Mixco Viejo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mixco Viejo

Elhelyezkedése
Mixco Viejo (Guatemala)
Mixco Viejo
Mixco Viejo
Pozíció Guatemala térképén
é. sz. 14° 52′ 18″, ny. h. 90° 39′ 51″Koordináták: é. sz. 14° 52′ 18″, ny. h. 90° 39′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mixco Viejo témájú médiaállományokat.

Mixco Viejo (Jilotepeque Viejo) egy egykori maja település romterülete. Guatemala területén, Guatemalavárostól közúton kb. 50 km-re északra található, Chimaltenango megye területén.

A romterület térképe
Mixco Viejo
A "B" csoport külső fala

A posztklasszikus maja korban létesült és 1525 körül vált lakatlanná. A spanyol hódítók megérkezése előtt kb. 1500 lakosa letehetett.[1]

Az ősi maja várost a Pixcayá és a Motagua folyók völgyei közé, egy minden oldalról meredek falakkal határolt magas, természetes eredetű teraszra építették. Később ezt a jól védhető helyet a chajoma indiánok vették birtokba és erőddé építették ki. A konkvisztádorok is csak úgy tudták bevenni, hogy tartósan körülzárták az erődítményt és az ivóvíz hiánya kényszerítette maguk megadására az indián védőket.

A romok 15 csoportban vannak felosztva, köztük templomokkal, palotákkal és labdajátékterekkel. A feltárás során a régészek sok értékes leletre bukkantak: obszidiánból készült nyíl- és dárdahegyek, emberi hamvakat tartalmazó urnák és szobrok kerültek elő.

Megkülönböztetés[szerkesztés]

A Mixco Viejo (jelentése: Régi Mixco) elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis két helyszínre alkalmazzák ezt a nevet:

  • Mixco Viejo (Chinautla Viejo) A pocomán maja indiánok egykori fővárosa, a mai Mixco és Guatemalaváros közelében. A 16. század elején körülbelül 9-10 ezer ember élt itt. Ma kevéssé látogatott helyszín.
  • Mixco Viejo (Jilotepeque Viejo) A chajoma maja indiánok fővárosa, ebben a cikkben tárgyalt romterület, Guatemalavárostól 50 km-re.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arroyo 2001, 42. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mixco Viejo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Balázs Dénes: Közép-Amerika, 1986