Michael Wadleigh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Wadleigh
Született1939. szeptember 24.
Akron, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozása
IskoláiColumbia Egyetem

SablonWikidataSegítség

Michael Wadleigh (Akron, Ohio 1939. szeptember 24. –) amerikai filmrendező, operatőr, híres az úttörő Woodstocki fesztiválról forgatott 1970-es filmje.

Pályafutása[szerkesztés]

Filmoperatőrként a húszas éveiben kezdett dolgozni, alacsony költségvetésű-, Amerikai független filmeket készített, mint az 1967-es David Holtzman naplóját. Pénzt szerzett a munkái után a kritikusoktól, akik a független és underground filmekre szakosodtak, de azok a filmek, amik elsősorban az ellenkultúra közönségét célozták, nem hoztak bevételt számára.

1969 áprilisától májusáig vállalta dokumentálását egy hatalmas rock fesztiválnak, a New York-i Woodstock környékén augusztus 15. és 18. között megrendezett Woodstocki fesztiválnak. Több mint ezer teker filmmel és kamerás operatőrökkel érkezett Bethelbe. A több hónapos munka 184 perces filmet eredményezett a szerkesztések után. A Warner Bros a film elsődleges pénzügyi támogatója 1970. március 26-án adta ki. A 600,000 amerikai dollárú költségvetésű filmből 50 millió amerikai dollár bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és több milliót külföldön, de köszönhetően a Warner Bros-szal kötött komplikált megegyezés miatt Michael Wadleigh csak a profit kis százalékát kapta. A Woodstocki fesztiválról készült film mérföldkő a dokumentumfilm gyártásban, 1971-ben díjat nyert dokumentumfilm lett a Woodstock film az Oscar-díj gálán.

Janis egy 1974-es kanadai dokumentumfilm, ami Janis Joplinról szól. Wadleigh, mint operatőr elismerést szerzett, az ő archív felvétele miatt, de 11 évvel a Woodstock film után kapott elismerést, mielőtt megkapta a következő és egyben utolsó rendezői bizalmat a Wolfen című filmhez. Az 1981-es horrorfilm phantasmagoria Whitley Strieber A farkasszerű műve alapján készült. Elismerték a feltűnő vizuális minőség miatt, de annak ellenére, hogy egy remek sztár Albert Finney szerepelt benne, kiderült, hogy már túl szokatlan a nagyközönség számára és a jelentős bevétel elmaradt. 1994 augusztusában 24 évvel az eredeti bemutatót követően, a 228 perces verziót elkészítette. A következő Woodstocki fesztiválon alapuló filmje a Jimi Hendrixet bemutató dokumentumfilm, a Jimi Hendrix élőben Woodstockon. Ezzel is nyomot hagyott a filmes szakmában.

Michael Wadleigh a Harvard Egyetem professzora. A Columbia Egyetemen két diplomát szerzett, fizikából és orvostudományból diplomázott.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lang, Michael, Woodstock, HarperCollins, 2010. június 22. Cf. p.147

További információk[szerkesztés]