Mezo-Amerika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mezo-Amerika és kulturális területei

Mezo-Amerika történeti-kulturális területi fogalom, amelynek területébe nagyjából a prekolumbiánus észak-amerikai Mexikó és a közép-amerikai kontinentális földnyelven Guatemala, Belize, Honduras, Salvador, Nicaragua és Costa Rica tartozik. A spanyol hódítás előtt ez volt Észak- és Közép-Amerika legfejlettebb régiója a 15-16. században, itt alakultak ki első történelmi birodalmai fejlett városi civilizációval és kultúrával.[1][2]

Nem tévesztendő össze Közép-Amerika fogalmával, amely jelenkori fogalom is, és abba beletartozik a Karib-térség is.

Etimológia[szerkesztés]

Összetett szó, amely a görög eredetű meso (= középen, között)[3] és az Amerika szavakból jött létre.

Szó szerint azt jelenti, hogy Közép-Amerika. A Mezoamerika kifejezést először 1943-ban Paul Kirchhoff német antropológus használta, aki arra próbált rámutatni, hogy mi a közös az amerikai kontinens egy részének népeiben és kultúrájában és mi választotta el őket a többitől.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Meso-America," Oxford English Reference Dictionary, 2nd ed. (rev.) 2002. (ISBN 0-19-860652-4) Oxford, UK: Oxford University Press; p. 906.
  2. (2000): Atlas del México Prehispánico. Revista Arqueología mexicana. Número especial 5. Julio de 2000. Raíces/ Instituto Nacional de Antropología e Historia. México.
  3. MESO (spanyol nyelven). Etimologías de Chile - Diccionario que explica el origen de las palabras. (Hozzáférés: 2022. január 14.)
  4. Mesoamerica (Paul Kirchhoff) | Dimensión Antropológica. web.archive.org, 2016. március 2. [2016. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 14.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]