Mezoamerika kronológiája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Mezoamerika kronológiája a kontinetális Közép-Amerika és Mexikó történelmében a Kolumbusz előtti (prekolumbiánus) időszak korszakokra osztása az emberi jelenlét első nyomaitól a spanyol hódítás befejeztéig.

Mezoamerika kultúráinak területi felosztása (lásd az Idővonalon)

Kronológia[szerkesztés]

Periódus Időszak Fontosabb kultúrák és városok
Paleo-Indián i. e. 10 000-i. e. 3500 Honduras, Guatemala, Belize, obszidián és pirit lelőhelyek, Iztapan
Archaikus kor i. e. 3500-i. e. 1800 Mezőgazdasági települések, Tehuacán
Preklasszikus kor i. e. 2000-250 Ismeretlen kultúrák La Blancában és Ujuxtében, Monte Alto kultúra, Mokaya kultúra
Korai preklasszikus kor i. e. 2000-i. e. 1000 Olmék terület: San Lorenzo Tenochtitlán; Közép-Mexikó: Chalcatzingo; Oaxaca völgy: San José Mogote. Maja terület: Nakbe, Cerros
Középső preklasszikus kor i. e. 1000-i. e. 400 Olmék terület: La Venta, Tres Zapotes; Zoque terület: Chiapa de Corzo; Maja terület: El Mirador, Izapa, Lamanai, Xunantunich, Naj Tunich, Takalik Abaj, Kaminaljuyú, Uaxactun; Oaxaca völgy: Monte Albán, Dainzú
Késő preklasszikus kor i. e. 400-i. sz. 200 Zoque terület: Chiapa de Corzo; Maja terület: Uaxactun, Tikal, Edzná, Cival, San Bartolo, Altar de Sacrificios, Piedras Negras, Ceibal, Rio Azul; Közép-Mexikó: Teotihuacan; Öböl partja: epi-olmék kultúra
Klasszikus kor 200-900 Klasszikus maja központok, Teotihuacan, zapotékok
Korai klasszikus kor 200-600 Maja terület: Calakmul, Caracol, Chunchucmil, Copán, Naranjo, Palenque, Quiriguá, Tikal, Uaxactun, Yaxha; Teotihuacan, zapotékok fénykora; Bajío fénykora.
Késő klasszikus kor 600-900 Maja terület: Uxmal, Toniná, Cobá, Waka', Pusilhá, Xultún, Dos Pilas, Cancuén, Aguateca; Közép-Mexikó: Xochicalco, Cacaxtla, Cholula; Öböl-part: El Tajín és Klasszikus Veracruz kultúra
Záró klasszikus kor 800-900/1000 Maja terület: Puuc - Uxmal, Labná, Sayil, Kabáh
Posztklasszikus kor 900-1519 aztékok, taraszkánok, misztékek, totonakok, pipilek, itzák, ko'wojok, kicsék, kakcsikelek, pokomamok, mamok
Korai posztklasszikus kor 900-1200 Tula, Mitla, Tulum, Topoxté
Késő posztklasszikus kor 1200-1519 Tenochtitlan, Cempoala, Tzintzuntzan, Mayapán, Ti'ho, Q'umarkaj, Iximché, Mixco Viejo, Zaculeu
Spanyol hódítás utáni korszak 1697-ig Közép- Peten: Tayasal, Zacpeten


Idővonal[szerkesztés]

Nicarao pipilek Usulután Mayapan Chichen Itza Palenque Calakmul Maja civilizáció Mayapan Tikal Kaminaljuyú Altamirano Hv24 huasztékok El Tajín olmékok Yopitzinco Mezcala Teopantecuanitlán Mitla Lambityeco Monte Albán San José Mogote zapotékok Ñuiñe kultúra Mixtec Tututepec Yucuita Cerro de las Minas aztékok Cholula Cuicuilco aztékok toltékok Epi-klasszikus Teotihuacan Tlapacoya Tenochtitlan Tula Xochicalco Tlatilco Chalchihuites Bajío P'urhépecha Aztatlán Teuchitlán Chupícuaro Capacha kultúra Matanchén

Áttekintés[szerkesztés]

Paleo-indián korszak[szerkesztés]

i. e. 10000-i. e. 3500

A vadászó-gyűjtögető életmód kora. Kezdete az embernek ezen a tájon való megjelenésével tehető egyidőre, a korszak végét a mezőgazdaság, állandó települések, a fazekasság kialakulása jelenti.

