Altún Ha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Altún Ha
Alapítási. e. 1000 körül
Megszűnési. sz. 1000 körül
Tszf. magasság11 m
Elhelyezkedése
Altún Ha (Belize)
Altún Ha
Altún Ha
Pozíció Belize térképén
é. sz. 17° 45′, ny. h. 88° 20′Koordináták: é. sz. 17° 45′, ny. h. 88° 20′
A Wikimédia Commons tartalmaz Altún Ha témájú médiaállományokat.

Altún Ha egykori maja település romterülete Belize északi részén, Belizevárostól kb. 50 km-re ÉNy-ra, illetve a Karib-tenger partjától mintegy 10 km-re, a szárazföld belsejében fekszik.

Az autóparkolóból bevezető ösvény a Plaza A jelű térre vezet, amelyet négy lépcsős piramistemplom fog közre. A déli piramis melletti szűkületen jutunk át a másik térre (Plaza B), ahol a B-4 jelű piramistemplommal találjuk magunkat szemközt. Valamennyi építmény között ez a legnagyobb, a leglátványosabb, ezt a régészek a kőmíves oltárok templomának nevezték el (Temple of the Masonry Altars). Tetejéről áttekinthetjük az eddig feltárt épületeket.

Az első itteni település nyoma már i. e. 1000-ből kimutatható. A virágkorát a klasszikus maja korban (6-9. század) élte. Az egykori város tekintélyes nagyságát mutatja, hogy összesen mintegy 300 épület romja pihen az őserdő leple alatt. A feltáró kutatást kanadai régészek végezték az 1960-as években, de csak néhány piramistemplomot tettek hozzáférhetővé a látogatók számára. A feltárás során számos értékes leletre bukkantak, többek közt egy 4,5 kg-os, 15 cm magas jadeit szoborra, amely Ah Kinchilt (más nevén K'inich ajaw), a maják napistenét ábrázolja.

Altún Ha
Altún Ha


Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Altun Ha című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Balázs Dénes: Közép-Amerika, 1986