Dos Pilas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A központi tér Dos Pilasban

Dos Pilas ókori maja romváros, Közép-Amerikában, Guatemalában, Peten tartományban. Kr.u. 629-ben alapították Tikal uralkodói (Tikáltól 110 kilometérre délnyugatra). A tikali uralkodó öccsét, Balaj Chan K’awill (Tikal, 625. október 15.) ültette a dos pilasi trónra négy éves korában és így pecsételte meg a két város szövetségét.

Körülbelül húsz évvel később az ellenséges Calakmul meghódította Dos Pilast és arra kényszerítette Balaj Chan K’awillt, hogy szövetségesként Tikal és így testvére ellen vonuljon. A háború tíz évig tartott és végül Calakmul győzött. Balaj Chan K’awill testvérét, a tikali uralkodót és a felső réteg tagjait Dos Pilasba hurcolták és annak rendje és módja szerint feláldozták az isteneknek. A sztélék híradása szerint: „Összegyűjtötték a vért, az emberek levágott fejét összehordták piramisnak.“

Az újabb és újabb hódító háborúk következtében Dos Pilas középhatalommá vált, de Tikal 695-ben az akkor már szövetséges Calakmullal együtt legyőzte Dos Pilast. 760-ban lakói egyik napról a másikra feladták a várost, mint oly sok más maja város esetében.

Forrás[szerkesztés]

Nikolai Grube: Maya. Gottkönige im Regenwald. Könemann-Verlag, Köln 2000, ISBN 3-8290-1564-X.