy elkerüljék a szerzői jogokkal kapcsolatban fellépő problémákat. A 2010-es években elkezdtek profitért is kiadni mixtape-eket és a mixtape, a stúdióalbum és a középlemez definíciója elkezdett összefolyni.

Története[szerkesztés]

Egy 1974-ben illegálisan készített, 18 dalt tartalmazó mixtape.

Hazai készítésű mixtape-ek az 1980-as években lettek egyre népszerűebbek. Ugyan a Philips kazettái 1963-ban már megjelentek, a hangminőségük nem volt eléggé jó, hogy zenefelvételre használják. Az audiókazetták megjelenése előtt a popzene készítéséhez speciális és magas szintű felszerelés volt szükséges. Ezek a technológia határok tűntek el a kazetták népszerűségének növekedésével. Ezek elérhetőek voltak a mindennapi hallgató számára is, aki így fel tudta venni kedvenc dalait egy helyre. Ebben az időszakban lett a kazetta a domináns formátum otthoni használatra. A Sony Walkman érkezése nagy szerepet játszott a mixtape-ek minőségének és népszerűségének megemelkedésében.

A privát és a publikus mixtape-ek között is van különbség. A privát mixtape-et általában otthoni használatra készíti a hallgató, míg a publikus felvételek általában DJ-k által felvett fellépések, amelyeket eladásra készítettek. Az 1970-es években a Grandmaster Flash and the Furious Five, Afrika Bambaataa, a Kool Herc and the Herculoid és DJ Hollywood gyakran népszerűsítették és terjesztették így zenéjüket. Ezekhez nagyobb technikai ismeret volt szükséges, mint az otthoni, privát mixtape-ekhez.

Az 1980-as években a mixtape-ek fontos szerepet játszottak a fiatalok körében. A CD és az MP3 lejátszó viszont elkezdte elnyomni a kazettákat, lecsökkentve népszerűségüket. 1995 volt a mixtape kultúra csúcspontja, azóta szinte teljesen átvette a helyét a CD és az MP3 lejátszó.

Napjainkban weboldalakon is lehet már venni ilyen mixtape-eket digitális formátumban.

A hiphopban[szerkesztés]

A hiphop korai éveiben csak koncerteken lehetett hallani a műfajt, így kazettákra felvett koncertek formájában terjesztették zenéjüket az előadók.[4] Hiphop mixtape-ek először az 1970-es években jelentek meg New Yorkban.[4]

Az 1980-as években több DJ is elkezdte eladni zenéjét mixtape-ként.

Napjainkban a legtöbb előadó, aki mixtape-et készít, azt a népszerűség vagy esetleg egy lemezszerződés megszerzéséért teszi. Erre példa Kanye West, Frank Ocean, Mac Miller, Travis Scott vagy Tyler, the Creator.[5] A mixtape-ek elkészítése sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint egy stúdióalbumé, így feltörekvő előadók számára is könnyen elérhető.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Általános

Hivatkozások

  1. Definition of MIXTAPE (angol nyelven). www.merriam-webster.com. (Hozzáférés: 2021. július 15.)
  2. BurnLists: The Digital "Mix Tape" Comes Of Age. web.archive.org, 2006. december 10. [2006. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 15.)
  3. Rosen, Jody. „Unforgettable”, 2004. április 29. (Hozzáférés: 2021. július 15.) (amerikai angol nyelvű) 
  4. a b Shapiro, Peter. The Rough Guide to Hip-Hop, 332-333. o. [2005]. ISBN 1-84353-263-8 
  5. Town, Tye: 10 Of The Best Mixtapes Of All Time (angol nyelven). AFTR PRTY, 2021. január 7. (Hozzáférés: 2021. július 15.)