Balamkú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balamkú

Lakóimaják
Ország Mexikó
Elhelyezkedése
Balamkú (Campeche)
Balamkú
Balamkú
Pozíció Campeche térképén
é. sz. 18° 33′ 26″, ny. h. 89° 56′ 44″Koordináták: é. sz. 18° 33′ 26″, ny. h. 89° 56′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Balamkú témájú médiaállományokat.

Balamkú egy maja régészeti lelőhely délkelet-Mexikóban, Campeche államban. Neve a jukaték-maja nyelvből származik, jelentése jaguártemplom. Története a késői preklasszikus korban kezdődött, fénykorát a klasszikus korban (250 és 900 között) élte. Legértékesebb lelete egy közel 17 méter hosszú stukkós fríz. A terület művészeti stílusán mind Río Bec, mind Petén hatása érződik.[1][2][3]

Leírás[szerkesztés]

Balamkú Campeche állam középső részén, Calakmul község területén található egy viszonylag sík területen, őserdővel teljesen körbevéve. A 186-os főút nyugat–keleti irányú, Escárcega és Xpujil közötti szakaszáról egy Nuevo Conhuásból induló, kb. 3 km-es leágazás vezet hozzá északnyugat felé.

Az 1990-ben felderített, körülbelül 1 km²-es terület három fő épületcsoportból áll: a déliből, a középsőből és az északiból. A déli csoportban négy tér helyezkedik el, központi építménye egy 10 méter magas piramisos talapzat, amelynek felső részén egy templom áll. Itt stukkódíszek maradványait találták meg. A középső csoportban két tér van, amelyek közül csak az északit tárták fel, és itt található Balamkú legfontosabb épülete is, amelyben a terület legértékesebb műalkotása, egy 1,75 méter magas, 16,80 méter hosszú stukkós, színes fríz látható. Ez a fríz 550 és 650 között készült, és a maja világegyetem-felfogásnak megfelelő allegóriákat ábrázol: a király trónra lépését például úgy ábrázolja, hogy a király egy szörny szájából emelkedik ki felfelé, mint ahogy a Nap felkel a látóhatáron, míg a király halálát úgy jeleníti meg, hogy a szörny szájába esik bele, mint ahogy a Nap este lemegy. Ugyancsak megjelennek a frízen kígyóalakok és három jaguár is.[1][3]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Balamkú (spanyol nyelven). Mundo Maya. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. Zona arqueológica de Balamkú (spanyol nyelven). INAH. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  3. a b Zona arqueológica maya de Balamkú (Campeche) (spanyol nyelven). México Desconocido. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)