Michael Stipe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Stipe
Michael Stipe 2007-ben
Michael Stipe 2007-ben
Életrajzi adatok
Született 1960. január 4.
Decatur, Georgia, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutás
Műfajok Pop
Alternatív rock
Együttes R.E.M.
Hangszer ének, akusztikus gitár, szájharmonika
Hang tenor
Tevékenység

Michael Stipe weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Stipe témájú médiaállományokat.

John Michael Stipe (1960. január 4. –) amerikai zenész, az R.E.M. együttes frontembere. Stipe összetett, néha szürrealista dalszövegeiről és társadalmi-politikai aktivizmusáról ismert. Stipe és az együttes többi tagja az alternatív rock úttörőinek számítanak, nagy hatással voltak a kilencvenes években kialakult alternatív rockzenei szcéna ismert együtteseire, a Nirvanara, a Pearl Jamre és a Radioheadre.

Élete[szerkesztés]

John Michael Stipe 1960. január 4-én született a Georgia állambeli Decatourban. Apja az amerikai hadseregben szolgált, ezért gyermekkorában sokat utaztak, éltek Németországban is. Egyetemi tanulmányait a University of Georgián végezte, festészetet és fényképészetet tanult. Itt ismerkedett meg 1980-ban az R.E.M. későbbi tagjaival, Mike Mills-szel, Peter Buckkal és Bill Berryvel. Az együttes 2011-ben oszlott fel.

Stipe a kilencvenes években filmes karrierbe is kezdett. Single Cell nevű filmes cége első sikereit az évtized végén érte el: Stipe volt többek között a Velvet Goldmine, az Amerikai pszichó és A John Malkovich menet c. filmek producere.

A szexuális irányultságára vonatkozó pletykák az R.E.M. befutása után azonnal szárnyra kaptak. 1992-ben az is elterjedt, hogy Stipe elkapta a HIV vírust. Bár a hír nem volt igaz, Stipe nem cáfolta: nem volt kedve felvenni a harcot az újságírókkal. Egy 2001-es Time magazinnak adott interjúban[1]queer művészként” határozta meg magát. A Butt magazinnak adott interjújában[2] kifejti: mind a nőkhöz, mind a férfiakhoz vonzódik, bár utóbbiakhoz jobban; élete társát is egy férfiban találta meg. A meleg címkét viszont nem szívesen használja magára, mert a queer szerinte alkalmasabb az olyan átmeneti identitások leírására mint az övé. Egy 2008 márciusában megjelent cikk kapcsán szexuális irányultsága újra a média fókuszába került. Az interjúban[3] azt állítja: barátai és családja körében sosem titkolózott, de nem érezte, hogy erről a nyilvánosságnak is be kell számolnia. Az évek során azonban a véleménye megváltozott: „Mára rájöttem, hogy az, ha a közszereplők nyíltan beszélnek szexualitásukról, segíthet a srácoknak a világban.”

Diszkográfia[szerkesztés]

Lásd: R.E.M. diszkográfia

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Farley, Christopher John. „Michael Stipe and the Ageless Boys of R.E.M.”, Time, 2001. május 16.. [2001. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  2. Tillmans, Wolfgang. „Michael Stipe non-gay queer pop-star from R.E.M. collects sugar packets and was devirginised at the age of seven”, Butt, 2004. február 2., 11-19. oldal 
  3. Azerrad, Michael. „Sneak Peek at SPIN's R.E.M. Cover Story”, Spin Magazine, 2008. március 18. 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Stipe témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap