Mi történne, ha…

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mi történne ha…
(Aftermath)
MűfajSci-fi

AlkotóRob Minkoff
ÍróWarren Davis II
Michael Tupy
RendezőRob Minkoff
NarrátorMike McCurlie

Ország Kanada
Epizódok4
Gyártás
Részenkénti játékidőmax. 50 perc
Sugárzás
Eredeti adóNational Geographic Channel
Eredeti sugárzás kezdete2010
Első magyar adóSpektrum
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mi történne ha… (Aftermath) egy négy részes tévésorozat amit 2010-ben a History mutatott be. A Cream Productions által az USA-ban is vetítették.

A produkció olyan eseményeket mutat be, amiben kiderül, milyen következményekkel járna az életünkben ha a bolygónk feltételei drasztikusan megváltoznának.

A számítógépes grafikát is használó sorozat két nagyon is reális és két elképzelt katasztrófa következményeit mutatják be. A Föld forgásának megállása és a Nap hirtelen megöregedése feltételező, hipotézis kategóriába tartozik, de a másik két rész azonban valós problémákat mutat be. A túlnépesedés és az energia hiánya már ma is nagy probléma az emberiségnek.

Ez a sorozat az "Aftermath: Population Zero" című TV különkiadásnak a folytatása.

2010-ben a sorozatot jelölték a Gemini-díjra a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Epizódok[szerkesztés]

Mi történne ha…: Megszűnne forogni a Föld?[szerkesztés]

Eredeti cím: Aftermath: When The earth Stops Spinning

Mi történne, ha a Föld hirtelen megszűnne forogni? Mi lenne a nappalokkal és éjszakákkal, az óceánokkal? Mi várna a növény-, és állatvilágra?

Földünk jelentősen lassulni kezdene, becslések szerint megállna a forgás 5 év alatt. Először a GPS rendszerű műholdak és a földi atomórák hibásodnának meg. A napok egyre hosszabbak lennének, a tőzsdék összeomlanának, a levegő elvékonyodna az Egyenlítőnél. A víz megindulna észak és dél felé és így elárasztaná Oroszországot, Kanadát és az Antarktiszt. Az embereknek el kell vándorolniuk északibb és délibb városokba a sűrűbb levegő miatt. Nagyobb veszély viszont az erős ultraibolya sugárzás, az elektromágneses mező gyengül és emiatt a belső mag is lassul. A lassuló Föld miatt a külső magban jelentkező súrlódások miatt földrengések jönnek létre.

Az emberek és állatok az álmatlanság miatti fáradtságtól szenvednek.

Végül a Föld megáll és az egyik oldalon a mindent elborító jég és sötétség, míg a másik oldalon örök napsütés lesz az úr.

A filmben felvázolt események remélhetőleg soha nem következnek be!

Mi történne ha…: Olaj nélkül maradnánk?[szerkesztés]

Eredeti cím: Aftermath: World Without Oil

Modern, gépesített világunkat az olaj tartja „életben": ezt a sok millió évvel ezelőtt keletkezett fosszilis fűtőanyagot (és annak származékait) használjuk fel mindennapi életünkhöz, nélküle szinte már nem is tudnánk létezni. Mi történne, ha hirtelen elfogynának a készletek? Hogyan változna meg életünk és hogy készülhetünk fel erre ami nem is olyan elképzelt dolog?

Ez a rész nem is olyan fikció: a kőolaj nem megújuló energiaforrás és több írás (pl kőolaj szócikk, film dokumentáció is alátámasztja azt a tényt, hogy néhány évtized múlva teljesen elhasználjuk a Föld kőolajkészletét.

Pár perc alatt százmilliárd hordó olaj tűnne el, és az olajfúrótornyok csövében is csökken a nyomás. Egy nappal az olaj eltűnése után korlátozzák az olaj, az aszfalt, a dízel, a benzin és a kátrányellátást. Emiatt kétmilliárd dollár válik értéktelenné, munkásokat bocsátanak el.

Az emberek megrohamozzák a benzinkutakat, hogy még időben fel tudják tankolni autójukat. Az olajszállító tankhajóit minden ország visszahívja, hogy mentsék a tartalékokat. Acélt, élelmiszert, orvosi műszereket, és szemetet nem szállítanak.

Az erőművek harcolnak a dízelért. Az áramkimaradások kezdenek elterjedni az egész világon. Statáriumot vezetnek be a zavargások és fosztogatások megfékezésére. A munkanélküliség 30%-kal emelkedik. A haszonállatok étel hiányában elpusztulnak. A szénerőművek szembenéznek a szén hiányával, autók hiányában az utak üresek. A kormányok elindítanak egy programot a bioüzemanyag érdekében.

