Dos Pilas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dos Pilas
Alapítás629
Megszűnés761
Ország Guatemala
Elhelyezkedése
Dos Pilas (Guatemala)
Dos Pilas
Dos Pilas
Pozíció Guatemala térképén
é. sz. 16° 26′ 45″, ny. h. 90° 17′ 45″Koordináták: é. sz. 16° 26′ 45″, ny. h. 90° 17′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dos Pilas témájú médiaállományokat.

Dos Pilas egykori maja város Közép-Amerikában, Guatemalában, Petén megyében, 629-ben alapították Tikal uralkodói (Tikaltól 110 kilométerre délnyugatra). A tikali uralkodó öccsét, Balaj Chan K’awill (Tikal, 625. október 15.) ültette a Dos Pilas-i trónra négyéves korában, és így pecsételte meg a két város szövetségét.

Körülbelül húsz évvel később az ellenséges Calakmul meghódította Dos Pilast és arra kényszerítette Balaj Chan K’awillt, hogy szövetségesként Tikal és így testvére ellen vonuljon. A háború tíz évig tartott és végül Calakmul győzött. Balaj Chan K’awill testvérét, a tikali uralkodót és a felső réteg tagjait Dos Pilasba hurcolták és annak rendje és módja szerint feláldozták az isteneknek. A sztélék híradása szerint: „Összegyűjtötték a vért, az emberek levágott fejét összehordták piramisnak.”

Az újabb és újabb hódító háborúk következtében Dos Pilas középhatalommá vált, de Tikal 695-ben az akkor már szövetséges Calakmullal együtt legyőzte Dos Pilast. 760-ban lakói egyik napról a másikra feladták a várost, mint oly sok más maja város esetében.

Források[szerkesztés]

Nikolai Grube: Maya. Gottkönige im Regenwald. Könemann-Verlag, Köln 2000, ISBN 3-8290-1564-X.