Archaikus kor[szerkesztés]

i. e. 3500-i. e. 1800

Ebben a korszakban már léteztek állandó települések, ahol mezőgazdasággal foglalkoztak és megjelent a szövőszék is.

Preklasszikus kor[szerkesztés]

Az olmékok központjai
A klasszikus kor néhány városa 600 körül
Maja városok a klasszikus és a posztklasszikus korban

i. e. 1800-i. sz. 200

Az államok kialakulás ebben a korszakban történt. Ekkor alapították az első városokat, és ehhez a korszakhoz köthető a szertartásokhoz kapcsolódó első lépcsős építmények megépítése is.

A korszak végére kialakult a mezoamerikai hitvilág a maga rituáléival és mítoszaival. Már használták a számolási- és írásrendszereket, a naptárat. A későbbi korok művészeti formái és technológiái is ebben a korban alakultak ki.

Ebben a korszakban az olmék civilizáció hozott létre olyan helyeket, mint La venta és San Lorenzo Tenochtitlán. Ugyanekkor a korai zapoték, a Monte Alto kultúra Guatemalában és a maja civilizáció is kezdett kialakulni. A legfontosabb korai maja városok Nakbe, El Mirador, San Bartolo, Cival és Takalik Abaj.

Klasszikus kor[szerkesztés]

200-900

A kort a helyi, regionális művészetek, a szövés és az építészet gazdasága és finomsága miatt hívjuk klasszikusnak. A korban tovább folytak az építkezéssel, de számos mezőgazdasági újdonság is megjelent, többféle terményt voltak képesek termeszteni. A középületek kőből készültek és be voltak vakolva, gyakran dekoratívan, falfestményekkel díszítették őket.

A klasszikus korban Teotihuacán metropolisszá nőtte ki magát. A maja civilizáció virágkora volt ez, olyan városokkal, mint Tikal, Palenque és Copán. A korszak Közép-Amerikában a 7. század körül ért véget Teotihuacán bukásával, de a maják kultúrája még virágzott néhány évszázadig.

Posztklasszikus kor[szerkesztés]

900-1697

A posztklasszikus korban több nép és város elbukott, bár néhány folytatta életét, mint Oaxaca, Cholula, a maják a Yucatán-félszigeten Chichén Itzában és Uxmalban.

A posztklasszikus kort gyakran kulturális hanyatlásként írják le, bár fejlődés mutatható ki az építkezés, a mérnöki tudás és a fegyverek terén. A kohászat, amit 800 körül fedeztek fel képes volt ékszereket és néhány munkaeszközt elkészíteni azáltal, hogy új ötvözeteket és technikákat találtak fel. Ebben a korban a népesség gyors növekedésnek indult, különösen Közép-Mexikóban, 1200 után.

A toltékok egy időre magukhoz ragadták a hatalmat a 11-13. században. Az Azték Birodalom a 15. század elején alakult ki, és úton volt ahhoz, hogy olyan hatalmat gyakoroljon az egész régió felett, amire Teotihuacan óta nem volt példa, amikor megjelentek a spanyolok.

A maja újjászületés a Yucatánon és dél-Guatemalában és az aztékok fénykora egy reneszánszt indított el a művészetekben és a tudományban, például megjelent a Puebla-Mexica stílus a fazekasságban, aranyholmik tűntek fel, kódexet illusztráltak. A posztklasszikus kor 1697-ig tartott, amikor az utolsó független államot, Tayasalt is meghódították az európaiak.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mesoamerican chronology című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.