  • Öthónapnyi olaj nélkülözés után az amerikai kormány átveszi az irányítást a Chrysler, a General Motors és a Ford felett. Éhínség és a gyógyszerellátás hiánya miatti fertőzés fenyeget, élelmet csak minden másnap szállítanak. A sürgősségi járművek (rendőrség, mentők stb.) még mindig kapnak üzemanyagot. Az állampolgárok saját otthonukban próbálkoznak kémia útján való bioüzemanyag előállításával.
  • 1 évvel az olaj eltűnése után a sürgősségi járművekben lítiumakkumulátorokat vagy bioüzemanyagot kezdenek el használni, ezért a lítium ára megnő. A vadvilág populációja gyorsan csökken.
  • 10 évnyi hiány után a régi műholdak elégnek a légkörben, de újakat már nem küldenek fel helyettük. Az emberek nagyléptékű újrahasznosításba kezdenek. Algákat használnak fel a bioüzemanyagokhoz, a kórházak ellátmányait teherautókon szállítják.
  • 40 évvel olaj eltűnése után az ég sokkal tisztább és világosabb, ahogy a szennyező anyagok kimosódnak. A repülőgépek, vonatok és hajók most már bioüzemanyaggal működnek. A lítium-akkumulátoros autók drágák. Az emberek már csak azt termesztik, amire szükségük van. A mai városok a vasúti pontok mentén alakulnak ki. A világkereskedelem lítiumra (0,001%) és bioüzemanyagra (99,999%) alapul.

Mi történne ha…: Hirtelen megöregedne a Nap?[szerkesztés]

Eredeti cím: Aftermath: Betrayed By The Sun

A Nap folyamatosan öregszik, és halad a pusztulás felé. Mi történne, ha ez a folyamat hirtelen felgyorsulna? Mi történne a földi élővilággal ha az égitest sokkal fényesebbé válna és vörös óriássá alakulna?

A Nap eléri a vörös óriás fázisát. Ha a nap egy éjszaka több millió évet öregedne akkor az átlagos globális hőmérséklet elérheti a 36 Fahrenheitet (kb 2,22 °C). Grönland és az Antarktisz, hó és jégtakarója elkezd olvadni. A tengerek szintje világszerte rohamosan emelkedik, több mint 200 méter, a part menti városok víz alá kerülnek. A megszokott hőmérséklet már 130 °C körülire emelkedik, ezt az ember már nehezen viseli. Ha testünk már hosszabb ideig 6 vagy 7 fokkal melegebb, mint a normális testhőmérséklet, akkor maradandó sérüléseket szenvedhetünk el vagy akár halált is okozhat.

  • 212 °C-on már nem tudunk létezni. A magnetoszféra, ami körbeveszi bolygónkat, és megvéd a napsugárzás káros hatásaitól, elkezd gyengülni. Az egyetlen hely az életben maradáshoz a föld alatt van, de ott szintén meleg van, így az emberek nekifognak, hogy űrruhákat hordjanak.
  • 300 °C-on olyan mértékben el kezd párologni a víz, hogy a Nap szó szerint felforralja a Földön található össze vizet. Az állatok nem tudnak lélegezni ezeken a hőmérsékleten. Még az olyan szívós élőlények, mint a csótányok, amelyek nem rendelkeznek tüdővel, sem képesek fennmaradni. Az oxigénszint olyannyira alacsony, hogy a tüzek nem lobbannak fel és a felhőkben nem keletkezik eső.
  • 700 °C-on minden emberi élet megszűnne a Földön, a föld alatt sem élhetnénk túl. Az óceánok sivatagokká válnának. A cement romlik, így az épületek összeomlanak. A bolygónk tűzgolyóvá váli a 2400 °C-os hőmérséklet hatására, és a földkéregben megindul a rozsdásodás. A Nap felfúvódik és egyre csak növekszik, eléri a Föld pályáját, majd bolygónk fellobban mint egy meteorit, végül a Nap elnyeli.

Ez a jövőkép a rendkívül távoli jövőben történik csak meg!

Mi történne ha…: Az emberiség létszáma megkétszereződne?[szerkesztés]

Eredeti cím: Aftermath: Population Overload

Mi lenne, ha a Föld népessége egyik napról a másikra megduplázódna? 14 milliárd ember mennyi idő alatt emésztené fel a megmaradt ivóvíz- és energiakészleteket? Milyen következményekkel járna az élelmiszerhiány?

Egy éjjel alatt a Föld népessége majdnem megkétszereződik, így a 7 milliárd ember helyett 14 milliárd él a bolygón. A világ kormányai megpróbálnak gigantikus magasságú apartmankomplexumokat építeni, hogy minden embernek legyen lakhelye, de közben a sürgősségi ellátások közhellyé válnak. Az étel és vízellátás is feszültséget okoz miközben a kormányok megkísérlik ellátni a megkettőződött emberiséget.

Végül a megépített komplexumok nem biztosítanak elég férőhelyet, így tömeges kivándorlás indul meg, ahogy az emberek kétségbeesetten kutatnak a víz után. A későbbi évek során bekövetkezik a népességkatasztrófa.

Ez a jövőkép a nem túl távoli jövőben talán be is következhet…

A Föld az emberek után[szerkesztés]

A pusztulás napja

Eredeti cím: Aftermath: Population Zero

Ez az ami elindította a sorozatot. Ez a film dokumentálja azt, mi történne, ha minden ember hirtelen eltűnne a bolygóról. A History Television műsorán "A Föld az emberek után", míg a National Geographic Channel-en "A pusztulás napja" című műsor foglalkozott ezzel a témával.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aftermath_(TV_series) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

A sorozat a National Geographic oldalán