Walkman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy eredeti Sony Walkman

A walkman a nemzetközi piacon 1979-ben megjelent elemes, hordozható, kazettás magnetofon volt. A Sony egyik óriási piaci sikere volt piacra dobása.

A walkman megváltoztatta a zenehallgatási szokásokat, lehetővé téve az emberek számára, hogy akárhol hallgathassanak zenét, függetlenül a viszonylag silány hangminőségtől. De útközben, buszon, villamoson, metrón ez nem is lehet követelmény. A walkmant pedig leginkább ezeken a helyeken használták.

A walkmant rövidesen számos utánzat és fejlesztés követte. A tengerentúli értékesítő vállalatok kifogást emeltek a neve ellen is, és mindenféle nevek jelentek meg. A lényeg ugyanaz maradt: hordozható kazettás magnó.

A világ azonban márkanévtől függetlenül mindet walkmannek nevezte.

Létrejötte[szerkesztés]

Andreas Pavel még 1977-ben szabadalmaztatta azt a megoldást, ami sztereó zenelejátszókkal kapcsolatos. A Sony 1979-ben jelent meg walkman nevű termékével, és az első évben több mint 200 millió darabot adott el. Hét év pereskedés után elutasították a keresetét, ami mellesleg 3 millió eurójába került. A felek végül peren kívüli egyezséget kötöttek a hordozható, sztereó zenelejátszókkal kapcsolatban.

Napjainkban[szerkesztés]

Napjainkban a magnókazetta minimális részesedést mondhat magának a zenehordozók közül. A Walkmant lassan leváltotta a Discman, de mára már ezek száma is minimális. Jelenleg a hordozható zenelejátszók eggyé váltak a mobiltelefonokkal és nem csak a korábban rögzített felvételeket hallgathatjuk rajtuk, hanem különböző stream szolgáltatásokra is előfizethetünk.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Walkman
A Wikimédia Commons tartalmaz Walkman témájú médiaállományokat.